Autorităţile din oraşul sud-african Cape Town, grav afectat de secetă în ultimii doi ani, au decis să amâne’Ziua Zero’ – ziua în care bazinele din metropolă se vor goli, iar rezidenţii vor începe să stea la cozi pentru a primi rezerve de apă -, din august 2018 până la o dată din 2019, în contextul în care datele oficiale arată că nivelul apei a început să crească în rezervoarele aflate în alte regiuni ale ţării, informează Reuters.

O secetă severă, provocată în urmă cu doi ani de fenomenul El Nino, a afectat grav producţia agricolă şi dezvoltarea economică în Africa de Sud. Oraşul Cape Town a fost deosebit de afectat, iar lipsa ploilor din regiune a dus la agravarea crizei apei potabile.

Municipalitatea din Cape Town a anunţat pe site-ul său că ‘Ziua Zero’ a fost ‘amânată până în 2019’. Locuitorii din acest oraş sud-african trăiesc sub incidenţa unor restricţii severe privind consumul de apă, limitat în prezent la 50 de litri pe persoană pe zi. Aceste constrângeri vor rămâne în vigoare şi în perioada următoare.

Nivelul apei din rezervoarele amenajate în provincia Western Cape, în care se află şi oraşul Cape Town, a continuat să scadă, iar procentul de umplere a ajuns la 18,3% săptămâna trecută, în comparaţie cu 19% în săptămâna precedentă, potrivit Departamentului Africii de Sud pentru Chestiuni legate de Apă. În alte zone ale ţării, situaţia a început să se amelioreze.

Nivelul de umplere al barajului Vaal, o sursă majoră de aprovizionare cu apă pentru Gauteng, o provincie în care se află Johannesburg, Pretoria şi cea mai mare parte a industriei Africii de Sud, a ajuns la 94,7%, în creştere faţă de săptămâna trecută, când acest procent era de 83,5%.

Nivelurile din barajele Katse şi Mohale, aflate în Lesotho, care prezintă sisteme-cheie de stocare a apei pentru provincia Gauteng, au ajuns la o capacitate combinată de aproape 54%. La sfârşitul lunii ianuarie, procentul era de 32%, generând îngrijorări legate de riscul ca această criză a apei să se răspândească dincolo de oraşul Cape Town.

Autorităţile din Cape Town – o atracţie turistică majoră, renumită pentru peisajele muntoase din apropiere, plajele şi podgoriile sale – ar putea să răsufle la rândul lor uşurate în curând, întrucât meteorologii au prognozat precipitaţii consistente pentru perioada următoare.

În Cape Town, ploile cad de obicei în timpul iernii din emisfera sudică şi încep în luna mai. Cantităţi de precipitaţii peste media multianuală sunt prognozate pentru următoarele trei luni, potrivit celui mai recent buletin dat publicităţii de Serviciul de Meteorologie al Africii de Sud.

5 COMMENTS

 1. Aoleu, ce-mi vad ochii pe Antena3.ro, dupa ce domnul RT ne-a spus cat de criminala e Rusia ca a incercat asasinarea “dizidentului” rus din UK (Domnul RT nu a scris niciodata ca acesta este de fapt ex-spion, cum pe buna dreptate scrie toata presa serioasa. Nu, el l-a denumit in repetate randuri dizident). In fine. Deci ce titreaza azi A3.ro?
  “Şeful laboratorului militar britanic din Porton Down, Gary Aitkenhead, a declarat marţi- într-un interviu acordat postului de televiziune Sky News – că acest centru nu a putut să dovedească faptul că agentul neurotoxic de tip militar cu care a fost otrăvit luna trecută spionul rus Serghei Skripal provine din Rusia, relatează AFP şi Reuters”. Titlul articolului este “Răsturnare de situație în cazul spionului Skripal. Britanicii se fac de râs”.
  Domul RT, cum comentati domne? Sau iar bagati texte de-alea ca scriu ca la Arici pogonici doar ca sa ocolim subiectul, tehnica invatata si de Basescu probabil la aceleasi scoli;)

  • Sunt penibili.
   Daca au stabilit ca agentul neurotoxic e de origine militara ruseasca, ce importanta are pe ce cai a ajuns in GB ?
   E clat ca a plecat de acolo .Rusia trebuie sa si faca propria ancheta.

 2. Criza apei potabile! Sa vedeti ce apa curge la chiuvete in egipt! Locuitorii cui ara apa ambalata in bidiane de plastic pentru mancare si baut,apa fiind dpucioasa,e din dunare! Sunt cateva firme care au pe piata apa potabile printre care si Nestle! Cand am baut prima gura de apa din bidon,am crezut ca sunt acasa,in patria mea,in Romania! Gustul e inconfundabil! Si la noi au distrus cu microcentralele cursuri de rauri in zona dealurilor in ardeal! Si asta tot ilegalitati dar profit zero!

 3. Singura țară din UE care și-a protejat apa introducând în Constituție un amendament prin care apa este declarată bun național, administrat exclusiv de stat în folosul cetățenilor este Slovenia. Apa nu poate fi comercializată de firme private. Să nu credeți că UE a făcut vreo concesie Sloveniei, miracolul s-a înfăptuit în urma unei inițiative cetățenești. Nu mai rețin despre ce procent din populație este vorba pentru a putea fi considerată inițiativă legislativă. Norocul Sloveniei este că are o populație relativ mică, aproximativ 2 milioane de locuitori, și au strâns semnăturile de care aveau nevoie. Nestle urla ca din gură de șarpe!
  Noi ne pierdem vremea cu prostii legate de familia tradițională în timp ce apa de la robinet o plătim ca potabilă când de fapt este menajeră iar apa asa-zis potabilă, îmbuteliată de privați, o cumpărăm din marile lanțuri de magazine. Ne-a lăsat Dumnezeu apă din belșug, pe care au ajuns să ne-o vândă străinii. Nici măcar prostie n-o poți numi!

Leave a Reply