In ultimii 20 de ani, producatorii de armament si producatorii farma s-au batut mereu intr-o competitie uriasa pentru cele mai mari profituri din lume.

————————–

Producătorii occidentali de armament continuă să domine piața mondială, dar vânzările lor sunt în declin comparativ cu cele ale concurenților din Rusia, care și-au sporit cota de piață, relevă un raport publicat de Institutul Internațional de Studii pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), comentat luni de agențiile AFP și EFE preluate de Agepres.

Astfel, deși dețin peste 80% din piața mondială, valoarea vânzărilor societăților din SUA și Europa Occidentală a scăzut cu 3,2% în anul 2014 comparativ cu anul anterior, scăderea fiind mai pronunțată în cazul celor europene față de cele americane.

În schimb, vânzările companiilor producătoare de armament din restul lumii au crescut anul trecut cu 25%, iar în rândul acestora se distinge Rusia, care și-a sporit valoarea exporturilor de armament cu 50%, cota ei de piață ajungând la 10%, având ca principali clienți China și India. În plus, 19 companii din cadrul complexului militar-industrial rus sunt înscrise în topul primilor 100 de producători mondiali de armament, întocmit de SIPRI.

Prima în acest clasament rămâne compania americană Lockheed Martin, cu o cifră de afaceri de 37,5 miliarde de dolari. Ea este urmată de Boeing, cu 28,3 miliarde de dolari, și de compania britanică BAE Systemsm, cu 25,7 miliarde de dolari. Cea mai importantă societate rusă din acest top este Almaz-Antei, cu o cifră de afaceri de 8,8 miliarde de dolari, ea fiind plasată pe locul 11.

Pe ansamblu, valoarea exporturilor de armament la nivel mondial a fost anul trecut de 401 miliarde de dolari, cu 1,5% mai puțin față de anul anterior, companiile din SUA deținând mai mult de jumătate din piață (54,4%).

Se pare că sancțiunile occidentale impuse Rusiei în urma destabilizării Ucrainei nu au afectat semnificativ industria rusă de apărare, deși companiile din acest sector au fost direct vizate. Mai mult decât atât, experți în domeniu afirmă că aceste sancțiuni au încurajat Rusia să se bazeze pe forțe proprii în perfecționarea tehnologiilor militare.

Cât despre Ucraina, exporturile ei de armament au scăzut în anul 2014 cu 37,4%, societatea care asigură cea mai mare parte a acestor livrări, UkrOboronProm, ajungând pe locul 90 în topul SIPRI, după ce în anul 2013 a fost pe locul 58.

O scădere importantă, de 11,3%, a înregistrat și Franța, dar se anticipează o îmbunătățire a poziției acesteia în anii următori, mai ales datorită recentelor contracte de vânzare a avionului multirol Rafale.

Raportul nu analizează și vânzările Chinei, din cauza lipsei datelor fiabile. Totuși, documentul semnalează că, potrivit informațiilor obținute, nouă dintre principalele zece societăți chineze producătoare de armament ar putea intra în topul primelor 100 mondiale, iar între patru și șase dintre ele s-ar putea număra chiar printre primele 20.

7 COMMENTS

  1. Un raport care se bate cap in cap cu acesta. “China a devenit al treilea exportator de armament din lume, dupa Statele Unite si Rusia, depasind Germania, Franta si Marea Britanie, in perioada 2010-2014, anunta Centrul de Cercetare Internationala pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) intr-un raport.
    China insumeaza in prezent aproximativ 5% din exporturile de armament la nivel mondial, trei tari asiatice – Pakistan, Bangladesh si Myanmar – fiind destinatia a peste doua treimi din aceste exporturi.
    A doua economie mondiala a avut totodata 18 tari africane drept clienti in ultimii cinci ani, potrivit raportului SIPRI, care precizeaza ca datele reflecta volumul armamentului livrat si nu valoarea financiara a contractelor.
    Exporturile chineze de armament au crescut cu 143% in cei cinci ani de pana in 2014, fata de intervalul precedent de cinci ani.
    In aceeasi perioada, exporturile de armament ale Germaniei au scazut cu 43%, iar ale Frantei cu 27%.
    Per ansamblu este vorba despre o crestere cu 16% a volumului de armament transferat in lume.
    Insa, in pofida saltului inregistrat de China in clasamentul global, exista in continuare o distanta importanta intre volumul exporturilor sale si cel al primilor doi clasati, Statele Unite si Rusia.
    Statele Unite reprezinta 31% din exporturi la nivel mondial, iar Rusia 27%. Volumul armamentului exportat a crescut in ambele tari, in cazul americanilor cu 23%, iar al rusilor cu 37%, in aceeasi perioada.
    SIPRI, creat in 1966 si finantat in parte de catre statul suedez, este specializat in cercetarea conflictelor, armamentului si dezarmarii.
    In definitia vanzarii de armament, Centrul include “bunuri si servicii pentru clienti militari, inclusiv comenzile nationale si exporturile”.”

  2. Vesticii si americanii pierd din piata din cauza preturilor.adevarat produsele lor sunt pe primele locuri in topuri dar sunt enorm de scumpe si mult prea sofisticate.in ww 2 au castigat statele care au produs armament bun,ieftin si in cantitati mari in detrimentul germaniei de ex. care a produs armament sofisticat, de top,dar in cantitati insuficiente.rusia castiga teren cu produse la fel de performante cu ale vesticilor dar la 2/3 din pret.iar china , potrivit site-urilor militare domina piata din asia de s-e.si vin tare si in europa:in turcia initial au castigat licitatia pentru sisteme aa cu hq-9.turcii s-au razgandit la presiunile sua.ma uitam la tancul type 96g-ar fi potrivit pentru noi:putere mare de foc,sist. electronice de ultima ora,blinfaj compozit+reactiv totul la 3 mil$.in timp ce leopard sau abrams sunt 16 mil.$.

    • Armele vesticilor sunt scumpe dar sunt colorate frumos pentru a le lua ochii fraierilor ce le cumpara la un pret mult peste valoarea lor reala, ale rusilor si chinezilor sunt mai din topor dar foarte bune la raport calitate-pret.

  3. De aia isi vara americanii coada si intarata oamenii , armele aduc bani de la fraierii care se razboiesc.

  4. intr-un alt raport se releva ingrijorarea pentagonului in fata avansului tehnologic militar pe care l-au luat rusii. s-ar parea ca rusii au investit mult mai mult in tehnologii de ultima ora fata de americani, iar armele utilizate in siria au starnit mirarea generalilor americani.

  5. FIRMELE ACESTEA SUNT GENERATOARE DE RAZBOAIE LOCALE/ZONALE MISCARI DE GHERILA SA INSTAUREZE DIVERSE DEMOCRATII. NISTE DEMENTI ZGUDUIE LUMEA.

Leave a Reply