Vine ca o supriza…Catalin Tolontan critica dur DNA…

DNA nu are mandat să ne predea democrația

În comunicatul prin care DNA anunță cercetarea lui Victor Ponta pentru că i-a dat un loc eligibil lui Sebastian Ghiță, în schimbul finanțării venirii fostului premier britanic Tony Blair în România, procurorii scriu:

”Acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democrației, care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcţii de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativității pe criterii de competenţă profesională si probitate”Comunicat DNA

Nu este o poveste despre Ponta, Ghiță și despre cît de antipatici ne pot fi. E vorba de un principiu.

Nu e vorba nici de contractele IT ale firmelor lui Ghiță care, vorba ministrului Cristian Ghinea, au inventat nevoi ale statului, ca mai apoi să le satisfacă pe bani publici.  Și asta rămîne de dovedit.

E vorba de un principiu.

Prin norma de fondare a DNA și potrivit Constituției, parchetul anticorupție nu are în atribuții grădinăritul democrației. Ordonanța de 255/19.07.2013 statutează în clar atribuțiile DNA.

Prima atribuție a DNA constă în  ”efectuarea urmăririi penale, în condiţiile prevăzute în Codul de procedură penală, în Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie”.

În nici una dintre atribuții, care se întind de la a la g, nu se pomenește despre faptul că DNA este paznicul de far al alegerilor, teoreticianul principiului reprezentativității și nici măcar atletul statului de drept.

Găsiți lucrurile probate, punct cu punct, chiar pe siteul instituției.

Și băgîndu-se într-un lucru la care nu se pricepe și la care nu are dreptul, DNA comite o eroare imensă.

Procurorii afirmă că poporul își alege reprezentanții pe bază de competență și probitate. Cine hotărăște asta? Poate poporul alege pe bază de soluții viitoare, nu de competență trecută. Poate alege în funcție de idei și de proiecte. Pe bază de replică. De speranță sau de încredere. De orice vrea el, în limitele legii!

Dacă ar decide prioritar pe bază de CV, cei tineri n-ar mai intra niciodată pe liste.

Sîntem în fața unei premiere. Deși neales de nimeni, parchetul anticorupție decide printr-un document oficial, a cărui argumentație va ajunge și în fața judecătorilor, ce e OK și ce nu e OK să alegem noi!

Din comunicat reiese clar că DNA consideră că ei, procurorii, și, probabil,  ”partea bună” a societății trebuie să aibă un cuvînt de spus în cine poate fi ales de către români. Oamenii competenții și cei corecți au voie, restul, afară!

Dar cine discerne competența și integritatea?

Probabil DNA și SRI. Deși n-au nici un mandat.

Primii se ocupă cu infracțiunile, ceilalți, cu apărarea Constituției. Nici procurorii și nici ofițerii de informații nu sînt Părinții Fondatori ai democrației. Dacă vor asta, să-și dea demisia și să candideze.

Victor Ponta, Sebastian Ghiță și Tony Blair sînt o miză infimă aici. Discuția e dacă acceptăm noua doctrină penală care seamănă mai degrabă cu poliția politică.

Judecați dacă exprimarea este o exagerare!

Poliție politică înseamnă să faci, fără să poți fi tras la răspundere, lucruri pentru care alții răspund în mod transparent în fața celor care i-au ales.

Pentru că poliția politică nu presupune doar ca instituțiile de forță să apere dictatorul sau să se amestece în mod discreționar în politică în favoarea unei tabere. Amestecul este doar un instrument. Ideea fondatoare contează.

Iar baza conceptuală a poliției politice constă în chiar convingerea poliției că ea știe să facă politică mai bine decît cei aleși.

Este ceea ce s-a întîmplat în Thailanda recent.

Poporul a votat cu o covîrșitoare majoritate ca armata să poată calibra rezultatul alegerilor ”spre binele națiunii”. Dacă Parlamentul li se pare dezechilibrat, generalii îl pot modifica!

Ca și cum politica și alegerile compun un joc cu vicii ascunse. Joc în care, de fapt, instituțiile de forță nu au încredere.

