Guvernul ungar nu va participa la dezbaterea privind situaţia statului de drept în Ungaria, ce se va desfăşura pe 30 ianuarie în Parlamentul European, a anunţat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, informează agenţia MTI preluata de Agerpres.

Statul de drept este doar “pretextul pentru a sancţiona Ungaria pentru că a fost prima ţară care şi-a exprimat clar refuzul de primi migranţi”, a susţinut Gulyas în declaraţia dată în faţa presei la scurt timp după ce Comisia Europeană a trecut la a doua fază a procedurii de infringement iniţiată împotriva Ungariei pentru legea de combatere a migraţiei ilegale, căreia guvernul lui Orban îi spune legea “stop Soros”.

Comisia Europeană a trimis în luna iulie guvernului de la Budapesta o scrisoare de notificare prin care-l atenţionează că respectiva lege contravine legislaţiei UE, inclusiv din cauza dispoziţiilor ce restrâng accesul migranţilor în zonele de tranzit de la graniţă sau califică drept infracţiuni acţiunile de ajutorare a migranţilor.

Dar guvernul ungar nu a dat curs solicitărilor acestei notificări, prin urmare Comisia Europeană îi va trimite o “opinie motivată”, al doilea pas al procedurii de infringement. Dacă Budapesta nu se conformează într-un termen de două luni, atunci Bruxelles-ul ar putea trimite dosarul Curţii de Justiţie a UE.

În declaraţia dată joi despre dezbaterea din legislativul european privind statul de drept în Ungaria, şeful de cabinet al premierului Orban a estimat că Parlamentul European şi-a depăşit atribuţiile şi a cerut instituţiilor europene să acţioneze “în limitele tratatelor”. El s-a referit aici şi la planurile de a se condiţiona accesarea fondurilor europene de o evaluare privind situaţia statului de drept, calificând aceste intenţii drept “şantaj”.

1 COMMENT

  1. DA,o face continuu fara urmari,sanctiuni si altele,ungurii ,orban,au politica lor de protectie a rasei si totul se masoara functie de asta,ca mai sunt scapari pe la noi sau aiurea nu vor accepta migranti,ever,nu vor deschidere,lingvistica se vede,au bula lor in care functioneaza!Daca nu mai e orban scot altul cu aceleasi principii si prezenta in UE e doar o formalitate!

Leave a Reply