Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, miercuri, după ce în Colegiul comisarilor s-a discutat despre situaţia statului de drept, că România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect şi a avertizat Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să nu creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari.

„Am informat colegiul cu privire la evoluţia situaţiei din România. România trebuie urgent să revină la un proces de reformă corect şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la regres”, a afirmat Timmermans.

”Aş vrea să avertizeze Guvernul român sănu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să nu creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari”, a continuat înaltul oficial european, scrie news.ro

“Am avut mai multe convorbiri cu doamna prim-ministru în ultimele 2 luni. I-am arătat foarte clar că a vorbi de dragul vorbei nu este suficient și avem nevoie de rezultate cât mai curând. Îndeplinirea condițiilor din MCV este esențială.

Am reușit să reîncepem discuția la nivel tehnic, însă din păcate nu am putut încă să tragem concluzia că România este pe calea cea bună”, a spus Frans Timmermans.

„Avem nevoie de rezultate imediate. Am fost clar: discuţiile de dragul discuţiilor nu sunt suficiente. Am discutat despre proiectele de OUG şi secţia specială pentru magistraţi. Din păcate, nu am putut constata că România e din nou pe drumul bun. Comisia Europeană va trebui să acţioneze cu mijloacele pe care le are la îndemână”, a mai declarat prim-vicepreşedintele CE. Timmermans a spus că, dacă este bine informat, „s-ar putea să se ia hotărâri, decizii” care să ducă la ce spunea înainte privind regresul. „Atunci Comisia ar urma să reacţioneze imediat, în termeni de zile. Nu e timp de pierdut, dacă există motiv să reacţionăm imediat, o s-o facem în termen de câteva zile”, a averizat el.

”Nu putem să luăm măsuri pentru nişte OUG care nu au fost date. CE a făcut tot ce a putut alături de toate serviciile noastre pentru a convinge autorităţile române să nu meargă în această direcţie. Le-am dat toate indiciile necesare pentru a evita o astfel de situaţie. Dacă din motive care ţin de politica internă vor persista, atunci Comisia va acţiona imediat”, a mai declarat Timmermans.

14 COMMENTS

 1. Astia de la Inalta Poarta… de la vest, nu mai pot de disperare ca li se darama “sandramaua” in Romania, iar dintr-un exces democratic ne trimit avertizari care mai de care, ca ne “ia mama lu’ proces verbal”.
  Bai astia din Romania ia bagati-va mintile in creier.*;) winking

 2. Asta e imixtiune nerusinata a unui politruc in actul de justitie,nicicand permisa intr-un stat suveran si democratic,oricare ar fi el!Hai,MARSH,ma,du-te cu pluta,adeptul tortionarilor cu statu’de drept in gat dar faptic netransparenta nerusinata la nivel inalt al UE!Sper sa dispareti definitiv din peisajul politic al UE sa nu-mi pierd definitiv increderea in ea,ca alte state!Noi am trait in dictatura si stim cel mai bine cum sa ne ferim de astfel de specimene aservite intereselor de grup,infractional,corupt prin minciuni,manipulari,abuzuri si impuneri de tot felul!Cu dublu limbaj si dubla masura nu sunteti decat niste zdrente!Hai,pa,muta-ti pupitrul in cocina ta si avertizeaza-ti conationalii,pe noi lasa-ne!Concret,iti plac protocoalele,tortionarii de tip vechi cu cei de tip nou in functii,comunistii,marile tunuri protejate in conturi si cativa gainari numarati pe degete arestati?Trebuie masuri adecvate,Sectia e una dintre cele mai bune iar kovesi o infractoare cu sanse maxime spre beci decat “super cop”galactic!

 3. Clar , conspiratie universala ,mondiala ,intergalactica impotriva statului de drept din Romania, stai sa vezi replici din partea mecanicilor acum ! Cred ca Timmermans e omu lu’ Soros,a statului paralel si ocult ! Si pana la urma ,ce noi avem nevoie de europa sau ei de noi …cine are cea mai mare crestere economica din europa ?

  Radem glumim pe bani europeni si imprumuturi externe !

  • Nu mai minimaliza intamplarile adevarate si evidente. Este verificat faptul ca aproape intreaga conducere a PE este aservita unor entitati sorosiste si cat se poate de oculte. Intre a avea nevoie de Europa in genunchi, mai bine vocal in Europa si-n picioare. Radem glumim … .

 4. de ce nu prezentati si mesajele ambasadelor?
  dle Tudor, in curand psdistii astia n-or sa mai poata iesi pe strada!
  ei si sustinatorii lor!

  Ambassade de France en Roumanie:

  În numele Austriei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Olandei, Statelor Unite și Suediei.

  Noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității șicorupției.

  Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an.

  Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupției și subminării independenței sistemului judiciar. Așteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe o abordare inclusivă care să implice toate părțile, prin consultări ample. Un astfel de proces trebuie să se desfășoare în interesul tuturor cetățenilor români. Acest lucru necesită, de asemenea, ca toți actorii implicați să ia în considerare opiniile și propunerile de sprijin oferite de experții juridici români și internaționali, pentru a evita o și mai mare alterare a progreselor remarcabile înregistrate în domeniul justiției de România în ultimele două decenii.

  Ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor României în sistemul judiciar, dar și în guvernul României.

  În opinia țărilor partenere, este esențial ca România să țină seama de recomandările organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Veneția și GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene și ale Comisiei Europene din ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și să asigure o justiție eficientă, transparentă și imparțială.

  Modificările anticipate prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a țării. Faptul că România deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. Îndemnăm Guvernul României și toți actorii implicați să țină seama în mod corespunzător de această declarație comună și să reafirme angajamentul politic al României de a susține valorile noastre comune.

 5. Dupa cum se vede nu au reusit sa o fraiereasca pe Dancila,de aceea sunt mafiotii germano-bruselezi asa de disperati.Vor intoarcerea la justitia basista,care inca sta la panda,astfel ca Masina lor de Tocat demnitarii romani ( si nu numai demnitari,ci tot ce le sta lor in calea intereselor) sa mearga nestingherita asa cum le-a placut pana acum,plus sunt disperati pentru perspectiva de a ramane fara Musama in afacerile lor alea infractionale ce le au pe teritoriul mioritic. In ce priveste regresul,sau pasii inapoi,astea nu sunt la noi,ci la ei,dovada halul in care au adus ei UE care este gata sa faca implozie,iar ei,in bezna mintii lor,cred ca isi salveaza puterea si privilegiile prin crearea unei Masini de Tocat la nivel european, la a carei butoane sa o cocotze pe Kiovesi,ca doar este o tortionara cu o vasta experienta si slujire, care si-a facut bine “treaba” si a rezolvat cu multa insufletire bolsevica “indicatiile pretioase”, asa cum se tot lauda mereu chiar ea.

 6. Atunci cand habar nu ai ce inseamna si presupune MCV , bati campii ,restu e tabu si propaganda !

  Aviz “cunoscatorilor”

  • Zic, sa ne intoarcem la imbecilii de altadata, iar infractorii aia sa va taie, la blana, salariile si pensiile si sa traiti din credite cu dobanzi babane, din mila parintilor, a celor chinuiti si batrani.

Leave a Reply