Ne lasă să ne prostim de-a democrația pînă cînd vin ele, cu inteligența de cabinet superioară mulțimilor și cu patriotismul indiscutabil, restabilind ordinea. În Thailanda așa stau lucrurile.

Și în România?

În noapte încercării nereușite de răsturnare a lui Recep Tayyip Erdogan, o tînără din Istanbul, care nu era partizana președintelui, și-a explicat ieșirea în stradă împotriva armatei printr-o declarație în New York Times: ”Cea mai bună lovitură e stat e mai proastă decît cea mai proastă democrație!”.  

La noi, DNA pare că e convinsă de contrariu. Într-un recent articol în The Atlantic,  James Fallows preia din NYT o descriere despre cum se formează convingerea că ”democrația liberală este coruptă, ineficientă, haotică și, în ultimă instanță, nedemocratică”.

Cotizînd, chiar și fără să vrea, la narativul Să-nu-aveți-încredere-în-nimeni-din-politică, Laura Kovesi greșește.

Sau așa gîndește.

19 COMMENTS

 1. Ii dezvolta ideea lui Badea de aseara, pa pasa. Unde Mircea a fost absolut genial. A sintetizat magistral in 5 minute ce s-a intamplat in ultimii ani (de, cap de matematician).
  Si te rog Radu, nu le mai ridicati mingi la fileu celor care au mancat pe nesaturate dejectii de-a lungul anilor (pippidi, tolontan) in timp ce voi erati persecutati. Chiar daca acum, uneori, spun adevarul. Pana si sacre-chior-ul va plagiaza fara nesimtire.

 2. ”Vine ca o supriza…Catalin Tolontan critica dur DNA…”
  Mă surprinde și …nu mă surprinde, omul.
  Dvs., totuși, ați pus pe ”hârtie”, vreodată, întru apărarea democrației, concentrat, așa ceva, astfel de idei și păreri tranșante despre ceea ce înseamnă statul polițienesc de la băsescu încoace și care acum atinge apogeul ? Apogeul, de fapt va fi atunci când și Ponta va fi arestat, să ne-nțelegem. Eu pe acest blog, nu am citit așa ceva scris de către dvs., de unde remarca mea, în cel puțin două rânduri, că ”frica păzește bostănăria”.
  Bine, bine , Ponta a greșit mult, mult de tot, dar ăștia, mânca-i-ar tata de tolontani ce sunt ei, în frunte cu ” Capo di tutt’i capi ” de la noi, de care nimeni din direcția dvs., nu zice nimic, nimic, ”e buni”? Și dacă nu-s buni, tot PSD-ul, rău-famatul, e de vină că nu-i dă el jos? Nu trebuie, oare, trecut puțin printr-un purgatoriu pentru a se vedea RĂUL în adevărata lui ”splendoare” ales în 2014 ca variantă la aceea Ponta Președinte-Tăriceanu prim-ministru? Ș-apoi cum să nu spun(și nu atât de des cum ar trebui) : Ați vrut joshannis , na-vă joshannis! Ați vrut cioloș, na-vă cioloș!

 3. Discutia este fundamental gresita! Fiindca aici nu e vorba despre cine are si cine n-are dreptate, despre cine are dreptul si cine nu, ci despre cine poate si ce poate.
  DNA-ul nu face ceea ce face FIINDCA ARE DREPTATE (pentru el nu are nici cea mai mica importanta cine are dreptate) SAU FIINDCA ARE DREPTUL, CI PENTRU CA POATE!
  Asadar, singura discutie corecta, in momentul de fata si in conditiile date, este de ce poate DNA-ul sa faca ceea ce face si CE TREBUIE FACUT ca sa nu mai poata! Daca mai poate fi facut ceva.
  Si eu zic ca se mai poate!

  • dupa tembelismele apocaliptice despre monopolul Hexipharma, nu il va mai crede nimeni pe acest “jurnalist” care scrie la ordin, dupa ce s-a “reprofilat” in mare jurnalist de investigatii dintr-un rebut de jurnalist sportiv de la o fituica penibil-tabloida care scria toata ziua despre Gigi Becali… adios!

