www.truestoryproject.ro va prezinta o analiza esentiala pentru momentul pe care-l traversam. E un diagnostic informational si institutional, pe plan national si european   

Coronavirus a devenit o criză globală cu implicații individuale, societale, economice, politice și, deși nu încă evidente, geopolitice. Criza este încă departe de a fi conținută și, mai ales, înțeleasă în toate dimensiunile și implicațiile ei. Guvernele naționale și instituțiile internaționale sunt în acest moment preocupate, pe bună dreptate, să stopeze răspândirea epidemiei și să limiteze efectele acesteia în plan medical. Este foarte important, însă, să fie gândite, discutate și implementate măsuri pe termen mediu care să micșoreze impactul fenomenului Coronavirus în toate celelalte dimensiuni și la toate nivelurile.

Astfel:

La nivel național:

 • România este țara europeană cu cel mai mare număr de cetățeni care muncesc în alte țări din UE, mai ales Italia. Dincolo de măsurile imediate care privesc limitarea răspândirii COVID-19 de către românii care, fie pentru sărbători, fie de frica virusului, se întorc acasă, există un aspect economic important. Românii care muncesc în Italia, dar și în alte țări europene, trimit acasă remitențe substanțiale, importante la nivel economic național, dar mai ales la nivel social. Scăderea inevitabilă a acestor remitențe, cu atât mai drastică cu cât criza se acutizează, va avea și acest impact social, încă necalculat dar care merită atenția autorităților.
 • Coronavirus are un impact destabilizator major afectând securitatea națională, în sensul ei modern și larg, care transcede aspectele strict militare. CSAT ar trebui să analizeze și să recomande soluții pentru conținerea acestei crize, cu precădere în perioada sărbătorilor pascale, dar și pe termen mediu.
 • În orice criză există o oportunitate. Instituțiile și companiile, atât private cât și de stat, au ocazia să testeze în această perioada munca de acasă a celor angajați ale căror responsabilități o permit. După continerea crizei se recomandă reanalizarea gradului de digitalizare al României și adoptarea de măsuri pentru creșterea acestuia, nu numai pentru evitarea eventualelor viitoare epidemii.

La nivel european:

 • În mod evident întreaga economie globală este afectată de fenomenul Coronavirus, cu producții încetinite, comerț îngreunat, tranzacții financiare descurajate. Economia Uniunii Europene va avea și ea de suferit, dar unele țări vor fi mai afectate decât altele. În spiritul coeziunii europene, în care unii încă mai credem, dar și, pragmatic, pentru a conține efectele economice negative ale epidemiei, se impune crearea unui Fond European de Urgență pentru a sprijini economiile și sistemele medicale grav afectate de Coronavirus.

Dar cel mai important:

 • Epidemia cu Coronavirus este incontestabil serioasă și cu mare potențial destabilizator. Dincolo de această realitate, Coronavirus este o criză informațională de proporții mondiale, posibilă ușurinței cu care informația circulă în zilele noastre și, mai ales, lipsei de educație informațională la nivel mondial. În afara aspectelor obiective ale crizei, populația este subiectul și victima unui număr foarte mare de informații în flux continuu, unele false, altele adevărate, cele mai multe pur și simplu inutile, flux care contribuie la exacerbarea dimensiunilor problemei, la creșterea sentimentului de nesiguranță personală și, ca efect final, la crearea panicii. Această criză va fi fost inutilă dacă guvernele naționale, UE și instituțiile internaționale nu analizează aceste aspecte, nu trag concluzii și nu găsesc politici de evitare sau conținere a infodemiilor viitoare.

  https://truestoryproject.ro/coronavirus-criza-informationala-de-proportii-mondiale/?fbclid=IwAR06NcrGNpsQSlhuOqNa6aOoA876MNubmaUvBdSHRsnLuPT0b1e8iOLXnfY

6 COMMENTS

 1. ha ha ha
  “ Criza este încă departe de a fi conținută …”

  Ba specialistilor, in engleza se zice “contained” da in romana se traduce prin “limitata”, nu “ continuta”!
  Va dati masura valorii prin articole traduse cu Google… necitite, neverificate… ce penibil!
  Asa a venit pe mail de la “sursa”?

 2. “ CSAT ar trebui să analizeze și să recomande soluții pentru conținerea acestei crize…”
  Deja e recidiva… ce-ar fi jurnalismul quality, azi, fara functia copy-paste?

 3. “ trimit acasă remitențe substanțiale”
  (corect: remiteri)

  “ cu producții încetinite, …”

  “ nu găsesc politici de evitare sau conținere a infodemiilor viitoare…”

  “ După continerea crizei se recomandă…”

  Circula zilele trecute o gluma pe whatsapp: daca vreti sa va vindecati de coronavirus inchideti televizorul

 4. Alooo Domnu Presedinte matale ce mai faci? Stai in izoleta la tri coceni sa nu te prinda virusul? Ia o matura si goneste pe impostorul de la guvern poate il bagi in carantina ca se baga singur in belea. In plina criza medicala el ne spune senin ca a inceput negocierile pentru combinezoane adica nimic de preveniresi combatere Combinezoanele sunt echipamente de protectie a muncii si trebuiau sa existe pe stoc si in institutii si la rezervele de stat. Legea prevede sanctiuni pentru neluarea masurilor de protectie a muncii si procurorii dorm. Pintea a prins fonduri la buget? Dar catu si compania are capitol finantat penteu protectia muncii …ca s-au ocupat toti doar de pensii speciale si tiribombe. Sa se verifice cine a taiat capitolele pentru dotari in caz de razboi si epidemii nu mai zic de institutii de stat si particulare prinse in planurile de aparare . In Romania din 1977 pana acum au fost tot felul de evenimente pana in caz de catastrofa: cutremure.epidemii umane si animale.inundatii incendii .poluare…..mitinguri lacrimogene catastrofe aviatice…. doar qtacuri teroriste nu au fost…Toate astea necesitau echipamente si atunci si acum si pe stoc…. Dar gastile comuniste aliate in furaciuni nu au facut nimic . Nici pe plan local gastile din primarii nu au facut mare lucru. La capitala capitalistilor comunisti firea a dat bani la clopote si panselute cwva co certw si artificii adica miliarde de dolari. Pentru protectia cetatenilor in afara de ceva gentute cu lanterna si tignal de la oprescu pentru salvare la cutremur in rest munti de gunoaie toxice si apa cu rugina. Domnilor procurori si judecatori iata ceva teme pentru bagat la bulau inconstienti pe ali care au disare medice ca pot nenoroci Romania. Nenorocirile naturale nu va iarta nici pe voi.Nu mai sunt croitorese in Romania sa fabrice combimezoane si masti? Rusine gasca de nebuni!

Leave a Reply