Reactia ministrului Justitiei Tudorel Toader la comunicatul Departamentului de Stat al SUA
„În primul rând, cu privire la comunicatul Departamentului de Stat. Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum și cât i se permite. Am citit și eu comunicatul și găsesc două direcții de exprimare. Prima parte, când se exprimă îngrijorarea cu privire la legislația care ar putea submina lupta împotriva corupției, ar putea slăbi independența judiciară a României. Aici, evident, comunicatul se referă la întreaga legislație. (…) Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze, pentru că asta este misiunea, competența exclusivă pe care o are de la Constituție.
A doua ipoteză a comunicatului de presă, de data aceasta, în lectura mea, nu se mai referă la tot pachetul de legi, ci se referă doar la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, să pună în pericol lupta împotriva corupției.
Prin urmare, în lectura pe care am dat-o eu comunicatului, prima parte se referă la tot pachetul de legi, partea finală se referă la anumite propuneri legislative pe care comisia specială le are în considerare și sigur că procedura de legiferare probabil și sper că va fi de natură să conducă la adoptarea unor reglementări echitabile, constituționale, reglementări care să reglementeze deciziile CCR, să mențină standardele europene, să nu afecteze statul de drept și independența justiției”, a spus Tudorel Toader.
SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției.
Reactia lui Florin Iordache, presedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justitiei :
“Acel mesaj ar trebui citit în integralitate. În acest mesaj se discută despre legile propuse de Guvern. Așa cum ați văzut, noi avem o dezbatere foarte largă și pornim de la niște legi adoptate acum 14 ani, iar întregul sistem juridic din România ne cere să intervenim asupra acestor legi. Dacă există o singură prevedere sau dacă în mesajul care a fost transmis, probabil că vor veni și alte puncte de vedere, dacă există o singură prevedere care încalcă fie independența Justiției, fie discutăm de scăderea luptei împotriva corupției, eu sunt întru totul de acord cu aceste prevederi”, a declarat Iordache marți în debutul ședinței comisiei speciale.
El a amintit ca parlamentarii comisiei au discutat până acum doar niște chestiuni care vizează separarea carierei magistraților, fără amestec politic în actul de numire.
“Am discutat despre întărirea independenței și a judecătorilor și a procurorilor, fără un amestec politic în actul de numire, în actul de revocare și în cariera magistraților și sper să ajungem și la legea răspunderii magistraților. Din punctul meu de vedere, nu există niciun motiv să oprească Parlamentul să facă o dezbatere. Vreau să vă reamintesc că aceste legi au fost adoptate în 2005 prin asumarea răspunderii Guvernului. Deci între asumarea Guvernului, unde nu există o dezbatere, și o dezbatere largă cu toți cei interesați la masă, cred că este de preferat cel de-al doilea mod de lucru”, a mai spus Iordache.
Întrebat de ce crede că a venit reacția Departamentului de Stat al SUA, Iordache a arătat că nu știe și a adăugat că parlamentarii comisiei speciale au ținut cont de toate observațiile pe care le-a făcut sistemul juridic.
“Față de legile propuse de Guvern, eu și colegii care am semnat inițiativele legislative avem o serie de modificări importante, iar în dezbatere am ținut cont de toate observațiile pe care le-a făcut sistemul juridic. Noi nu facem decât să transpunem acele observații și acele modificări care sunt cerute de sistemul juridic din România. Niciuna din modificările pe care le-am făcut și pe care le vom face în continuare nu aduc atingere independenței Justiției și, în același timp, nu pun presiune nici pe judecători, nici pe procurori”, a susținut deputatul PSD.
Chestionat dacă va continua dezbaterile pe aceste legi, și nu le va sista, așa cum a solicitat la începutul ședinței comisiei deputatul USR Stelian Ion, care a cerut suspendarea activității comisiei și reluarea de la zero, prin alte proceduri, Iordache a arătat că această dezbatere va continua.
“Fără îndoială noi continuăm această dezbatere și vom ține cont în continuare de toate punctele de vedere exprimate de mediul juridic care este invitat”, a spus el citat de Agerpres.