 4. Salut.
  Un post de parlamentar costa 200k EURO conform lui Ponta si PSD. Trebuie depusi intr-o valiza lui “presedinte de partid” Victor Ponta. Discutati cu Ghita pentru mai multe detalii. Nu aveti 200k EURO? Nici o problema: va asteptam sa faceti 200k EURO si apoi discutam.

  Cand a fost ultima oara in Romania cand NU S-A PLATIT un loc de parlamentar? Probabil inainte de al 2-lea Razboi Mondial.

  Mi se pare nostim ca de 25 de ani va fura aceleasi personaje: Presedinti, Sef de Senat, Sefi de partid, Prim-Ministri. Ei tot va fura, voi tot ii protejati, si la sfarsit va plangeti ca totul e corupt.

  • După mintea ta de manelist sânt sigur ca ai da 200k să te dai mare parlamentar când te duci la tine în sat, intre neamuri.

 5. Cine citeste atent vede ca ataca modul de exprimare si nu speta pe fond care este perfect justificata.

  • E justificată pe dreacu.Speta pe fond este o jegosenie,ca si multe altele, made kiovesi si iohannis,amandoi numai buni de Beciul Domnesc.

 6. 🙂 şi e abia 1/5-a parte din ceea ce văd eu că se vor întâmpla în următorii ani! Ce ”pana lu’ gogu” face avocatul poporului…doar pentru politicieni şi pandaimoşi lucrează? Un asemenea individ, oricare ar fi el, atâta timp cât nu este interesat decât de anumite categorii sus puse sau infracţionale, nu are ce căuta în funcţia de avocat, culmea… al poporului! Am citit materialul lui Tolontan şi încă nu a ajuns la convingerea anilor trăiţi de mulţi care au depăşit 57-60 ani ca vârstă! Această perioadă nu prea seamănă cu perioada comunistă ci cu perioada de acum 100 ani doar că e cu îmbunătăţiri tehnice şi multă teroare până la anihilare prin stres la cote alarmante în rândul populaţiei din interiorul ţării! Am citit încă un material pe Cotidianul.ro în care se dă cu zarul privind anchetele posibil în toate domeniile!
  http://www.cotidianul.ro/solicitati-verificarea-acuzatiilor-de-plagiat-la-adresa-tezei-de-doctorat-a-lui-kovesi-287421/
  Să nu uităm că toţi preşedinţii şi cam toţi ocupanţii celor mai înalte funcţii de decizie au fost anchetaţi sau judecaţi şi o concluzie destul de gravă privind seriozitatea şi demnitatea respectabilă ca om(nu e vorba de cei care îşi cer respectul când şi-au pus singuri cozi):
  – CINE AU CONDUS ŞI CINE CONDUCE ACEASTĂ ŢARĂ?
  – CÂŢI DINTRE NUMIŢII POLITIC ÎN FUNCŢII DE CONDUCERE ÎN INSTITUŢII AU ESCROCAT ŞI FURAT DIN BANII PUBLICI CU AJUTORUL LEGII?
  – CÂŢI DINTRE NUMIŢII ÎN FUNCŢII ÎNALTE DE DECIZIE AU STUDII REALE AN PE AN ŞI NU 2-3 ÎNTRUN AN gen second-hand?
  Pute ţara de manipulatori prin minciună şi de escroci, teroare şi sărăcie, de furăciuni şi distrugeri zilnice, damful morţii lente din România se simte tocmai de peste ocean de la cel puţin 3000 km distanţă şi mulţi se bucură de reuşita distrugerii unei ţări şi a unei naţiuni cu bună ştiinţă prin lăcomia de înavuţire a conducătorilor pe spatele propriului popor menţinut întro gravă inaniţie!

 7. Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane
  de Radu Gyr (Demetrescu)

  Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
  nu pentru pătule, nu pentru pogoane,
  ci pentru văzduhul tau liber de mâine,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

  Pentru sângele neamului tau curs prin santuri,
  pentru cântecul tau tintuit în piroane,
  pentru lacrima soarelui tau pus în lanturi,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

  Nu pentru mania scrâsnită-n măsele,
  ci ca sa aduni chiuind pe tapsane
  o claie de zări şi-o căciulă de stele,
  ridică-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!

