Şeful Agenţiei Federale pentru Reţele din Germania, Klaus Müller, anunţă vremuri grele. Autorităţile se tem că Rusia ar putea sista complet livrarea de gaz prin Nord Stream 1, scrie dw.de

În contextul invaziei ruseşti în Ucraina şi din cauza sancţiunilor decise de occident împotriva Moscovei, autoritatea federală de reglementare a energiei din Germania, Agenţia Federală pentru Reţele, se teme că Rusia ar urma să sisteze complet livrarea de gaz prin cea mai importantă conductă funcţională, Nord Stream 1. Întrebarea este dacă reviziile la termen, planificate să înceapă pe 11 iulie, nu se vor transforma “într-o revizie de durată”, după cum a declarat şeful autorităţii de profil din Germania, Klaus Müller pentru concernul media Funke. Dacă livrarea de gaz din Rusia “va fi redusă sau sistată din motive politice, trebuie să vorbim serios despre raţionalizare”, a mai adăugat Müller.

Cele 12 săptămâni rămase până la debutul sezonului rece trebuie folosite pentru pregătiri. El a apelat la toţi consumatorii privaţi din Germania, solicitându-le să verifice rapid instalaţiile de încălzire şi caloriferele pentru a le eficientiza. S-ar putea reduce astfel consumul cu 15 procente. “Acestea lucruri trebuie să se întâmple acum şi nu la toamnă”, a mai precizat şeful agenţiei de resort.

“Germania nu se află în faţa unei crize de curent”

În acelaşi timp, Müller a avertizat asupra unor informaţii false privind raţionalizarea curentului electric. “Situaţia de criză se referă doar la gaz şi nu la energia electrică”, a mai spus el. Germania nu se află în faţa unei crize de curent. “Nu avem nici deficit la benzină şi nici de petrol. Insist doar asupra observării atente a situaţiei gazului”, a conchis Klaus Müller. Ministrul federal al Economiei, Robert Habeck, a declanşat deja în urmă cu o săptămână nivelul doi din trei din planul de urgenţă în privinţa gazului, fiind vorba despre un sistem de alarmă.

Conducerea Centralei pentru Protecţia Consumatorilor (vzbv) a avertizat asupra transferării directe a preţurilor drastic majorate la gaz către consumatorii privaţi şi solicită modificarea prevederilor în vigoare. “Majorările de preţuri sunt foarte greu de suportat pentru consumatorii de rând”, a declarat şeful departamentului pentru energie şi construcţii din cadrul vzbv, Thomas Engelke, pentru ziarul “Rheinische Post” din Düsseldorf.

Gazprom a anunţat că va continua livrarea de gaz către Europa, volumul înregistrat prin conducta care străbate Ucraina fiind de 42,15 milioane metri cubi.

Continua creștere a prețurilor îi obligă pe germanii cu venituri modeste să economisească la alimente. Mai mult, aproape fiecare comerciant din Germania declară că intenționează să majoreze prețurile în viitor.

Rata inflației în Zona Euro a atins un nivel record. Din păcate, nici previziunile pe lunile următoare nu sunt bune.

Conform unui sondaj al institutului de cercetare Ifo, în luna iunie estimările reprezentanților comerțului cu amănuntul pentru produse alimentare și băuturi erau de 98,9 puncte. Punctele indică probabilitatea privind majorarea prețurilor. O valoare de 100 de puncte ar fi însemnat că toți antreprenorii chestionați intenționează să mărească prețurile. Minus 100 ar fi indicat o scădere a acestora.

Prognozele sunt valabile și în alte sectoare ale comerțului unde specialiștii institutului au înregistrat 78,6 puncte. „Astfel, rata inflației se va menține ridicată“, a explicat șeful departamentului economic al Ifo, Timo Wollmershäuser. În același timp, există și indicii că, în decursul acestui an, rata inflației „ar putea scădea treptat din nou“.

În anumite sectoare ale economiei, în care producția devansează consumul, punctele privind intenția de majorare a prețurilor au scăzut pentru a doua oară consecutiv. Între altele, există șansa ca prețurile să fie într-o ușoară scădere în industrie, în sectorul construcțiilor și în comerțul en-gros.

Germanii economisesc la alimente

Cu 7,9 procente înregistrate în luna mai a acestui an, rata inflației a fost la cel mai înalt nivel de la prima criză a petrolului (iarna 1973-1974) până în prezent.

Conform Institutului federal de statistică, în luna iunie rata inflației atinsese 7,6 procente. O ușoară relaxare, comparativ cu situația din luna mai, datorată subvențiilor la carburanți și a abonamentului de 9€ pe mijloacele de transport în comun. Măsurile sunt valabile până în luna septembrie. După aceea analiștii se așteaptă ca inflația să crească din nou.

Peste jumătate dintre germanii cu venituri mici intenționează să economisească achiziționând mai puține alimente, menționează un studiu al Institutului pentru macroeconomie și cercetarea conjuncturii, IMK. Aproximativ 52% dintre persoanele cu un buget lunar de maximum 2000€ pe gospodărie au declarat că prețurile în continuă creștere le obligă să cumpere mai puțină mâncare.

Inflație la nivel record în Zona Euro

Creșterea prețului la energie a dus inflația la un nivel record în întreaga zonă Euro. Conform Eurostat, în luna iunie, prețurile s-au majorat în medie cu 8,6% în interval de un an. Specialiștii estimau o rată a inflației de 8,4 procente.

În iunie, prețurile la energie au crescut cu 41,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, după ce, în luna mai, fuseseră deja majorate cu 39,1%. Alimentele neprocesate erau luna trecută cu 11,1% mai scumpe, iar serviciile cu 3,4%.

Este cea mai mare rată a inflației în Zona Euro de la sistemului monetar în euro, în anul 1999. Inflația a crescut constant începând din vara anului 2021. Războiul din Ucraina și măsurile anti-Corona dure din China au exacerbat tendința de majorare a prețurilor, scrie dw.de

„Presiunea din cauza războiului și a măsurilor de combatere a coronavirusului ar putea crește și mai mult în următoarele luni“, avertizează Fritzi Köhler, economist-șef al băncii KfW. Thomas Gitzel, reprezentant al băncii VP, vede la fel situația: „Deocamdată nu sunt semne de relaxare. Problemele privind livrarea multor produse vor persista mult timp de-acum încolo.”

Pe fondul actualelor evoluții, economistul-șef al Commerzbank, Jörg Krämer, consideră că Banca Centrală Europeană ar trebui să intervină. „Zona Euro are o problemă masivă cu inflația și ar fi necesar ca Banca Centrală Europeană să intervină decisiv.“

Din cauza inflației, BCE a anunțat o modificare a ratei dobânzilor. După ani de politică monetară extrem de laxă de dobânzi negative și achiziții masive de obligațiuni, ratele dobânzilor ar urma să fie majorate cu 0,25 de puncte procentuale pentru prima oară în mai mult de un deceniu.

Leave a Reply