Circa 570 de clinici din SUA oferă tratamentele bazate pe celule stem care nu au fost autorizate de către Agenția pentru alimente și medicamente (Food and Drugs Administration, FDA), a constatat o echipă de cercetători al căror studiu a fost publicat în revista ‘Cell Stem Cell’, informează agenția France Presse (AFP).

Peste 350 de companii de pe teritoriul SUA vând direct astfel de proceduri care pot fi periculoase, arată cercetarea.

California este statul în care se află cele mai multe clinici care vând astfel de tratamente, între care 18 în Beverly Hills, cartierul șic al Los Angeles-ului. Cercetătorii au mai descoperit 104 în Florida, 71 în Texas și 21 în New York.

La 61 la sută din procedurile propuse de aceste clinici, celulele stem sunt derivate din grăsimi și la 48 la sută dintre ele, acestea provin din măduva osoasă, potrivit furnizorilor.

Doar 1 la sută dintre clinici oferă celule stem pluripotente, produse în laborator pornind de la celule adulte, și o singură clinică utilizează celule stem embrionare.

“Această piață explodează în fața ochilor noștri și nu cred că am fost conștienți de domeniul de aplicare și de dimensiunea sa”, a spus Leigh Turner, co-autor al studiului și membru al Centrului de bioetică al Universității din Minnesota.

“Ar trebui să existe reglementări pentru această piață și ne putem întreba cum a putut înregistra această activitate un astfel de elan în Statele Unite ale Americii, unde tratamentele bazate pe celule stem și dispozitivele medicale care le produc ar trebui să fie reglementate de către autorități, inclusiv de FDA”, a atras atenția sursa citată.

Andrea Fischer, purtător de cuvânt al FDA, a declarat într-un e-mail pentru AFP că agenția este preocupată de faptul că speranța indusă pacienților de tratamente a căror siguranță și eficacitate rămân de demonstrat, ar putea face astfel de tratamente vulnerabile în mâna unor companii sau indivizi fără scrupule care pot furniza celule stem “ilegale și potențial periculoase”.

Agenția a cerut persoanelor care intenționează să apeleze la o terapie cu celule stem să se asigure că aceasta a fost aprobată de FDA sau că au făcut obiectul unui studiu clinic reglementat de FDA.

FDA a mai precizat că va organiza două întâlniri publice, în luna septembrie, cu privire la celulele stem și la țesuturile umane, precum și la produsele și tratamentele derivate.

Companiile promovează aceste tratamente, care rămân experimentale, pentru leziuni ortopedice, ale măduvei spinării, tulburări neurologice, pulmonare, precum și pentru boli cardiace și intervenții cosmetice, au explicat autorii studiului.

Potrivit lor, acest fenomen ar putea avea un impact negativ asupra publicului în ceea ce privește cercetarea asupra celulelor stem, al căror potențial medical este considerat promițător pentru regenerarea țesuturilor și organelor sau pentru tratarea cancerului.

În aproape toate statele SUA este posibil accesul la nivel local la aceste terapii, a spus Paul Knoepfler, cercetător la Universitatea din California și principalul co-autor al studiului.

Pentru Paul Knoepfler și Leigh Turner, această cercetare ar trebui să fie baza pentru studii viitoare asupra companiilor care fac promovare comercială directă terapiilor cu celule stem, mai notează AFP citata de Agerpres.

 

3 COMMENTS

  1. Trebuie sa intervina urgent gazetarul sportiv Tolontan sa elucideze cazul si la americani, la fel cum a facut-o si in spitalele romanesti. Numai el poate rezolva problemele pe domeniul medical. E expert.

  2. Se întâmplă peste tot în cam orice ţară, mai ales în ţările ”civilizate” cu pupăcioşi în conducerea acelor ţări !

  3. Aceste studii sunt considerare controversate si au nevoie de celule de la embrioni sau preputuri circumcise de la bebelusi, dar au un potential extraordinar si pot sa fie cheia pentru vindecarea multor afectiuni altfel incurabile. Celulele stem si organismele modificate genetic vor domina (bio)tehnologia si stiinta urmatoarelor decenii, iar state inchistate si traditionaliste precum cele din UE vor avea de suferit pentru ca le interzic. Companiile care fac cercetare in domeniu si care fac anual descoperiri cu aplicatii uluioare din domeniul biotehnologiei se muta si isi deschid centre de cercetare si sedii in Japonia, unde exista legislatie favorabila acestui tip de cercetare si unde se ofera termene mai scurte pentru omologarea de produse si obtinerea de patente. SUA si Japonia vor fi pionierii acestor tehnologii, in timp ce UE va apela in cele din urma tot la companiile acestora de biotech, pentru ca UE nu isi dezvolta acest sector deloc din motive dogmatice. Credeti ca oamenii cu cancer din UE nu vor dori sa se trateze atunci cand cancerul va putea fi vindecat? Credeti ca nu vor dori sa apeleze la tratament pentru motivul ca este controversata stiinta din spatele tratamentului? Aceste metodologii sunt considerate controversate pentru ca pur si simpu nu se stiu efectele lor asupra organismului uman pe termen lung, dar pe termen scurt s-a dovedit ca nu sunt daunatoare in nici un fel. Aceasta frica de necunoscut va lasa Europa in urma fata de restul lumii si la capitolul biotech din cauza unor superstitii si inchistari ideologice. Toti oamenii de stiinta care au avut de-a face cu aceste tehnologii si toti laureatii premiului Nobel (de la categoriile stiintifice) sustin acest tip de cercetare. In ltimii ani, aproape toti castigatorii premilui Nobel pentru medicina au fost in domeniul cercetarii celulelor stem si au facut descoperiri uluitoare cu aplicatii in transplanturi (ex scad puternic sansa ca un organ strain transplantat sa fie respins de corp, rezolv aproblema incompatibilitarii intre donator si pacient) sau reconversia celulelor deja specializate inapoi in stadiul de celule stem, care poate duce la o regenerare a tesuturilor. Aceasta cercetare va continua in Japonia si alte tari care isi vor deschide legislatia si mintea pentru un profit viitor. Izolationistii dogmatici vor avea intotdeauna de pierdut in fata pionierilor si a celor care indraznesc sa cerceteze acolo unde altora le este teama sa priveasca.

Leave a Reply