Thursday, January 2, 2025
1.6 C
Bucharest

Tipul de drona ucraineana ce loveste bazele rusesti a traversat si Romania

Noua realitate strategica a razboiului declansat de Rusia in Ucraina are si un detaliu de interes direct pentru Romania.

Dronele ucrainene care au lovit 3 tinte importante pe teritoriul Federatiei Ruse fac parte din acelasi model care a traversat Romania, Ungaria si s-a prabusit in Croatia in luna martie.

Este vorba despre dronele sovietice Tu-141. Acestea au fost modernizate si adaptate de cercetatorii militari ucraineni sa se ghideze cu ajutorul unui dispozitiv GPS pentru a lovi tinte aflate si la 1000 de kilometri distanta.

Este foarte probabil ca in luna martie, cand drona Tu-141 s-a prabusit in Croatia, aceasta sa fi fost parte din programul de teste al Armatei Ucrainene si drona sa fi pierdut legatura cu baza, scapand de sub control.

Iata stirea din 11 martie anul acesta : 

O dronă militară de producţie rusească şi aflată probabil în dotarea armatei ucrainene s-a prăbuşit joi seară într-un parc al capitalei croate Zagreb, după ce survolat România şi Ungaria, a declarat vineri premierul croat Andrej Plenkovic, transmite AFP.

”Aparatul militar fără pilot care s-a prăbuşit ieri (joi – n.r.) este (…), conform informaţiilor de care dispunem, de producţie rusească. Nu ştim deocamdată dacă aparţine armatei ruse sau ucrainene”, a spus Plenkovic în faţa presei în Franţa, unde participă la summitul UE.

Drona ”a pătruns în Croaţia venind dinspre Ungaria, şi, potrivit premierului (ungar, Viktor) Orban, a intrat în Ungaria venind dinspre România”, a adăugat premierul croat.

Capitala Croaţiei se află la circa 550 de kilometri în linie dreaptă de cea mai apropiată frontieră a Ucrainei, ţară confruntată din 24 februarie cu invazia declanşată de Rusia. Conform Ministerului croat al Apărării, drona a intrat în spaţiul aerian al Croaţiei prin partea de est a ţării, zburând cu o viteză de circa 700 de kilometri pe oră, la o altitudine de circa 1.300 de metri.

”De ce s-a întâmplat acest lucru, dacă este vorba despre o eroare sau o pierdere a controlului, nu o putem spune cu certitudine în acest moment”, a mai afirmat premierul croat.

Potrivit presei locale, care citează un expert militar, drona pare fi de tipul Tupolev Tu-141 şi aparţine armatei ucrainene. Această dronă de recunoaştere de fabricaţie sovietică a fost modernizată de Ucraina şi folosită începând cu anul 2014. Drona este telecomandată şi aterizează cu ajutorul unor paraşute.

Potrivit şefului Statului Major al armatei croate, Rober Hranj, este vorba despre un ”incident foarte serios” şi investigaţia continuă, scrie Agerpres.

Comunicatul MApN din 11 martie :

„Cu privire la informațiile referitoare la evoluția în spațiul aerian al României, în cursul nopții de joi, 10 martie, al unei aeronave fără pilot, facem următoarele precizări:

  • Sistemul de supraveghere a spațiului aerian al României a reperat joi, 10 martie, un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), care a evoluat în spațiul aerian național pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute.
  • Aeronava a intrat în spațiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23.23 și a părăsit spațiul aerian național în jurul orei 23.26, îndreptându-se către Ungaria.
  • Evoluția acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spațiul aerian național, viteza ridicată, înălțimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat și condițiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian”, transmite ministerul român al apărării.

 

 

Hot this week

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus la o creştere a frecvenţei furtunilor

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Topics

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img