NATO este alături de Ucraina în faţa agresiunii ruse şi o va sprijini în continuare şi mă aştept ca acest sprijin să fie reconfirmat de miniştrii de externe din ţările aliate la reuniunea de la Bucureşti din 29-30 noiembrie, a declarat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată la Bruxelles, Stoltenberg a subliniat că Rusia este agresorul, iar Ucraina este victima agresiunii şi are dreptul de a se apăra.

”Prețul războiului duce la creșterea prețurilor energiei și al alimentelor. Toți plătim un preț pentru ceea ce Rusia face în Ucraina. Prețul pe care noi îl plătim este în bani, însă prețul pe care îl plătesc ucrainenii este în sânge”, a spus Stoltenberg.

“Dacă îl lăsăm pe Vladimir Putin să câștige, toți vom plăti un preț mult mai mare în anii în care urmează. Dacă Putin vede că forța este răsplătită, atunci va folosi forța din nou pentru a-și atinge scopurile. Asta ar face lumea noastră mult mai periculoasă și pe noi toți mult mai vulnerabili.

Trebuie să ne amintim despre ceea ce este acest război. Rusia este agresorul. Ucraina este victimă a agresiunii și bineînțeles, Ucraina are dreptul de a se apăra. Noi ajutăm Ucraina să atingă acest obiectiv! “, a declarat Secretarul General al NATO.

”Preşedintele Putin eşuează în Ucraina şi el răspunde cu mai multă brutalitate”, a spus înaltul oficial aliat, care a apreciat că ”este un început de iarnă oribil pentru Ucraina”, aluzie la recentele bombardamente ruse care au vizat infrastructura esenţială ucraineană, scrie Agerpres.

Dacă autocrația va câștiga, atunci bineînțeles că nu se poate vorbi despre pace. Ceea ce se întâmplă la masă negocierilor de pace depinde de ce se întâmplă pe câmpul de luptă. De aceea și șansele pentru a ajunge la o soluție pașnică este să sprijinim Ucraina. De aceea NATO va continua să rămână alături de Ucraina atât timp cât este nevoie. Nu vom da înapoi.

Aliații oferă Ucrainei un ajutor militar fără precedent. Prin pachetele noastre de asistență, NATO a furnizat combustibil, provizii medicale și alte tipuri de echipamente. Le mulțumesc tuturor aliaților pentru contribuția lor și la întâlnirea noastră din București voi cere și mai multe ajutoare.

Vom ajuta Ucraina să treacă de la echipamentele militare din era sovietică la echipamente moderne, adaptate standardelor NATO. Ne vom întâlni cu ministrul de Externe ucrainean pentru a discuta despre nevoile pe termen lung.

De asemenea, ne vom întâlni cu miniștrii de externe din Bosnia Herțegovina, Georgia și Moldova. Cei trei au de-a face cu presiuni din partea Rusiei pe foarte multe planuri. Deci, la această întâlnire, vom face pașii necesari pentru a-i ajuta să se apere și pentru a le întări stabilitatea și capacitatea de a se apăra în fața Rusiei.

De asemenea, la această întâlnire vom discuta și cum vom putea crește reziliența NATO în ceea ce privește amenințarea Chinei și cum vom face să întărim infrastructura tuturor aliaților NATO.

Acest război a demonstrat cât de mult depinde Ucraina de gazul rusesc. Trebuie să manageriem riscurile și să ne creștem reziliența.

#Romania, #NATO

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 24 noiembrie 2022, o convorbire telefonică cu Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg. Discuțiile au vizat aspecte legate de pregătirea Reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care va fi găzduită de ministrul român de externe, la București, în perioada 29-30 noiembrie 2022.

Șeful diplomației române a evidențiat importanța deosebită a acestui eveniment pentru România, prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică și al doilea eveniment NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la București din 2008.

În același timp, ministrul român a subliniat și semnificația simbolică a reuniunii pe care o va găzdui la București, în contextul împlinirii a 20 de ani de la primirea de către țara noastră a invitației de aderare la NATO, la Summitul de la Praga, din noiembrie 2002, precum și având în vedere că acesta va fi primul eveniment de nivel înalt al NATO desfășurat într-un stat aliat de pe Flancul Estic după declanșarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.

Astfel, cei doi demnitari au discutat despre stadiul pregătirii reuniunii, în special în ceea ce privește substanța și prioritățile de agendă și documentele care urmează să fie adoptate de către miniștri.

Ministrul Bogdan Aurescu și Secretarul General al NATO au evidențiat importanța discuțiilor de la București, în cadrul cărora se va evalua, cu prioritate, procesul de implementare a deciziilor istorice adoptate în luna iulie 2022 la Summitul NATO de la Madrid. În acest sens, ministrul Aurescu s-a referit la faptul că evenimentul de la București va fi centrat pe reconfirmarea importanței strategice a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică și a angajamentului NATO pentru securitatea statelor aliate de pe Flancul Estic.

Secretarul General NATO a mulțumit demnitarului român pentru pregătirile în vederea găzduirii la București a reuniunii ministeriale de externe a NATO, precum și pentru leadershipul țării noastre pentru avansarea unor subiecte de interes imediat pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în ceea ce privește promovarea politicii Ușilor Deschise a NATO, precum și în vederea sprijinirii partenerilor cei mai vulnerabili, printre care Ucraina, Republica Moldova și Georgia, state care sunt invitate și vor participa la reuniunea care va începe în 29 noiembrie la București.

Cei doi demnitari au agreat asupra importanței ca, în actualul context de securitate, NATO și aliații să continue să ofere sprijinul necesar autorităților de la Kiev, pentru consolidarea rezilienței în fața amenințărilor fără precedent cu care se confruntă. În context, ministrul afacerilor externe a subliniat sprijinul constant acordat de România Ucrainei, menționând inclusiv decizia recentă a țării noastre de a contribui la Pachetul Cuprinzător de Asistență pentru Ucraina, pus la dispoziție de NATO, cu 400.000 euro.

La Reuniunea de la București, pe lângă șefii diplomațiilor din cele treizeci de state membre NATO, Secretarul General al NATO și alți înalți oficiali politici și militari ai Alianței, vor participa miniștrii de externe ai Finlandei și Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, precum și miniștrii de externe din Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina, state partenere ale Alianței.

#Stoltenberg, #Aurescu

Leave a Reply