Bolile ficatului necesită o abordare specifică, investigații amănunțite și un plan terapeutic individualizat, care să țină cont de toate particularitățile pacientului. În funcție de severitatea afecțiunii, tratamentul poate varia de la simpla schimbare a stilului de viață, mergând apoi la tratament medicamentos sau chirurgical, până la transplantul hepatic, singura soluție salvatoare atunci când nu mai există alternativă terapeutică.

Transplantul hepatic este o intervenție extrem de complexă, care se realizează numai în centre specializate, autorizate special în acest sens, care dispun de săli de operații avansate pentru chirurgia hepatică și de secții de terapie intensivă dotate la standarde internaționale, cu echipamente performante, care să permită efectuarea intervenției și recuperarea postoperatorie în condiții de maximă siguranță. În plus, atunci când transplantul hepatic se face cu un fragment de ficat de la donator viu, deoarece nu există suficienți donatori, intervenția este de două ori mai complicată. Practic, în aceste cazuri, sunt două intervenții, dintre care una se desfășoară la o persoană sănătoasă, ceea ce înseamnă că siguranța donatorului este de maximă importanță.

În România, centrele de transplant hepatic sunt foarte puține – mai puține decât degetele unei singure mâini. Sistemul medical privat din România nu este suficient de avansat încât să poată efectua astfel de intervenții, de maximă complexitate. Cu o excepție notabilă: SANADOR!

Spitalul Clinic SANADOR este singurul din sistemul medical privat din România în care se efectuează transplant hepatic de la donator viu, cu rezultate excelente. Aparatura performantă, tehnologiile medicale de ultimă generație și echipele medicale multidisciplinare formate din experți cu o pregătire de vârf, cu o vastă experiență în domeniu, garantează calitatea acestor intervenții. P

La Spitalul Clinic SANADOR, primul transplant hepatic de la donator viu a fost realizat în februarie 2020, de echipa condusă de Prof. Dr. Irinel Popescu și Prof. Dr. Vlad Brașoveanu, în premieră absolută pentru sistemul medical privat din România, un real succes care a dat o nouă șansă la viață pacientului. Au urmat alte două operații de acest fel, ambele cu rezultate excepționale atât imediat postoperator, cât și pe termen lung. Una dintre intervenții a reprezentat chiar o premieră pentru România, recoltarea fragmentului de ficat de la donatorul viu fiind asistată laparoscopic, cu importante avantaje pentru donator: siguranță și control sporite, recuperare postoperatorie mult mai rapidă, risc redus de complicații.

Pacienții care se adresează Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR au acces la investigații complete, de la analize de tip screening și diagnostic (analize de sânge, ecografie abdominală, RMN sau CT abdominal), până la rezecție hepatică sau transplant hepatic, cu monitorizarea stării de sănătate pe termen lung. Indiferent de afecțiunea hepatică cu care a fost diagnosticat pacientul, Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR reprezintă prima opțiune pentru investigații, diagnostic, tratament și monitorizare de top, serviciile medicale fiind oferite de medici înalt calificați și empatici.

Leave a Reply