Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că invadarea Ucrainei de către Rusia a trimis “un şoc electric” NATO şi că i-a dat o nouă claritate strategică de care avea nevoie, relatează Reuters.

Emmanuel Macron, care a discutat cu presa pe marginea lansării candidaturii sale pentru un nou mandat de preşedinte, a fost întrebat dacă regretă că a spus că NATO este “în moarte cerebrală” în urmă cu circa doi ani.

“Rusia ne-a dat un apel deşteptător”, a spus Macron. “Întotdeauna am considerat că aveam nevoie de o clarificare strategică şi suntem în curs de a o primi”, a adăugat el.

Şeful statului francez a spus că evenimentele din Ucraina a dat NATO această claritate pentru că a adus Alianţa înapoi la origini.

Macron a mai spus că situaţia de la sfârşitul lui 2019, când a făcut remarca respectivă, era diferită de cea din prezent, şi că Alianţa este indispensabilă pentru a răspunde invadării Ucrainei de către Rusia.

Emmanuel Macron a mai spus că nu exclude o vizită la Kiev, dar că prioritatea sa este să continue discuţiile cu preşedinţii ucrainean şi rus, cu care a spus că va dialoga din nou în orele următoare.

“Fără ceva tangibil, să merg acolo ar fi inutil. O voi face când va fi util”, a spus el, citat de Agerpres.

Leave a Reply