  Aşa, ca să bei libertatea din ciuturi
  şi-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane
  si zarzării ei peste tine să-i scuturi,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

  Şi ca să pui tot sărutul fierbinte
  pe praguri, pe prispe, pe uşi, pe icoane,
  pe toate ce slobode-ţi ies inainte,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

  Ridică-te, Gheorghe, pe lanţuri, pe funii!
  Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane!
  Si sus, spre lumina din urmă-a furtunii,
  ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

 8. – sa va aduc aminte cine lauda cel mai mult DNA-ul? The United States of America!
  – sa va aduc aminte cine nu voia sa se schimbe Kovesi? The Ambassador of the United States of America
  – sa va aduc aminte cine a propus-o ultima data pe Kovesi de teama sa nu incalce pactul de neagersiune semnat cu Base? Victor Ponta.
  daca toti cei de mai sus ar fi vrut cu adevarat binele acestei tari, azi aveam posibilitatea sa nu mai avem discutia asta.
  Dar ce facem noi?
  – in continuare trimitem trupe in Coalitia Anti ISIS formata de America (n-are treba NATO aici)
  – in continuare luam lumina de la Ambasadorul SUA si nu comentam declaratiile belicoase ale Ambasadorului SUA la Chisinau
  – in continuare ii votam pe toti cei care l-au sustinut fie pe Base, fie pe Ponta la momentul numirii lui Kovesi.

  pai. de-asta poate DNA: pt ca noi ii permitem. asta este raspunsul cel mai sincer dinauntrul nostru. Asa, sa aratam in stanga si in dreapta cu degetul, e simplu.
  va reamintesc:
  Concert Madonna in Bucuresti: 50.000 de oameni
  Concert Shakira Cluj-Napoca – 35.000 de oameni
  Manifestatie anti marirea TVA de la 19 la 24% – maximum 5.000 de oameni

  Multumesc

  • Tinerii frumosi si liberi. Nu-i intereseaza decat “mobilulu” sa-l tina-n mana toata ziua, sa-l consulte incontinuu si sa rada tampi la el. Ii intereseaza la nebunie untold-ul, numai ziua de maine nu. Asta dovedeste ca marea majoritate este tinuta in carca de parinti,
   “Ce părinţi? Nişte oameni, acolo şi ei,
   Care ştiu dureros ce e suta de lei.
   De sunt tineri sau nu, după actele lor,
   Nu contează deloc, ei albiră de dor
   Să le fie copilul c-o treaptă mai domn,
   Câtă muncă în plus, şi ce chin, cât nesomn!” – Adrian Paunescu
   Multi dintre acesti tineri frumosi si liberi l-au uitat daca nu cumva nici nu situ cine a fost.

 9. Acum că tot avem clămpăi care se laudă că au studii în Elveţia şi urlă în gura mare că reformele sunt transpuse din ţări civilizate precum Elveţia! Bă ”fraerilor” habar nu aveţi despre legislaţia elveţiană şi habar nu aveţi pe ce lume trăiţi chiar vorbesc serios! Cum mama dracului aţi făcut studii şi vă lăudaţi cu teancul de diplome din Elveţia sau Cambridge??? Bă nemernicilor bă mincinoşilor vă spun eu care e legislaţia privind mamele şi copii în Elveţia ca să vă fac de râs habarniştilor care nu vă mai săturaţi să vă lăudaţi!
  1. mamele au dreptul la concediu de creştere a copilului de la 6 luni la 3 ani şi statul le asigură veniturile necesare în cotă destul de mare chiar dacă nu au avut un loc de muncă în ultimele 11 luni şi nu e vorba de asigurări private de unde mai şi primesc venituri!
  2. copii au învăţământul gratuit obligatoriu şi părinţii care vor să urmeze şcoli private copii lor plătesc cursurile dar sunt cursuri zilnic online!
  3. copii sunt în supravegherea şi creşterea părinţilor(mama)până la vârsta de 15-16 ani, după care statul le asigură locuinţă(cu chirie plătită de stat) şi pot merge la şcoală, la muncă şi chiar la zona murdară Zurich(prostituţie, droguri) totul legal, părinţii nu pot fi traşi la răspundere întrucât legea nu obligă părinţii să ţină copii în familie, la fel e şi cu părinţii împreună! Răspunzător e statul şi conducătorii care fac legi! Bulăul este disponibil pentru scăunari pentru orice escrocherie!
  Mai am destule de scris pentru habarniştii care se laudă cu studii şi diplome în Elveţia.
  TERMINAŢI ODATĂ CU PROSTEALA ”ŢARĂ CIVILIZATĂ ROMÂNIA”, AVEM DIPLOME ŞI STUDII ÎN ELVEŢIA ! (la second-hand poate) sau aţi trecut ca gâsca pe apă, dar aveţi cartonul numit diplomă prin care dovediţi că habar nu aveţi cine şi ce sunteţi !!! …cât aţi plătit pentru studii sau pentru recunoaşterea diplomelor??? Hai, îndrăzniţi să spuneţi preţul! Eu îl ştiu încă!
  PS.Nu e jicnire sau ofensă, e realitatea deranjantă pentru mulţi!

