Scrisoarea deschisă adresată domnului Klaus Iohannis, Președintele României de catre presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu

Domnule Președinte Klaus Iohannis,

Vă scriu pentru a-mi exprima revolta în fața unei situații de o gravitate extremă care răzbate din mass-media ultimelor zile și despre care nu ați binevoit să aveți până acum vreo reacție. Este vorba despre dezvăluirile terifiante potrivit cărora procurorul general al României, persoană care ar trebui să fie un model de etică și de conduită pentru magistrații acestei țări, s-ar fi numărat printre personajele de tristă amintire care făceau jocurile murdare ale fostului regim comunist.

Dl. Augustin Lazăr nu a negat faptele, a încercat doar să ocolească răspunderea reală pe care ar fi avut-o în ceea ce privește persecutarea disidentului Iulius Filip, arestat, anchetat, șicanat, torturat și lipsit de libertate de către regimul comunist.

Dle Președinte, știm bine, România a ratat șansa istorică de a avea o lege a lustrației în 1990 și a pierdut ocazia de a transpune în viață Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara, care ar fi barat accesul în funcțiile înalte ale foștilor securiști și comuniști de vârf și ar fi contribuit major la asanarea societății.

Faptul că am ratat această șansă nu trebuie să presupună automat, însă, dreptul celor care au scăpat atunci neatinși de rigorile legii, ori măcar ale moralei, să ni se înfățișeze astăzi drept repere morale și profesionale ori, mai grav, să devină actori de prim rang ai împărțirii legii. Înclin să cred că altul era sensul celebrului manifest nouăzecist ”Apel către lichele” al unuia dintre admiratorii dvs.

Nu vreau să ajungem într-o zi să constatăm că prăbușirea comunismului a conservat intact, din păcate, dreptul copiilor torționarilor noștri de a ajunge, în timp, torționarii copiilor noștri.

Fără atitudini ferme, mi-e teamă că deznodământul va fi inevitabil.

Revenind la cazul șocant al procurorului general Augustin Lazăr, cred că se impune clarificarea de urgență, în contextul faptelor prezentate de media, a apartenenței ori nu a domniei sale la grupul procurorilor comuniști absolvenți ai celebrei Școli de la Bran. Cum se știe, acea școală a format, începând din 1969, toți procurorii care aveau să fie folosiți în aplicarea directivelor partidului comunist și ale Securității privind anchetarea și reprimarea brutală a tuturor cetățenilor români care îndrăzneau să miște în front.

O școală care, prin profesori provenind din Miliție, Securitate și de la Academia ”Ștefan Gheorghiu”, instruia procurorii comuniști, atent selectați, cum se făceau anchetele ”speciale” pe bază de tortură, șantaj, substanțe halucinogene, cum să închidă ochii la abuzurile anchetatorilor din Securitate, cum să șantajeze judecătorii care nu erau dispuși să ”coopereze” suficient, cum să li se facă înscenări avocaților, cum să se accepte necondiționat mandatele Securității de percheziție, ori de arestare, pe bază de probe falsificate și multe altele asemenea. De-a lungul anilor, ne amintim că au apărut mărturii directe vizavi de aceste practici odioase.

Din nefericire, aceste fapte au continuat să fie atent mascate după căderea comunismului, cu largul concurs al serviciilor secrete, care au ajutat la conceperea unor mape profesionale incomplete în cazul multor magistrați. În acest caz văd că se află și actualul procuror general a cărui mapă profesională a fost atent albită de prietenii lui din umbră.

Dl. Augustin Lazăr, pus în fața dovezilor de netăgăduit, a recunoscut rolul jucat în cazul disidentului Iulius Filip, dar susține că era vorba de un rol minor.

Îl vom crede pe cuvânt? Vom lăsa lucrurile așa cum sunt? Vom continua să tolerăm ca procurorii onești ai României să fie conduși de un complice al regimului securisto-comunist?

Cred că sunt câteva întrebări care nu pot avea decât un singur răspuns.

