Noi trăim oarecum sub o teroare mai mare de 5 ori decât securitatea pe vremea ailaltă, a declarat omul de afaceri Ion Țiriac la Digi 24.
„România nu e o ţară coruptă. E doar o percepţie moştenită din generaţie în generaţie”, susţine omul de afaceri Ion Ţiriac. El adaugă că dosarele de corupţie de la noi sunt „ridicole şi ne facem de râs în toată lumea, dacă vorbim despre ele”, scrie www.flux24.ro
Noi trăim oarecum sub o teroare mai mare de 5 ori decât securitatea pe vremea ailaltă. Trăim pentru asta și vă dau cuvântul de onoare că un mare politician de la Bruxelles mi-a spus: băi Țiriac, voi ați ajuns într-o situație în care dacă nu faceți nimic nu puteți să greşeşti. De frică ca nu cumva să vă ia cineva, mai bine nu faci nimic, care nu e corect. Refuz să recunosc treburi că DNA, ANI, money, toate treburile astea, a precizat Țiriac.
Fostul tenismen crede că prioritatea autorităţilor nu ar trebui să fie trimiterea la închisoare a celor care fură de la stat, ci recuperarea prejudiciului. Ion Ţiriac a mai afirmat că ştie din surse sigure că România trebuie să aştepte de trei ori mai mult decât alte state, atunci când solicită finanţare de la Bruxelles.
Reporter: Sunteţi un om cu bogată experienţă. Aţi dezvoltat foarte multe proiecte. Dacă România ar deveni proiectul dvs, de unde v-aţi apucă de treabă?
Ion Ţiriac: E o întrebare complexă. Trebuie să te întorci în 1 ianuarie 1990. Atunci s-au deschis toate uşile la toate celulele, am ieşit toţi pe stradă liberi. Asta se întâmpla la 6 dimineaţa pe 1 ianuarie 1990.
La 6 seară în aceeaşi zi, 99% din oamenii care au fost liberi s-au întors la uşa aia să ceară paharul cu lapte şi bucată de pâine. Le-au spus: sunteţi liberi, acum trebuie să vă faceţi treaba fiecare. Au spus: nouă ne trebuie ce avem de luat.
De atunci a început un fel de educație. Educația unor tineri în special, că nouă, bătrânilor, nu ne mai trebuie nimic. Și de atunci sunt 20 și ceva de ani în care am învățat multe, dar am învățat și multe rele. Am învățat numai că avem beneficii sau ne trebuie salarii mai mari, dar nu am învățat că și datoria care trebuie dată înapoi societăți, nu statului, că statul e un nimeni care nu are bani, ia bani e la noi și trebuie să ne faciliteze viața nouă ca să producem mai multe venit ca să avem o viață mai bună.
Noi am rămas în urmă cu niște treburi fundamentale, care sunt oarecum scuzabile pentru că regimul nostru comunist a fost ceva mai dur decât al celora dimprejur și pentru această rațiune noi am dărâmat toate instituțiile statului de atunci fără să putem să punem nimic la loc imediat.
Reporter: Credeți că am învățat lecția corupției?
Ion Țiriac: Nu. Noi nu suntem corupți. Societatea noastră e coruptă pentru că așa am învățat-o noi sau străbunicii noștri de la turci de la toată lumea cu bacșișul…
Corupție există în toată lumea din păcate. Că la noi, și la noi e o corupție minoră, vorbim de 2,5 lei. Nu vorbim de Parmalat în SUA sau miliardele care s-au dus și au schimbat economia lumii, că de acolo a venit criza. Noi vorbim despre treburile ridicole în corupție. Prim-ministrul a furat geamuri, unul a furat o damigeană de țuică și niște cârnați. Ne facem de râs în toată lumea.
Reporter: Care sunt cele mai mari provocări ale societății românești? Avem multe lipsuri
Ion Ţiriac: Încă o dată, banii sunt un factor pe care pot să îl aprecizezi numai când nu îi ai. Noi avem bani și avem foarte mulți. Mulți bani ar putea să vină în momentul de față și pe care nu m-aș baza pe banii de la Bruxelles pentru că atunci îmi fur singur căciula. Dacă mă bazez numai pe o pomană, mai mult plătesc la Bruxelles decât asimilez. Noi avem banii ăștia, trebuie să îi folosim mai cu cap și pe toți.
