Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că ‘toți aliații’ sunt îngrijorați de flota rusă care se îndreaptă către estul Mării Mediterane, pe fondul temerilor că aceasta ar putea ataca orașul sirian Alep, transmite EFE.

‘Toți aliații sunt la curent cu îngrijorarea noastră și și-au exprimat și ei preocuparea pe tema atacurilor ruse la Alep’, a declarat Stoltenberg la sosirea la reuniunea miniștrilor apărării din NATO care se desfășoară miercuri și joi la Bruxelles.

Potrivit Reuters, Stoltenberg a insistat totodată că îi revine Spaniei sarcina de a decide dacă va permite sau nu flotei ruse aflate în drum spre Siria să realimenteze în portul spaniol Ceuta, însă, potrivit secretarului general al NATO, organizația le-a transmis deja aliaților săi, inclusiv Madridului, preocuparea sa pe această temă.

‘Revine fiecărei națiuni să decidă, aceasta este politica NATO de mulți ani, dar suntem îngrijorați în legătură cu posibila folosire a acestei flote la intensificarea atacurilor împotriva civililor în Alep. Toți aliații sunt la curent cu preocupările noastre’, a spus șeful NATO.

Și ministrul apărării britanic, Michael Fallon, și-a exprimat miercuri ‘profunda îngrijorare’ în legătură cu prezența flotei ruse în Mediterana de est. ‘Am fi profund îngrijorați dacă oricare stat membru al NATO ar lua în calcul să acorde asistență unui grup maritim de portavioane care ar putea ajunge să bombardeze Siria și populația civilă’, spus Fallon la sosirea la reuniunea de la Bruxelles. ‘NATO ar trebui să rămână unită’, a insistat el.

Spania se afla miercuri sub presiunea aliaților săi, pentru a-i refuza unui grup aeronaval rus care se îndreaptă către Siria posibilitatea de a se realimenta în portul spaniol Ceuta pe care autoritățile spaniole i-au acordat-o. Spania, țară membră a NATO, le permite navelor de război rusești să efectueze escale în Ceuta, scrie Agerpres.

 

8 COMMENTS

 1. acum cine sa-i mai inteleaga pe englezi? daca la inceput erau ingrijorati de deplasarea flotilei militare ruse catre siria, flotila din care face parte si portavionul amiral kuznetov, zilele trecute mass media britanica a trecut la mistocareala prezentand imagini cu portavionul rusesc din al carui cos iesea un fum dens. ce sa mai zic de comentariile oficialilor englezi care faceau misto de starea portavionului plin de rugina si cu toiletele infundate iar unele chiar inchise. si asta, spun ei, vazute in timpul unor inspectii recente! ce sa mai zic de remorcherul care insoteste flotila, remorcher pe care britanicii il prezinta ca fiind necesar pentru deplasarea portavionului! si atunci de unde pana unde ingrijorarea? cand au spus adevarul? ar fi cazul sa se hotarasca. in schimb ministrul britanic tocmai a anuntat ca va trimite in romania avioane eurofighter typhoon. si sa nu uitam ca iPhone 7 se anunta ca fiind un esec major al firmei , continua declinul apple pentru al 3-lea trimestru consecutiv! ce sa mai spun de cele 3 incidente raportate pana acum privind explozia bateriei la iPhone 7. oare se intampla ca la galaxy note 7?

  • Englezii sunt ingrijorati si de posibilitatea de a se scufunda vreun balshoi harb rusesc pe liniile lor de navigatie si mai ales in stramtori, ceea ce este foarte normal.

