Finlanda și Suedia au semnat astăzi protocoalele de aderare la NATO. Documentele urmează să ajungă la fiecare din cele 30 state spre a fi ratificate, o procedura care ar putea dura câteva luni.

Schimbările istorice ale Suediei și Finlandei au venit în fața invaziei brutale a Rusiei în Ucraina și a altor mișcări agresive ale Kremlinului în regiune. Pe acest fond, opinia publică din cele două state nordice a susținut aderarea la NATO, scrie tvr.ro

Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO: “Acesta este cu adevărat un moment istoric pentru Finlanda, pentru Suedia, pentru NATO şi pentru securitatea noastră comună. Săptămâna trecută la Madrid liderii aliaţi au decis să invite Finlanda şi Suedia să se alăture Alianţei după acordul memorandului trilateral dintre Turcia, Finlanda şi Suedia. Uşa NATO rămâne deschisă pentru democraţiile europene care sunt pregătite şi dispuse să contribuie la securitatea noastră comună. Este o zi bună pentru Finlanda şi Suedia, şi o zi bună pentru NATO.Cu 32 de naţiuni în jurul mesei vom fi mai puternici iar popoarele noastre vor fi într-o mai mare siguranţă acum când ne confruntăm cu cea mai mare ameninţare de securitate din ultimele decenii”.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu salută semnarea, la 5 iulie 2022, de către Reprezentanții Permanenți la NATO ai Republicii Finlanda și Regatului Suediei, precum și de către Reprezentanții Permanenți ai statelor Aliate, a Protocoalelor de Aderare la Tratatul Atlanticului de Nord. Din partea României, documentul a fost semnat de către Reprezentantul Permanent al României la NATO, ambasadorul Dan Neculăescu.

În contextul actual de securitate, marcat de războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, demersul celor două state nordice reprezintă expresia atașamentului acestora față de comunitatea de valori și spiritul democratic pe care Alianța Nord-Atlantică le apără și le promovează. Decizia autorităților de la Helsinki și Stockholm de a adera la NATO a venit în continuarea contribuției substanțiale a celor două state în cadrul Alianței, în calitate de Parteneri cu Oportunități Sporite ai NATO. Acest statut a presupus consolidarea dialogului politic și creșterea nivelului de interoperabilitate, prin participarea la misiuni și operații Aliate.

Semnarea Protocoalelor de Aderare a reprezentat implementarea uneia din deciziile majore adoptate de către șefii de stat si de guvern Aliați la Summitul NATO de la Madrid, desfășurat în perioada 28-30 iunie 2022. Prin acest demers se reconfirmă validitatea și coerența politicii „Ușilor Deschise” a NATO, una dintre cele mai de succes politici ale Alianței Nord-Atlantice.

România a fost și este unul dintre principalii susținători ai politicii „Ușilor Deschise” în centrul abordării strategice a NATO în relație cu statele partenere. Decizia privind apartenența la această organizație reprezintă o opțiune pe care fiecare stat este liber să o asume, în baza deciziei sale suverane și prin îndeplinirea criteriilor stabilite pentru acest proces, respectiv pe baza consensului statelor aliate. Niciun stat terț nu poate să afecteze politica NATO de extindere.

Totodată, România are convingerea că aderarea celor două state la NATO va contribui la întărirea securității aliate, în ansamblul său, inclusiv prin aportul viitor al acestor state la consolidarea Flancului Estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică.

Procesul de accedere a celor două state a beneficiat de sprijinul ferm și de substanță al României, la toate nivelurile – inclusiv prin demersuri diplomatice ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a avut convorbiri cu omologii săi din Finlanda și Suedia (http://www.mae.ro/node/58767), respectiv cu omologul din Turcia (http://www.mae.ro/node/58786) și în cadrul primirii sale de către Președintele Republicii Turcia (http://www.mae.ro/node/58799), precum și cu Secretarul General al NATO.

Mesajul Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoana :

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane şi persoane în picioare

Zi istorică la NATO! Cei 30 de aliați au semnat Protocoalele de Aderare ale Finlandei și Suediei la cea mai puternică Alianță a planetei. Și vom fi și mai puternici, primind în familia noastră două națiuni democratice și performante, contribuind din prima zi la securitatea spațiului euroatlantic.
Văzându-i de cei doi miniștri de Externe ai noilor noștri aliați, mi-am adus aminte cu emoție de momentul în care România, alături de alte șase națiuni, adera la NATO, în 2004. Bun venit! Ușile NATO rămân deschise!

Leave a Reply