Trebuie să eliminăm aceste complicații care vin odată cu banii care sunt și legile colaterale care vin, aoleu să nu cumva să înșeli că îți tai degetele. Păi până să înșel, lasă-mă să îmi fac treaba. Ai greșit. De ce am greșit? Nu ai plătit taxe 50 de lei. De ce? Că așa este. Pușcăria! Nu. Ia plătește dumneata taxele, aia 50 de lei, mai dă și 10 lei amendă. Data viitoare să nu mai faci.
Pe mine nu mă interesează să bag pe unul la pușcărie, eu cetățean de rând. Îi mai plătesc și ăluia pușcăria. Mă interesează să recuperez acești bani. În toate legile din Europa îi interesează asta. Nu trebuie să îi copiem pe toți, dar să ne aliniem la un status care ne face și respectați și ne face cinste nouă ca să ne acoperim găurile din trecut, începând de la infrastructura, terminând cu organizațîi statale. Suntem o națiune tânără.
Ion Ţiriac: Noi trăim oarecum sub o teroare mai mare de 5 ori decât securitatea pe vremea ailaltă. Trăim pentru asta și vă dau cuvântul de onoare că un mare politician de la Bruxelles mi-a spus: băi Țiriac, voi ați ajuns într-o situație în care dacă nu faceți nimic nu puteți să greşeşti. De frică ca nu cumva să vă ia cineva, mai bine nu faci nimic, care nu e corect. Refuz să recunosc treburi că DNA, ANI, money, toate treburile astea. Eu am o constituție, am o lege, un minister al justiției care îmi dă peste degete dacă fac ceva, dar nr. 1 care trebuie respectat e acea prezumție de nevinovăție.
Dacă creștem numai din consum, nu prea e creştere. Probabil știe dl Isărescu. Spunând treaba asta nu văd cum am acoperi aceste găuri pentru că la fiecare treabă majoră pe care statul român o are în special cu Bruxelles trebuie să aștept de 3 ori mai mult în timp decât o altă țară. Va spun în cunoştinţă de cauză. Noi, românii, am ajuns acolo și am spus: dl președinte noi suntem corupți, fii atent când îți punem în față proiectul asta, te rog să îl verifici bine. Atunci îl verifică de 4-5 ori mai mult și până să îl verifice de 2 ori s-a terminat treaba demult. Aici am ajuns.
Ne trebuie pe cineva care se duce acolo și se bate din toate punctele de vedere. Nu accept să fiu o țară de rangul 4 în EU. Să punem treburile în față. E adevărat că sunt în Germania, Franța, Italia de rangul 1, sunte celelalte nordice, poate și Polonia care sunt de rangul 2, noi suntem al 4 cu Grecia cu Bulgaria.
Am intrat într-o Uniune Europeană, care în cartea mea de adrese se numește United States of Europe. Mult mai simplă decât SUA, care se complică mult mai mult cu limba, cu religia, cu obiceiuri și cu istorie. SUA nu au problema asta. A început acum 300 de ani dar ăștia au fost 50 de state, toate chit că au legi diferite, dar noi nu suntem o uniune federativă în Europa.
Reporter: Cum se descurcă noua generație?
Ion Ţiriac: Eu am acest talent să mă fac foarte nepopular în special când stau în fața ta sau în altă emisiune de televiziune, o discuție care îmi ajunge într-un alt ziar. Țin minte când Merkel a venit cu refugiații. Da, sigur că da și o să fie de acum încă 100 de ani oameni necăjiţi. Domnule Ţiriac, câți refugiați ar trebui să luăm noi? Și am spus 4 milioane.
Eu mi-aș lua înapoi milionul ăla din Spania, un milion din Italia, 500 de mii din Germania, undeva la 4 milioane și mai bine. Ce facem noi cu românii care..
