Potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare, partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, aflată la putere, a obţinut 343 din cele 450 de mandate din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Dupa aceasta victorie, Kremlinul pregăteşte o reformă de amploare a agenţiilor de securitate şi serviciilor speciale, în cadrul căreia, până la alegerile prezidenţiale din 2018, este de aşteptat să se creeze pornind de la FSB (Serviciul Federal de Securitate) un Minister al Securităţii Statului, care va îngloba Serviciul de Informaţii Externe (SVR) şi Serviciul Federal pentru Protecţie (FSO), relatează luni cotidianul economic Kommersant în pagina sa electronică, citând surse proprii.

Comisia de anchetă ar urma să revină în subordinea Parchetului General, iar funcţiile Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă ar urma să fie distribuite între Ministerul de Interne şi cel al Apărării.

Actualul FSO va fi păstrat sub forma Serviciului de Securitate prezidenţial, care în plus faţă de funcţiile de protecţie şi pază va răspunde şi de serviciile speciale de comunicaţii şi de transport ale înalţilor funcţionari.

Direcţia de anchetă a Ministerului Securităţii Statului va primi statutul de Comisie centrală de anchetă şi va putea să preia cauzele penale cele mai grave, mai adaugă ziarul, citat de RIA Novosti.

Ministerul Securităţii Statului ar putea să se ocupe de cazurile cele mai răsunătoare sau să supervizeze investigaţiile care au la bază propriile materiale.

Autorităţile ruse aşteaptă ca această reformă să conducă la o gestionare mai eficientă a structurilor de securitate şi de aplicare a legii pentru eliminarea corupţiei în cadrul acestora.

Pregătirile pentru noua reformă au început, conform surselor Kommersant, la scurt timp după decretele prezidenţiale prin care au fost desfiinţate Serviciul de control al drogurilor şi Serviciul Federal pentru Migraţie, ale căror funcţii au fost preluate de Ministerul de Interne, iar pe baza trupelor de interne şi a unei serii de unităţi ale Internelor a fost creată Garda Naţională.

Astfel, se va realiza trecerea către FSB a unor atribuţii pe care le-a avut KGB în epoca sovietică, comentează Kommersant, scrie Agerpres.

Din 1999, de cand detine prin rotatie functia de premier sau cea de presedinte al Rusiei, Vladimir Putin, un produs al KGB-ului sovietic, a reintrodus formula de adresare stalinista “tavarisci cekist” (tovarase ceckist) pentru toti ofiterii FSB, SVR si ai altor structuri informative. CHEKA a fost precursorul KGB din perioada stalinista, responsabil pentru uciderea a peste 4 milioane de cetateni sovietici din ordinul lui Stalin. Aceste asasinate in masa s-au mentinut pe toata durata Uniunii Sovietice, din 1917 pina in 1991.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cheka 

https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Terror

2 COMMENTS

  1. Fereasca Dumnezeu sa ne ne adresam unul altuia cu asemenea apelative, oricat de rau ne este cu “echipa” actuala din varful puterii romanesti, cu toate ca o sperietura n-ar fi rea, s-ar mai trezi cu totii la realitate si ar fi mai oameni si mult mai cinstiti, dar la cat de histrionici, cameleonici suntem … .

  2. Cred ca rușilor le mai trebuie o revoluție, daca tot revin la condițiile in care a apărut cea din Octombrie de-acum un secol, Tzar, Ceka, Crimeea, etc. ceea ce nu e asa de rău pentru restul lumii; pe deoparte, ar putea aparea o noua ideologie care sa umple golul lasat de comunism la “stânga” spectrului politic, pe de alta, si-ar strânge toti asasinii si bandiții la vatra, sa-l apere pe Putin de rebeli ceea ce ar da un răgaz tuturor, mai ales Europei clasice, sa vada încotro s-o apuce. Ca sa citez un clasic in viața: mi-e teama ca vor trebui sa moara oameni ca sa plece Putin! Si la ruși moartea se administrează cu milioanele, ca țara e mare, si întunecata, si viața omului nu contează in fața istoriei.

Leave a Reply