 2. Lasă-i să fie, firear ai naibii de escroci! Pe niciunii nu-i interesează poporul din ţările terorizate care suferă ! Mai tare se înfurie că nu-şi pot atinge scopul rapid în zonele de care sunt interesaţi!(chiar am simţit o avalanţă spre românica din toate părţile)! Nu vă speriaţi că realitatea e la colţul gardului! Toţi împrăştie ură violenţă, ucideri în masă, denigrare şi imoralitate peste tot dar se dau wow! …de fapt, sunt echivalentul excrementelor ! Nu simţiţi aproierea răului din toate părţile? 🙂 🙂 mă tem că nesimţiţi chiar nu au simţuri !

 3. Potrivit Reuters, Stoltenberg a insistat totodată că îi revine Spaniei sarcina de a decide dacă va permite sau nu! Asta ce alianta mai este, daca vrem sa nu, sau de fapt netezesc drumul flotei ruse catre poligonul si carnagiul din Siria?Niste Decerebrati de Nivel Mondial, Planetar!Se joaca si isi bat joc de Terra!Toti acesti Decidenti Au devenit Extraterestrii pe propria planeta! Opritii naiba odata! Chiar nu au alte preocupari!

  • se pot alimenta inclusiv din Ciprul de Nord, stai linistit, nu asta e problema mare. Ciprul de Nord este, prin Turcia, o destinatie importanta de petrol SI si nu e tara UE/NATO. Iar de la spanioli s-au mai alimentat. eu personal am vazut marina rusa alimentandu-se (mai ales iarna) in largul Las Palmas-ului, in Atlantic, deci n-ar fi o premiera

  • Situatia in Gibraltar este mai complicata. Toata zona este tratata conform legislatiei maritime ca “apa internationala”.
   Ca o paranteza Gibraltarul este sub administratia UK, de altfel o sursa de tensiune intre Spania si UK. Portul Ceuta, sub administratie Spaniola, aflat pe coasta de nord a Africii in imediata vecinatate a Gibraltar este la randu-i sursa de tensiune intre Spania si Maroc.
   Ceuta a avut statut de port deschis pina in 1986 si dupa aderarea Spaniei la EU a primit un statut special in cadrul EU. A refuza serviciul in portul Ceuta poate avea implicatii legale pentru Spania similare cu refuzul UK de a permite accesul prin Gibraltar. Nu ar fi prima oara cand nave de lupta rusesti alimenteaza la Ceuta (vezi cazul submarinului rusesc Novorossiysk in 2015).
   In fine, intre timp Rusia a renuntat la solicitarea de realimentare in portul Ceuta, asa ca discutia pe aceasta tema nu mai este de actualitate.

   • Gibraltarul e stat independent “cu reprezentanta internationala asigurata de Marea Britanie”. Doar stramtoarea efectiva e a UK

    • Dan, nu tin sa intru in polemica dar e bine ca datele sa fie factuale:
     Gibraltar is a British overseas territory. The British Nationality Act 1981 granted Gibraltarians full British citizenship. The United Nations Committee on Decolonization includes Gibraltar on the United Nations list of Non-Self-Governing Territories. The head of state is Queen Elizabeth II, who is represented by the Governor of Gibraltar. The governor enacts day-to-day matters on the advice of the Gibraltar Parliament, but is responsible to the British government in respect of defence, foreign policy, internal security and general good governance.
     Deci pe scurt Gibraltarul este un teritoriu al UK. Cetatenii Gibraltarului sunt cetateni britanici si “seful statului” este Regina Marii Britanii. Apararea, politica externa, securitatea interna si politicile guvernamentale cad in sarcina guvernului UK.
     Este adevarat ca Gribraltarul are un perlament si guvern propriu a caror competente sunt limitate la administratie locala dar asta nu face din Gibraltar un stat independent. Ce spui, daca dam curs cererii UDMR de a avea un parlament propriu va face din judetele Mures, Harghita si Covasna un stat independent? Interesant punct de vedere.
     “Stramtoarea efectiva” cum o numeti tu face exceptie de la tratatul privind apele teritoriale (12 mile nautice de la tarm) si este limitata la 3 mile maritime – dincolo de care avem ape internationale.

Leave a Reply