Aș face o lege marțială prin care toți studențîi care pleacă și care sunt mai acătării, statul român …Eu când am fost acum 20 de ani la LA m-am dus să îmi văd fiul și am intrat în China Town. Când am intrat am întrebat ce e aici. Păi Ţiriac, cum îmi spune el, sunt vreo 20.000 de chinezi și vreo 4-5-6 mii ca noi, care fac masterate.
De unde plătesc ăștia, mă? Statul chinez plătește. Are contracte cu ei. Le plătește masteratul și au obligația să se întoarcă 5 ani în China. Dacă s-a întors 5 ani rămâne acolo. Nu ai cum să faci ceva în România de tipul ăsta pentru că nu avem lege.
Cum te ajută Bruxelles? Vrea, dar trebuie și tu nu să sări o lege, pentru că nu ai cum, dar nu îmi impune mie să mai pierd încă un Mercedes cum l-am pierdut acum 20 de ani când dl președinte – nea Ioane, nea Ioane, de ce am pierdut Mercedesul, din cauza lui Tăriceanu asta? Nu, domnul Băsescu, l-am pierdut pentru că suntem proști și pentru că nu avem infrastructură.
Noi nu am putut să găsim 600 de hectare să i le facem cadou lui Mercedes să își facă fabricile acolo. I-au găsit în 24 de ore. Eu, Ţiriac, le făceam cadou 1600 sau câte vrei. Mă duceam la orice primar, îi găsești. Câte taxe lua primarul Ăsta.
Bruxelles vrea să te ajute, însă noi nu ne ajutăm singuri.
Actualul guvern o să facă 2000 de grădinițe. Eu am spus dați-mi și mie 500 din ele. Eu le fac fundație olimpică sau sportive. Și atunci le fac cu fundația Ţiriac sportive. Dar cu o singură condiție, să le fac cum vreau eu. Vreau ca aceste grădinițe să fie normale, copilul să stea o oră în clasă și două afară.
Tăbliță asta (tabletă) mi-a nenorocit generația care vine acum aproape din toate punctele de vedere. Asta e din nou o treabă socială pe care aș face-o. Unde vezi în România pe cineva să îți dea voie să faci 500 de grădinițe diferite față de ce este acum. Și atunci dacă nimeni nu are curaj să facă asta sau să vorbească despre ele..
Eu în 2000 aveam 40 de antrenori care antrenau 40 de națiuni,. Nu caut un antrenor pe la club, Nadia are 3 mii de copii în săptămâna în care își face trofeul Nadia în statele din SUA, iar noi avem 200 de copii legitimaţi.
Sunt bani. În special acuma, primarii au 5% din venitul lor care trebuie să investească pentru sport. Poate să investească și trebuie să se uite la costuri, Un patinoar pe care l-am făcut acolo atât costă. Patinoarul ăla de hochei are 500 de locuri pt că nu ne trebuie mai multe. Numai părinții copiilor care vin acolo.
În sistemul comunist erau două lucruri senzațional de bune, școală. Trebuie la școală să îți termini școală ca lumea, pe mine m-a dată afară că nu am fost băiat cuminte. Nr 2 tineretul făcea sport gratis. S-a schimbat treaba, zgura costă, dar totuși există și posibilități ca să ai școli de tenis private libere pentru toată lumea.
Reporter: Despre Simona Halep…
Ion Ţiriac: Simona Halep e un talent pe care nu îl cumperi la.. A ieșit dintr-o familie care s-a sacrificat. E în momentul de față cel mai reprezentantiv român în lumea asta sportivă, politică sau socială. E bună, rea sau medie, depinde numai de ea. Nu a cumpărat nr 1 la supermarket
Nu pot să îmi dau prea mult cu părerea pentru că nu prea mai uit la tenis, nu am nici 5% din timpul meu consumat în sport. Sportul a devenit o industrie enormă.
