Preşedintele american Joe Biden a deplâns sâmbătă “una dintre cele mai grave serii de tornade” din istoria Statelor Unite, după ravagiile constatate în cinci state din ţară, notează AFP.

“Este o tragedie”, a declarat el, “şi încă nu ştim câte vieţi au fost pierdute, nici amploarea totală a pagubelor”, în timp ce au fost înregistrate cel puţin 78 de decese, dintre care mai mult de 70 numai în statul Kentucky.

Agenţiile federale de răspuns la dezastre au început deja să se desfăşoare în zonele afectate, a spus Joe Biden care a promis că “statul federal va face tot ce poate pentru a ajuta”.

Declararea stării de urgenţă a fost anunţată în Kentucky, a mai spus liderul administraţiei de la Washington, iar altele ar putea urma dacă guvernatorii statelor afectate de dezastru solicită acest lucru.

Joe Biden a spus că intenţionează să meargă la faţa locului în Kentucky, dar a subliniat că nu vrea “să obstrucţioneze” operaţiunile de salvare.

Preşedintele american a mai subliniat că fenomenele meteorologice sunt “mai intense” odată cu încălzirea globală, fără însă a stabili o legătură de cauzalitate directă între schimbările climatice şi dezastrul care a îndoliat ţara vineri seară, scrie Agerpres.

Leave a Reply