Home Articole Tranzactie imensa intre gigantii plantelor modificate genetic

Tranzactie imensa intre gigantii plantelor modificate genetic

5183
3

Tranzactie uriasa, miza mondiala, afaceri de zeci de miiarde cu modificarea genetica a plantelor, fenomen ce cucereste planeta.

———————————

Grupul german Bayer AG a anunțat luni că va plăti în numerar aproximativ 62 de miliarde de dolari pentru preluarea Monsanto Co, pentru a crea cel mai mare furnizor mondial de semințe modificate genetic și erbicide, transmite Bloomberg citata de Agerpres.

Grupul chimico-farmaceutic Bayer AG a oferit 122 dolari per titlu, o primă de 20% față de valoarea acțiunilor companiei americane la închiderea ședinței de vineri a Bursei de la New York.

Bayer se așteaptă la sinergii totale de aproximativ 1,5 miliarde de dolari în urma tranzacției, după al treilea an de activitate a entității combinate.

Achiziționarea Monsanto va permite Bayer să aibă acces la piețele din SUA, America Latină și India.

În ultimii ani stocurile ridicate și prețurile scăzute ale materiilor prime au determinat un val de consolidări în industria agrochimică.

În condițiile în care capitalizarea de piață a Monsanto se ridică la 42 de miliarde de dolari, tranzacția ar fi probabil mai mare decât achiziția din februarie, când China National Chemical Corp (ChemChina) a cumpărat firma elvețiană Syngenta AG, cu suma de 43 miliarde de dolari, și s-ar putea confrunta cu obstacole din partea autorităților de reglementare din SUA.

Bayer, a cărei capitalizare de piață se ridică la 90 miliarde de dolari, a anunțat săptămâna trecută că directorii săi s-au întâlnit recent cu șefii Monsanto pentru a discuta în mod privat achiziția.

Pe piața mondială a erbicidelor, Bayer este pe locul doi, cu o cotă de piață de 18%, în timp ce pe primul loc se află Syngenta, cu o cotă de piață de 19%. Monsanto este lider pe piața semințelor, cu o cotă de piață de 26%, urmată de DuPont, care, anul trecut, a acceptat să fuzioneze cu Dow Chemical.

Bayer și Monsanto au o prezență importantă în România.

3 COMMENTS

 1. Ne-au bagat pe gat tot felul de seminte incat piata este invadata din ce in ce mai mult de legume fara niciun gust.Vinetele acre,rosiile de cauciuc,cartofii buni de dat doar la porci.Pana si varza murata, de facut sarmale, are un gust foarte ciudat.Dar astia sunt “mastodontii de bine” ai planetei fata de minusculii “mastodonti” ai lui Ceausescu (conform propagandei CDR din 1996-2000 contra complexelor industriale si agro-industriale,ias-urilor si institutelor agricole) care erau “de porc”,”gauri negre”, si trebuiau lichidati de urgenta.(Si le-au lichidat cu entuziasm “istoric”, pana si COMTIM-ul care-i hranea pe fraierii fani taranisti si liberali.ALO TIMISOARA!!!). Dar noi “suntem de drIapta” si asta-i cel mai important.

 2. Cum ar putea Romania sa stea inafara acestor ticalosii prin care se incearca imbolnavirea si reducerea populatiei ?! Noi intotdeauna am gasit solutii de a ne alia cu ,,necuratul’, mai ales atunci cand interesele financiare ale unor co-nationali au primat in fata oricaror interese nationale ! Uite asa se poate decima natiuni intregi ca sa ajungi sa le poti stapani resursele, asa se pot imbolnavi natiuni pentru a le face dependente de interesele marilor concerne farmaceutice si sclave ale altor mari puteri ! Romania a fost intotdeauna prin complicitatea si tradarea unor importanti decidenti ai sai, poarta de intrare a acestor monstruozitati , numite OMG-uri.

 3. Parteneriatul Trans Atlantic ca consfinti glifosatul lui Monsanto ca otrava pe care o vor suge pruncii din EU odata cu laptele mamelor. Glifosatul omoara tot in cale (buruieni, gandaci daunatori, pe albine le face sa nu mai gaseasca drumul de intoarcere spre stup) – mai putin plantele provenite din seminele Monsanto modificate genetic.

  Si va fi si mai “bine”!
  Nou alesul presedinte austriac a declarat ca “cine iubeste Austria e un c*cat!”
  http://www.breitbart.com/london/2016/05/23/whoever-loves-austria-sht-president-elect-beat-nationalist-hofer-used-anti-patriotic-slogans/
  <>
  Domnia sa e un federalist convins, urmas de migranti din Rusia.

Leave a Reply