Sistemul de învăţământ român și părinții greșesc enorm. Feciorul meu mic nu i-a făcut la Monte Carlo la liceu, a mers în SUA. 2 ani înainte să între la facultate l-am întrebat pe ăla care răspunde de clasa lui, zic: fiul meu care e academic cum e? Zice: dl Țiriac, academic nu prea conteaza la noi. Noi nu pregătim un tânăr să fie numai asistent universitar sau să învețe cartea aia pe de rost, noi îl pregătim pentru viață. Și atunci academic e 30% și după urmează contactele, rămân contactați între ei, iar restul e sport.
Era un liceu care avea teren de hochei acoperit, piscină olimpică acoperită, descoperită, 27 de terenuri de tenis, 13 de baschet, iar cei cu schiul se mută la munte 2 luni pe an. Fiecare elev era obligat să facă parte în 2 echipe.
Am luptat începând din 98 zece ani pentru o oră de educație fizică în școli și toată lunea te păcălea.
Unde suntem azi? Putem să progresăm. Dacă tot am ales pe cineva hai să îi lăsăm să vedem ce face, lasă-i să își termine treaba și poate dacă îi lași și au și curajul, nu au curajul acum că se uită cineva de sus la ei. Există o economie paralelă la care toată lumea latră, dar nu muşcă nimeni.
da ma, nu e corupta. Deaia toti astia ce au avut functii mari in stat au averi impresionante dupa o viata de lucru la stat. Dar nu, nu e corupta. Sictir
E parerea omului, trebuie s-o respectam, spune multe adevaruri si am avea multe de invatat de la maestrul Tiriac, asa ca mai usor cu sictirul. Cati ani ai ? Cu certitudine te incadrezi in marja 25-30 de ani.
Nu, nu trebuie sa i-o respectam. Trebuie sa-i respectam dreptul sa-si spuna parerea. Iar eu nu i-am interzis sa spuna ce are chef. Dar am tot dreptul sa judec acea opinie, sa nu fiu de acord cu ea si sa ma exprim ca atare. Iar daca e cineva interesat de ce zic eu bine, daca nu iar bine, pot fi ignorat.
De curiozitate ce ti se pare ca ar fi invatat de la “maestrul” Tiriac? Ca mie mi se pare ca a imbatranit degeaba daca chiar nu vede coruptia din Romania. Pot intelege ca unora nu li se pare asa grava ca mie situatia, dar sa spui ca in Romania nu e coruptie…
De la acest om am avea de invatat o multime de lucruri, atat cat a fost sportiv, cat si mai tarziu ca om de afaceri. Nu l-as minimaliza dar, fiecare e liber sa judece insa, ar fi frumos sa nu-i rastalmacim cuvintele. Am ascultat interviul cu mare atentie si n-as fi chiar asa de vehement impotriva a ceea ce a spus.
Cum bine spuneati, trebuie sa ascultam parerea fiecaruia.
Beeee… Beee..
Oaia perfecta in Colonia Oimania.
:))
Ce vrajeala are-n el. Fosta Secu s-a purtat f. frumos cu domnu. Acum e teroare, nu prea mai poate sa invarta nimic acum, o sa fie nevoit sa treaca la afaceri serioase, curate.
Beeee… Beee..
Oaia perfecta in Colonia Oimania.
:))
http://www.gsp.ro/fotbal/nationala/exclusiv-au-amanetat-nationala-si-federatia-pentru-propriul-confort-avem-contractul-frf-tiriac-500-000-pentru-trupa-burleanu-225-000-pentru-fotbal-536489.html
Combinatie Tiriac-Burleanu
moshu’ e ticnit, varsta isi spune cuvantul.
ar fi timpul sa se retraga linistit, la o casa de vacanta si sa ne lase.
Beeee… Beee..
Oaia perfecta in Colonia Oimania.