Vă cer, astăzi, dle. președinte, să vă intrați în rolul constituțional de garant al democrației și să semnați urgent decretul de revocare din funcție a procurorului general, o solicitare care, independent de faptele sus menționate, care nu fac decât să agraveze lucrurile, v-a fost deja transmisă de ministrul justiției.

Aveți astăzi ocazia să dovediți că independența justiției pe care o clamați în fiecare zi nu este doar un slogan electoral, ci un principiu în care credeți cu adevărat.

15 COMMENTS

 1. Domnule presedinte al Senatului, Calin Popescu Tariceanu, va rog nu mai compuneti asemenea scrisori deschise. E un proverb la romani „daca taceai, filozof ramaneai” si nu de alta, daca participati la “prezidentiale” mi-as fi indreptat privirile si stampila catre Dvs.. Lasati-l pe dl. presedinte al Republicii sa bata campii cu responsabilitate si aflati (amandoi), nu suntem toti tampiti in tara asta. Nu daramati “constructia”.

 2. Afirmația că Augustin Lazăr a fost “un torționar” este falsă. Domnia sa a condus comisia de eliberări și nu avea cum să acționeze direct ca “torționar” asupra lui Iulius Filip. Cel care a făcut-o era lt. col. Lazăr Gheorghe. Consider că o discuție despre rolul procurorilor și colaborarea lor cu Securitatea și regimul comunist este bine venită. Dar această discuție, care este, trebuie spus, dureroasă prin prisma realității, nu poate fi făcută în contextul unor campanii mediatice care amesteca minciuna și manipularea în scopuri strict politice cu adevărul și cu problema delicată a moștenirii comuniste”, afirmă istoricul Mădălin Hodor, cercetător CNSAS.

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/cercetator-cnsas-afirmatia-ca-augustin-lazar-a-fost-un-tortionar-este-falsa-era-lazar-gheorghe-1107948

  A3 strikes again!

    • Motivarea Politica ( cum ca are in continuare a atitudine dusmanoasa impotriva PCR) a refuzului eliberarii conditionate a unui condamnat politic, n are legatura cu activitatea penala.E o motivare POLITICA.
     Pe acelasi principiu ,al unui cercetator CNAS, nici securistii nu erau vinovati 🙂 Ei nu dadeau hotarari judecatoresti/ decizii administrative.Doar loveau…
     Ce e mai rau ? Sa lovesti cu bata sau sa fii torturat psihic in continuare in penitenciar( inclusiv prin astfel de motivari politice)?

  • Sigur nene,mereu este “alt Lazar”,iar Augustin este ingerasul care nu era el tortionarul, ci comisia lui.

   • Augustin Lazăr a mai fost confundat o dată – cu procurorul Cristian Aurel Lazăr, în legătură cu semnarea clasarii dosarului în care apărea numele lui Klaus Iohannis.

    Cu siguranță sunt niște confuzii complet întâmplătoare și scuzabile. Pentru că așa se lucrează la manual. Arunci mizeria cu lopata, o bagi în capul celor care te cred și te citesc. Un procent mic află despre dezmințire, mai ales dacă nu o publici. Și așa toată lumea știe că Augustin Lazăr a făcut poliție politică și a clasat dosarul lui Johannis. Din niște mici confuzii.

 3. Ca raspuns este foarte posibil ca Joiannus sa dea iar un decret ilegal ca sa-i prelungeasca si Tractoristului Tortionar sederea pe functie,asa cum deja a deschis un precedent cu decretul ilegal dat pentru sefia Statului Major al Armatei.

 4. Acest tanar senil impachetez dorinte-n vis si nu minte ,el chiar crede …cariera lui politica ratata cu mult timp in urma nu-i imbranceste ambitia de a renunta inainte de a deveni mai penibil ca nici o data ! Cica Guy Verhofstadt cere excluderea partidului lui Tăriceanu din grupul ALDE asa pentru CV !
  Deci toata speranta in tine Caline ,nu-ti pierde increderea !

Leave a Reply