România are nevoie de o graţiere largă pentru a relaxa lucrurile din penitenciare şi a elibera 10.000 de persoane, însă măsurile alternative trebuie prevăzute în Codul penal, consideră fostul preşedinte Traian Băsescu.

“România are nevoie de o graţiere largă. Am terminat tranziţia, spunem că tragem o linie, dăm o graţiere largă în care să scoatem 10.000 de oameni din închisoare. Bineînţeles, nu cei care stau acolo pentru violenţă, pentru pedofilie, pentru tâlhărie, pentru spart case. Ăştia să rămână acolo. Dar trebuie scoase din penitenciare zece mii de persoane ca să relaxăm lucrurile din penitenciare. Îi scoatem degeaba dacă nu se introduc în Cod. Ceva făcut pe genunchi, cum vrea să facă PSD, nu merge. Trebuie stat, făcută o graţiere largă de sfârşit de tranziţie. (…) Să se introducă în Codul penal şi măsurile alternative”, a declarat Băsescu, duminică, la România TV.

El a explicat că persoanele aflate în regim deschis sau semideschis ar putea fi monitorizate cu brăţări şi trimise la muncă pentru a-şi întreţine familiile şi a-şi plăti dările la stat.

“Vă dau un exemplu, fratele meu este în regim deschis. Deci, ai regim închis, în care stai numai în celulă, te plimbă două ore, ai regim semideschis, în care a fost fratele meu până acum o săptămână. Avea voie să iasă la muncă nu ştiu câte ore în penitenciar. Şi regim deschis, cum are acum, în urma reevaluării comisiei. Acum poate munci în oraş. De ce pe un om care are regim semideschis sau deschis trebuie să-l ţii în penitenciar în loc să-i pui brăţărica frumos? Nene, te duci matale la servciu, îţi întreţii familia, îţi plăteşti dările la stat din salariu, dar seara la ora 21,00 eşti acasă”, a arătat Băsescu citat de Agerpres.

 

5 COMMENTS

 1. Trebuie construite inchisori ! UE da bani !
  Basescu si nu numai, toate partidele au politicieni cu probleme in justitie. Acum au gasit momentul sa actioneze. Nu rezolvi nimic ca scoti 10000 de puscariasi. Vor reveni intr-un an 80% si iar se vor aglomera.

 2. mi se pare o prostie sa gratiezi pe cineva care isi ascunde averea astfel incat sa nu poata fi recuperat prejudiciul.
  Gratierea ar trebui sa fie doar pentru cei de la care s-a recuperat prejudiciul (in cazurile unde e vb de asa ceva)

 3. Știe el, penalul, nenorocitul care a nenorocit această Țară ce și cum! Știe ca și joshanis , un alt penal, care știe și el ce și cum e cu justiția, și el, și consilierii lui! Adică cum ”este bine ca să nu fie rău” în toate.
  Este de rîs/unde-am ajuns să-și dea cu părerea alde băsescu și alde joshannis.
  Problema este că la noi, ca la nimeni, la ”trei juriști, șapte păreri” și alea contestate, ba de unul, ba de altul, ba de stradă, ba de ambasade și cancelarii, toate, toate, pro-băs lucru știut.
  Și pentru că legea trebuie să fie rodul tuturor celor în măsură să cunoască meandrele justiției(și-aici și băsescu și joshannis ar trebui să se recuzeze pe loc măcar din bun simț) sunt convins că nu va fi niciodată încheiat un pact pe justiție cu o justiție, la vârful ei, băsist-macovist-joshanistă și cu o opoziție pnl-usr , la fel de sorginte băsist-macovistă.
  Pact da, să fie, dar pesedist-aldeist-UJR-istă, dacă pot spune așa ceva, și cred că se va face anul ăsta. Și cu modificările Codurilor, și cu grațierile și cu amnistiile și cu urletele străzii politizate și cu klemm care va fi sau nu va mai fi,se vor face. Greu, binențeles dar încet încet și nu peste noapte așa cum s-a făcut pentru a mulțumi partea majoritară(care, brusc, se-ntoarce ca și-n 2012 și spune că s-a greșit) uitând de băseala puturoasă și violentă a străzii, a pieții, a cancelariilor și ambasadelor pro-băs.

Leave a Reply