:))
Am gasit un filmulet. Daca ar fi vazut de guvernanti, parlamentari, consilierii locali, generali si judeteni macar o data, la inceputul primei sedinte din luna cred ca oamenii ar fi tratati altfel, autoritatile si-ar schimba atitudinea, lumea s-ar simti mai protejata in fata greutatilor vietii. La fel, fiecare dintre noi inclusiv presa ar trebui sa fim mai aproape de cel aflat in nevoie. Vorbim despre mentalitati, individuale si colective… Politicienii sa nu inteleaga ca ar trebui accelerat ritmul pomenilor electorale ascunse sub o forma sau alta ci atunci cand iau decizii, emit legi, sa se gandeasca la cei afflati in situatii limita nu din vina lor, la fel ar trebui sa se gandeasca ca fiecare banut furat, deturnat ar putea face viata unei familii in nevoie mai buna decat este, sa fie exact asa cum le-a promis atunci cand le-au cerut votul iar promisiunile sa fie realizabile. E o utopie dar daca filmuletul tot exista de ce sa nu-l vada cat mai multa lume.
http://www.livebiz.ro/video/clipul-care-te-va-face-sa-te-gandesti-la-ceea-ce-ti-doresti-cu-adevarat-de-la-viata/
Cat tupeu mizreabil din partea acestui invidid. Pentru multi romani este de ajuns doar faptul ca intr-adevar a fost un mare jucator de tenis care a ridicat imaginea Romaniei la un moment dat. Dar individul asta si alti smecheri care au ajuns doar prin combinatii la zeci/sute de milioane de euro avere au tupeul sa voresca de coruptie? Noi avem o tara “putin coprutpa”? Dar cie dracu a dealizat tara si au adus tara la pamant dupa 90?? Cine a vandut pe nimic tara in anii 90? Cum de sudul tarii, Dobrogea si Modldova este inconjurata de baroni locali cu averi de Bill Gates?? Cat tupeu de la acest individ!! In tara asta 25% din cetateni traiesc 4 milioane de lei pe luna pe membru de familie, 20% din populatie care traieste cu 7 milioane de lei pe luna, iar doar 1,5 si populatie are salariu de epste 40 de miioand elei vechi si 2% peste 26 de milioan de lei vechi. Asta este tara aia unde nea Dragnea, Oprisan, Ghita, Cocos, Vanghelie si alte speciemene de genul asta au mosii si castele si averi in jurul sumei de 1 miliarde de euro o parte (depinde de caz….) unde mai adaugam aproape toti rosii sau portocalii la putere in Romania de dupa 90….averi pentru 10 geenratii de acum incolo….Cat tupeu…
Beeee… Beee..
Oaia perfecta in Colonia Oimania.
:))
Te vad mai rasarit, mai tzurcan, deci sti sa numeri pana pe la 3.
Te asigur ca este suficient cat sa faci un inventar prin inchisoare al celor ce au furat si sumele recuperate de la ei.
Dupa asta sa te vad cam cum te mai behai pe aici.
Bine, doar daca nu dai copy paste la un text primit…
:))
Este “ciudat” cum din ce în ce mai multe persoane dintr-un anumit mediu (politic – financiar) își doresc cu ardoare sa nu se facă pușcărie pentru matrapazlâcurile descoperite. Adica se fura pe rupte iar acolo unde sunt prins eu vreau doar sa dau banii înapoi și cu ăsta basta.
Beeee… Beee..
Oaia perfecta in Colonia Oimania.
:))
Te referi la: bas, gigi24, Palca, Poc, Narcovrei, Giolosi, Ungurescu, Gaura cui versi, vidreanus, jegosanus…?
:))
Mai suntem și alții care știm cum se ,,fac” banii în România , știm cum e să ai bani și cum e să nu ai bani. Fără combinații, mișculații , țepe , învârteli , etc etc nu faci absolut nimic. Cât despre corupție, mai bine să vorbească cei cu pensii de 400 lei , cei care își cresc copiii cu 84 lei alocație, cei obligați să dea șpagă la doctori , la funcționarii primăriei, la …. Într-o bună zi această tumoare malignă va exploda și mulți vor realiza cum stă treaba cu marile averi din România și proveniența acestora.
Beeee… Beee..
Oaia perfecta in Colonia Oimania.