 10. poate ca dupa ce in studioul antenei 3 tolontan a recunoscut greselile facute in trei anchete ( hexipharma, gala bute si ziua tinjeretului) greseli in urma carora unii au facut si fac inchisoare, altii au murit, a realizat ca totusi, chiar daca lucrezi pentru structuri, chiar daca esti si tu “colonel” si acoperit, acolo unde evidenta iti zgariei creierii nu prea mai poti sa acoperi magariile dna in cazul asta. la fel procedeaza pana si alta acoperita, sorina matei, care recunoaste abuzurile si prostia procurorilor dna. daca ne amintim si de alta tampenie, marca dna ploiesti, cea cu lukoi, parca ne dam seama ca binomul onea-tase atanasiu are grave probleme in lupta de distrugere a adversarilor politici ai partidului basisto-penelist.

 11. Well, omul isi mai schimba părerea, Tolontan e om, Tolontan isi poate schimba parerea, etc. Pe de alta parte, boacăna de ultima ora a DNA, susținuta imbecil de presa de casa (chestia cu “aducerea lui Tony Blair” e de gazeta de perete de la uzina de tractoare) pare sa convină mult SRI, daca luam aminte cat de repede si tăios s-a “delimitat” faimoasa instituție de dosarul Ponta-Ghiță actual. Mai ca nu-si freacă mâinile Dedea Hellvig (daca mai stau mult ăștia la putere îmi va reveni dialectul din Banat ca buzduganul) de satisfacție ca iaca, daca nu participam noi la dosare, va dați in petec ca proasta-n târg, procurorii lui dedea! Deci Tolo s-ar putea sa-si fi schimbat părerea sub “influența”, esențial e ca cineva a dat-o rău in bara la Triumf Hotel de s-a reverberat haulitul proștilor pana la Ploiești via Londra. Insa istoria prostiei de la vârful DNA a început sa se scrie odata cu afacerea Black Cube, in care faimoasa Koveși a intrat pana la breton de-a trebuit, practic, sa balmajeasca scuzele de rigoare pe TV si tare mi-e teama ca noul capitol nici nu l-a scris ea, ci Deștepții din subordine la provocarea SRI. Tolo, probabil, e trist ca n-a fost informat din timp de farsa lui Dedea Hellvig si i-a luat Sorina Matei caimacul-un subaltern cinstit se poate simți trădat si el, ca orice om, dar daca mai e si tratat de prost înto the bargain, se simte, de-a dreptul, victima tuturor. Mie mi-e mai mila (aliteratie neintenționată, sorry) de Ben Oni Ardelean, care-i om deștept (chiar daca, lipsit de carisma, nu trece ecranul, cum se zice) si care, săracul, a trebuit sa admită ca hm! imbecilitatea DNA Ploiești are o componenta “sensibilă” pe “extern” care risca sa dăuneze afacerilor importante de tip Bodnariu-Barnevernet. Oricum, văz ca nea Klemm tace mâlc, ceea ce nu-i de mirare; după treb’soara colegului de la Chișinău trebuie ca posta diplomatica țiuie ca la Harry Potter. Si-atâta cu prostii.

Leave a Reply