Cu 2 zile inaintea unui Summit NATO crucial pentru relatia transatlantica, presedintele american Donald Trump posteaza doua mesaje pe Twitter.

Din ele reiese foarte clar cu ce retorica va veni la Bruxelles presedintele Trump. Una simplista, mercantila, fara a pune in balanta argumentele istorice care au stat la baza aparitiei NATO, dupa al 2 lea Razboi Mondial, prin Tratatul de la Washington.

Desi poate parea corecta la prima citire, cererea presedintelui Trump reflecta obsesia acestuia pentru bani, singura sa optiune atunci cand vine vorba despre politica, securitate, aparare, economie. SUA si-au asumat in ultimii 70 de ani sa fie principalul finantator al NATO, in consecinta si decidentul cel mai influent din alianta ce asigura pacea pe cel putin 2 continente. Sa te faci ca nu vezi asta, ori n-ai citit nimic, ori vrei sa impingi relatia intre aliati spre o margine pe care n-a atins-o niciodata din 1949 pina azi.

Ma astept ca turbulentul presedinte Trump sa fie cel care sa creeze ingrijorari la Bruxelles, prin declaratiile sale, prin viziunea sa de business man, cu lecturi putine, care stie mereu sa ceara si aproape deloc sa dea.

Vom vedea, voi fi acolo.

Summit-ul NATO are loc miercuri si joi la Bruxelles

15 COMMENTS

 1. Pai daca amaratii de romani platesc 2% din PIB, pot si bogatii din vestul europei sa dea 2% din PIB-ul lor mare. Si tot SUA va ramane de departe principalul finantator al NATO si decidentul cel mai influent.

 2. Si inca nu e totul! Pluseaza in stil barbar incat doar cei care accepta ingenuncherea propriei tari d.p.d.v.financiar si naivii executa orbeste!

 3. Si cum mai pupai America-n botic cand erau democratii la putere… Nu mai vine banutul cu Trump? Ghinion!

 4. Credeam ca fifor acest oprea de la aparare (doar ca mortul lui oprea avea o motocicleta moderna) ne spune de ce mai zboara migul daca noi suntem in NATO? Este mai preocupat de alte ministere decat de cel unde lucreaza.. Sa o lauzi pe vasilica la televizor este un gest de slugarnicie si lipsa de diplomatie. Chiar nu stie sa evite subiectul? Cumparam avioane F16 si ne antrenam pe mig?! A fost asa de perfect avionul incat a cazut . Nimic de eroul de la mansa. Mai importanta este parasutarea lul luluta si pupatul de moaste politice decat pronuntarea numelui unui pilot de elita? Vai de el de ministru in care ne punem baza sa ne apere . Nu este in stare sa apere onoarea unui pilot erou. Un guvern de rable politice!.

   • ps Poate ii amintiti ca din 400 mai are 35 si operationale 17 cosciuge zburatoare. De la ultima modernizare din 94 au murit 11 piloti toti zburand cu mig-uri perfecte inainte de zbor si niciun ministru demis sau sef.

 5. Cum pot fi cand in fruntea tarii am un papagal constitutional . in guvern repetenti numiti de mos gerila de la belina si in cimitir tineri care isi Servesc Patria sperand ca poate copii lor vor prinde vremurile bune promise de Iliescu in 1989? Si eu ma intreb cum aveti puterea sa rabdati pe cineva care asteapta la fel ca iohannis( sa se pronunte comisia de ancheta) ca sa vorbeasca frumos despre un pilot coleg cu dumneavoastra cazut in misiune nu la bodega .Poate sunt un habarnist dar ministrul elogiat este un om fara suflet si un garantat belina din a carui suita de prim-ministri eminenti a facut parte. Istoria o sa stabileasca ierarhia habarnistilor.

 6. Deci daca noi vrem sa ne luam contract la un bodyguard, si Stabilesti cu ei sa le dai 2% din salariu pe an, tu le dai doar 1%, tot bodygarzii’s de vina ca dupa ce trag la sala ca nebunii si dorm in ture ca tu sa ai liniste mai au si tupeul sa-ti aduca aminte de datorii?:))
  E clar ca nu mai iesim din Balcani cu asa optica…:)
  Daca ma intrebi pe mine, stirea asta e goarna made by Putin & co.

 7. Cine este habarnistul? Comentariul de mai sus este de bun simt si reflecta realitatea trista din apararea romaneasca, dealtfel…realitatea politico-economica din Romania de azi.

 8. Pe langa faptul ca mereu vorbeste omul de afaceri Trump si mai deloc politicianul resp[onsabil care ar trebui sa fie la el cred ca exista si multe carente de ordin educational chiar si niste dezechilibre la nivel mental care-i influenteaza negativ luarea unor decizii foarte importante nu doar pentru USA dar si pentru aliatii si partenerii externi. E paranoic.

 9. Retorica Presedintelui este una cat se poate de reala, pragmatica, directa fara pic de diplomatie. Nu stiu de ce insa, am presimtirea ca summit-ul va fi un succes chiar daca in spatele usilor inchise se vor spune cuvinte grele pe un ton cat se poate de ridicat. Mai sper, ca partea Romaniei sa fie pusa deoparte, aici ma refer la infrastructura militara care in anumite cazuri e tot una cu cea civila si cate si mai cate.

 10. Iohannis va participa la Summitul NATO de la Bruxelles. Sa vedem cum se va pozitiona Romania in acest vartej.

 11. Pai aliații dacă sunt atât de corecți și onesti să scoată banul să plătească corespunzător pt serviciile oferite, paza asta de “pericolul de la est”, ca sa mă exprim în limbaj de lemn mainstream gazetaresc, trebuie cumva plătită, că de obicei valorile și principiile oricum ar fi ele, nu țin de foame și nici nu achită facturi.

Leave a Reply