:))
Deci coruptia e la pensionari… :))) Ce distractie… nii nooo, nii nooo…
Pai nu eram noi cei mai coruptiii din galaxie! Au iesit coruptii la pensie? :)))
Baaaa … coruptie inseamna miliarde scoase din tara, halci de tara date pe trei bani, retrocedate pungurilor desi nu aveau dreptul, resurse, paduri rase, industrie rasa, sase case la sas…
Offf… Te apuca mila…
Mai bine statea cu digitul in gura decat sa-si dea cu parerea. Unde era sfantul tiriac! Sa priveasca cum sta treaba cu coruptia si cinstea intai la el in ograda. Poate ne spune cum isi explica faptul ca exact suma averilor celor de teapa lui este egala cu imprumuturile in numele romanilor.A ajuns la varsta cand prinde greu si uita repede. La cati copii si nepoti are ma mir ca mai are timp sa ne dea si noua sfaturi.Dupa ce mananci prea multi mistreti incepi sa semeni cu ei.
Am așteptat că în emisiunea dv să se discute si despre relația României cu Uniunea Europena. Nu este timpul trecut. P Radu
Coruptie!? De mult am scris ca e lupta pentru imbogatire prin orice metoda si daca sunt clanuri,nici vorba de coruptie! De aici pleaca toate porcariile: furaciuni,inselatorie,escrocherie,etc. Intrebare:
– Cum poti sa afirmi despre coruptie intro tara in care fabricile de acte cu continut fals sunt in cea mai performanta directie? Componenta acestor fabrici,contine de la cel mai mic pana la cel mai mare cap,inclisiv judecatorii care dau sentinte judecatoresti sustinute de avocatii cu mantia neagra(acopera sau evita adevarul,mintind cu nerusinare)!
Intr-un fel spune ca nu e coruptie pentru ca noi nu am prins marii corupti si tot i-am luat prin invaluire cu dosare mici de “conflict de interese” si “abuz in serviciu”.
Dar pe bune acum, nu exista coruptie? Uitati-va cum isi pun astia in functie fii, amantele, nevestele cand ei nu mai pot fi din cauza DNA! Sau uitati-va numai cum isi face Dragnea stadion si are fiusu echipa de divizia 3 cu fosti jucatori ai Stelei pe modelul Scornicesti!
Iar Tiriac a profitat de pe urma coruptiei puterii din ’90 incoace!
Banuiesc ca pt ca nu e coruptie in tara se vac vanatorile de la Balc unde se impusca fix cam tot ce autorizeaza ministerul. Ca sa vezi coincidenta. Si banuiesc ca tot pt ca nu e coruptie cineva poate spune “ii dadeam eu 1600ha lui Mercedes ca sa construiasca aici”
Mistretul cu colti de argint- la el de aur. Mai bine tacea! Serios? De aia e saracie in tara asta de 28 ani fiindca suntem Germania, Franta, Italia, doar noi nu stim, nu vedem!
Ahaa, deci nu e coruptie, hotie, devalizarea TARII, nu e parfum de roze. Pai daca nu e coruptie- ai nostrii sfinti, fecioare chiar si totusi TARA e rupta in fund! saraca Europei, atunci ALTII au jefut-o! Da? Cine UE, USA? companiile astora, hello atunci la puscarie cu ei!nu-i asa draga Tiriac?Una din doua! Ori ai nostri, ori aia, ori TOTI……..in intelegere EXCELENTA unii cu altii -liber la praduiala. Colonia Romania! Dar din turnul tau de fildes nu vezi NIMIC la firul ierbii “stimate” Tiriac.
Daca taceai filozof ramaneai!
