De câteva săptămâni, farmaciile din Franța înregistrează, tot mai des, deficiențe de stoc. Lipsesc paracetamolul, amoxicilina – antibioticul cel mai prescris în Franța. Lista se extinde de la o săptămână la alta.

Pentru toate clasele de medicamente există o deficiență de stoc, susține Pierre-Olivier Variot, președintele Uniunii sindicatelor farmaciștilor. Spre exemplu, se găsește foarte greu un sirop pentru copilași, recomandat pentru febră și dureri.

Ca o alternativă, în funcție de vârsta copilului, părinții au de ales între diverse alte tratamente disponibile ori, se recurge la un tratament destinat adulților și la care se ajustează cantitatea pe care bolnavul trebuie să o ia.

În general, lipsește amoxicilina- cel mai prescris antibiotic din Franța dar și siropurile pediatrice.

Agenția Medicamentului a decis raționalizarea cantităților iar medicii trebuie să fie foarte atenți când prescriu antibioticele, în special, scrie rfi.ro

Probleme de aprovizionare există și în cazul unui medicament prescris copiilor hiperactivi ori unul care trebuie administrat în cazul unor reacții alergice grave.

Agenția susține că a decis raționalizarea pe motiv că există o problemă europeană și mondială care ar putea dura cel puțin până în martie 2023. De altfel, raționalizarea va rămâne în vigoare până în martie anul viitor.

Şi tot până atunci, sunt interzise exporturile de medicamente. Totodată, sunt raționalizare și stocurile deținute de fiecare farmacie ori instituție de sănătate.

Acum, legea franceză obligă laboratoarele și importatorii să se asigure că au stocuri pentru cel puțin două luni. Dar, la ora actuală, ele trebuie să își crească producția.

Iar toată lumea caută noi soluții pentru a importa antibiotice, în special, din străinătate.

Dar, Franța nu este singura țară care are o astfel de problemă – și alte state din Europa dar și din America de Nord se confruntă cu o lipsă de medicamente.

De vină este o întârziere de producție, din cauza crizei sanitare. Industriașii nu produc la fel de mult așa cum o făceau înainte de pandemie. În plus, se înregistrează tot mai multe infecții bacteriene, odată ce lumea nu mai este la fel de atentă la anumite gesturi sanitare – așa cum era în timpul pandemiei de Covid.

Şi totuși, cum s-a ajuns aici?

La începutul pandemiei de Covid, francezii descopereau, cu stupoare, că Franța este dependentă de Asia – de China și de India, în mod particular, pentru a-și procura medicamentele esențiale.

Mai exact, 60% din substanțele active din foarte multe medicamente esențiale, sunt produse în Asia.

Din 4.000 de substanțe active câte există în Europa, în cazul a circa 800 există o lipsă tot mai frecventă iar lista se tot extinde. Un sfert din aceste molecule intră în compoziția medicamentelor esențiale, explică un specialist din domeniu: directorul general al Seqens – lider francez în domeniul chimiei farmaceutice.

În plus, există problemele de logistică odată ce diverse orașe din China se află, din nou, în carantină.

Practic, deja, de vreo 20 de ani, unitățile de producție a substanțelor active au tot fost mutate în țări din Asia. Laboratoarele farmaceutice se justifică prin faptul că au căutat să scadă costurile de producție.

În Franța, ultima uzină de paracetamol și-a închis porțile în 2008.

E drept, pandemia a avut un efect de electroșoc iar laboratoarele caută, de atunci, să realizeze o producție locală.

Iar Franța dar și alte state europene oferă un ajutor companiilor care doresc să revină acasă ori care doresc să construiască noi uzine pentru a utiliza procedee de fabricație mult mai inovante.

În Austria, statul a alocat 50 de milioane de euro pentru a salva de la închidere ultima fabrică de penicilină. Proprietarul ei, Novartis, s-a angajat să invstească 100 de milioane de euro, în noi procedee de fabricație, pentru a putea fi menținută în Europa producția acestui antibiotic, în ciuda concurenței chineze.

În Franța, circa 40 de proiecte care țintesc substanțele active, au fost finanțate de stat, în ultimii 2 ani. Este vorba de molecule utilizate pentru tratamente oncologice și anti-inflamatorii.

Iar pentru ca paracetamolul să fie, din nou, produs în Franța, 65 de milioane de euro sunt investite până în 2024, din care, statul achită 20%. Costul total al platformei de producție se rídică la 100 de milioane de euro iar din 2023, uzina franceză va asigura o treime din nevoile europene, scrie rfi.ro

1 COMMENT

  1. Am mai spus, fupa 2.000 tot ce inseamnavtratament e ineficient si contine ca procentaj mic iarba care te prosteste sau devii agitat de sari de la geam, ori dependent de tratamente. Cum sa fabrice tratament eficient daca liniile de productie sunt setate pe vaxxinuri ca abonament fara aviz cetatean?! Poate fabrica vaxxinuri contra mincinosilor, contra escrocilor, a hotilor, contra tuturor care vor decimarea vietii pe pamant pentru un final 33% executanti. Nu e badcalie, am atentionat inca din mai 2020 de la interviul merkelitei si in octombrie 2020 interviul sefului pharma care habar nu avea ce contine vaxxinurile dar a spus ca e experiment.

Leave a Reply