Esti p-aproape, dar mai sapa
Cine sa-i prinda pe adevaratii corupti?? :)))
Sa se bage singuri intre ei la inchisoarea internationala??? Ha ha ha
Nuuu, las ca va flutura niste caltabosi si ceva pitici de gradina prin fatza, ca acolo-i coruptia groasa, la termopane… si o sa va treziti in curand fara pamant si iarba sub copite. Beee…
Dormiti linistiti! Va trimite pulin si organ un vagon de nutretz, sa aveti la iarna…
Halucinant. Cu excepția Anonimul toți comentatorii îl demonizează pe Țiriac. Sunteți confunzi rău de tot! Dragnea nu-i bun că este comunist, stalinist, kaghebist, putinist, ciumă roșie. Dar nici un capitalist veritabil nu-i bun! Hotărâți-vă! Vreți capitalism sau nu vreți! Așa arată și capitalismul, câțiva putrezi de bogați, o pătură de mijloc (nici bogați nici săraci) și ceva săraci care oricum crapă, fiind de prisos. Voi ce-ați crezut? Că ajungeți toți ca Țiriac? Câți capitaliști au construit pe banii lor un patinuar de 4 milioane de euro destinat elevilor, cu folosință gratuită, precum cel făcut de Țiriac la Otopeni? Câți capitaliști au donat SMURD-ului un avion de mici dimensiuni echipat cu aparatură medicală deturnat de securistul Oprea în taxi de nunți? Câți capitaliști se oferă să construiască 500 grădinițe dar sunt ignorați de autorități? Câți afaceriști donează mistreții vânați pe propriul domeniu de vânătoare căminelor de bătrâni și caselor de copii?… Voi vă închinați la Soros că, vezi Doamne, este filantrop. Nu este filantrop ci este afacerist. Omul investește pe termen lung în potențiali trădători de țară, evident cu un scop bine definit Și nu o face doar în România. Soros n-a avut nici cea mai mică emoție când a deposedat fiecare cetățean britanic de 5 lire doar în urma unei speculații financiare legate de cursul de schimb.
Hotărâți-vă, ce vreți? Haosul propovăduit de așa zisele partide antisistem gen USR, Frontul Național, Podemos, Syriza, Jobbik, Mișcarea 5 stele!
Adevarul este ca intotdeuna la mijloc, da a facut multe lucruri bune, inclusiv afacerile lui care angajeaza o gramada de oameni, dar asta nu inseamna ca nu a beneficiat DIN PLIN de ce a inseamnat epoca asta din 90 apana acum cu coruptie, influenta, si asa mai departe, cum ziceai si tu e om de afaceri, se foloseste de toate parghiile disponibile, sa nu uitam ca fi-su, traficant de droguri a scapat basma curata si alte mizerii.
Coruptia este prezenta peste tot in lume si nu poate fi total eliminata pentru ca este in natura umana, dar la noi a ajuns la o asemenea anvergura incat a blocat dezvoltarea tarii (una e o ciupeala mica, alta e un contract cu Bechtel de miliarde si ciuciu autostrada), compara Romania cu Polonia, si ei au plecat de la aceleasi conditii ca noi in 90, iar acum sunt departe, suntem asemenea unui caine plin de capuse care este anemic, slab, bolnav.
Chestia asta cu Soros si statul paralel si alte fumigene este de mult fumata, Orban si Erdogan s-au folosit de mizeriile astea, sunt doar niste sperietori inventate pentru a restrange din drepturi si a acapara toata puterea, asa fac toti oamenii de la putere unii se folosesc de babaul “criza economica” altii de “terorism”, altii creeaza probleme pentru a fi ei salvatori mai tarziu “refugiati”, etc.
Cat despre partidele anti sistem, nu exista partide anti sistem, toate partidele sunt componente ale aceluiasi sistem care manipuleaza si controleaza diverse parti ale electoratului, altfel sistemul nu le-ar fi permis sa existe.
Exemplu: electoratul de baza PSD sunt bugetarii, pensionarii si asistatii social, cei ai PNL sunt aia care muncesc in privat, cei ai PMP sunt micii combinatori, cei ai USR sunt aia care au niste scoala si tot nu se descurca, UDMR cu ungurii lor si altii, sa urmaresti cu atentie cand dau ei cate o lege pe sub masa si voteaza toti, sau aproape toti sa nu bata la ochi, daca urmaresti cu atentie o sa vezi cum voteaza PSD cu USR si PNL ca fratii de multe ori.
Ai o imagine distorsionată în ceea ce privește orientările politice. Paradoxal, majoritatea bugetarilor sunt „de dreapta”. Cel puțin în învățământ și sănătate, acolo unde pot face politică la vedere. Și aici apare o discriminare a bugetarilor, unii pot să cocheteze cu politica iar alții nu pot!
Imi permit sa replic pentru ca ai folosit pluralul ,,toti comentatorii”. Inainte de a insulta verifica-ti cunostintele de istorie si respecta parerile semenilor tai. Macar atat sa inveti din ritualul sarbatorilor de Paste. Eu te respect si iti respect parerile chiar si entuziasmul de a te rupe in pareri. Iti pun urmatoarea intrebare: cand au fost intrebati romanii despre ce vor? De-a lungul istoriei, românii au fost chemaţi la referendum de 13 ori.inainte de referendum a fost plebiscitul. (vCuza Voda) In toate cazurile romanii nu au fost intrebati ce vor. A fost impusa uneori cu forta o anume forma de stat si guvernare. Capitalismul de care vorbesti este unul fals de care se mira si capitalisii cu vechime. O gasca de oameni ,, romani”au preluat puterea si au pus mana pe averea statului . Si-au facut legi ca sa fie legali si s-au autodeclarat peste noapte capitalisti. Din 1989 incoace se tot rotesc. Acum au ajuns la faza cand isi rotesc rudele. Au rezistat si rezista prin coruptie chiar si a fortelor externe. Lenin: «Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi!»
Iar tu esti doar un postac psdist
Ai dreptate, numai ca nu ai cu cine.
Oile din Colonia Oimania…
Ca doar nu ajungem colonie de mana a … daca tara era populata de niste oameni.
Va admir (si in acelasi timp, invidiez) rabdarea
În apărarea afirmației că nu suntem cu mult mai corupți decât alții, vine o statistică a UE referitoare la gradul de colectare a impozitelor. România are un grad de colectare a impozitelor undeva la 30% (în situația în care capitalul autohton varsă la buget mai mult decât capitalul străin, la o cifră de afaceri mult mai mică), prin centrul Europei undeva la 40%, nordicii stau mai bine undeva spre 50%.
100% ar însemna că sunt cinstiți – departe de tot de acest ideal!
Esti sigur ca e vorba de gradul de colectare si nu de procentul din PIB colectat de stat prin diverse taxe? ca nu e tot aia.
Poate domnul Tiriac ne spune cum a pus mana pe terenul dintre pistele de pe OTP nici acolo nu o fi fost coruptie?
Cata vrajeala pe omul asta. Pai normal ca tu te tratezi la vieza si zbori cu elicopteru si avion privat cum dracu sa vezi coruptia, n-ai cum.
Pariez ca 90% dintre cei care ati postat habar n-aveti ce fapte se incadreaza la coruptie.
Pariez că 99% consideră că doar LUAREA DE MITĂ este asimilată faptelor de corupție, DAREA DE MITĂ fiind o faptă nevinovată încadrată la categoria băieți deștepți.
“Noi trăim oarecum sub o teroare mai mare de 5 ori decât securitatea pe vremea ailaltă…”
Ba, poate VOI traiti sub teroare, ca se afla ce ati facut / furat din 89 incoace (unii chiar si inainte), eu nu am nici o teroare acum – da pe vremea ailata, da, aveam frica.
Ce stii stii tu de teroare, de anii 70 80 cind aveai nevasta americanca, apartament la New York si ieseai intrai in tara cind vroiai? Ce, astea erau pentru toata lumea? Sau le aveai tu ca jucai bine tenis? Oi fi fost tu singurul mare campion, singurul mare sportiv milionar in dolari cind detinere ade valuta in tara noastra (nu si a ta) era caz de puscarie?
Hai sa fim seriosi cu securisii si cu agentii de influenta…. fie plantati pe afara fie carora li s-a facut vint de aici cind cu de-sovietizarea…. tenisul a fost si a ramas o mare pepiniera de securisti, e drept ca mai spalati, mai educati si cu treaba mai ales pe la extern.
In alta ordine de idei, pe lume ailalta sper sa te intilnesti cu toti mistretii (si restul de animale salbatice fara aparare) pe care ii omori anual cu cruzime, placere si nepasare doar pentru ca tu esti …marea scula Tiriac. Cind voi citi stirea ca, finalmente, ai crapat voi avea o bucurie.