Home Articole Tudorel Toader si Florin Iordache, reactii la comunicat

Tudorel Toader si Florin Iordache, reactii la comunicat

3030
7

Reactia ministrului Justitiei Tudorel Toader la comunicatul Departamentului de Stat al SUA

„În primul rând, cu privire la comunicatul Departamentului de Stat. Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum și cât i se permite. Am citit și eu comunicatul și găsesc două direcții de exprimare. Prima parte, când se exprimă îngrijorarea cu privire la legislația care ar putea submina lupta împotriva corupției, ar putea slăbi independența judiciară a României. Aici, evident, comunicatul se referă la întreaga legislație. (…) Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze, pentru că asta este misiunea, competența exclusivă pe care o are de la Constituție.

A doua ipoteză a comunicatului de presă, de data aceasta, în lectura mea, nu se mai referă la tot pachetul de legi, ci se referă doar la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, să pună în pericol lupta împotriva corupției.

Prin urmare, în lectura pe care am dat-o eu comunicatului, prima parte se referă la tot pachetul de legi, partea finală se referă la anumite propuneri legislative pe care comisia specială le are în considerare și sigur că procedura de legiferare probabil și sper că va fi de natură să conducă la adoptarea unor reglementări echitabile, constituționale, reglementări care să reglementeze deciziile CCR, să mențină standardele europene, să nu afecteze statul de drept și independența justiției”, a spus Tudorel Toader.


SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției. 


Reactia lui Florin Iordache, presedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justitiei :

“Acel mesaj ar trebui citit în integralitate. În acest mesaj se discută despre legile propuse de Guvern. Așa cum ați văzut, noi avem o dezbatere foarte largă și pornim de la niște legi adoptate acum 14 ani, iar întregul sistem juridic din România ne cere să intervenim asupra acestor legi. Dacă există o singură prevedere sau dacă în mesajul care a fost transmis, probabil că vor veni și alte puncte de vedere, dacă există o singură prevedere care încalcă fie independența Justiției, fie discutăm de scăderea luptei împotriva corupției, eu sunt întru totul de acord cu aceste prevederi”, a declarat Iordache marți în debutul ședinței comisiei speciale.

El a amintit ca parlamentarii comisiei au discutat până acum doar niște chestiuni care vizează separarea carierei magistraților, fără amestec politic în actul de numire.

“Am discutat despre întărirea independenței și a judecătorilor și a procurorilor, fără un amestec politic în actul de numire, în actul de revocare și în cariera magistraților și sper să ajungem și la legea răspunderii magistraților. Din punctul meu de vedere, nu există niciun motiv să oprească Parlamentul să facă o dezbatere. Vreau să vă reamintesc că aceste legi au fost adoptate în 2005 prin asumarea răspunderii Guvernului. Deci între asumarea Guvernului, unde nu există o dezbatere, și o dezbatere largă cu toți cei interesați la masă, cred că este de preferat cel de-al doilea mod de lucru”, a mai spus Iordache.

Întrebat de ce crede că a venit reacția Departamentului de Stat al SUA, Iordache a arătat că nu știe și a adăugat că parlamentarii comisiei speciale au ținut cont de toate observațiile pe care le-a făcut sistemul juridic.

“Față de legile propuse de Guvern, eu și colegii care am semnat inițiativele legislative avem o serie de modificări importante, iar în dezbatere am ținut cont de toate observațiile pe care le-a făcut sistemul juridic. Noi nu facem decât să transpunem acele observații și acele modificări care sunt cerute de sistemul juridic din România. Niciuna din modificările pe care le-am făcut și pe care le vom face în continuare nu aduc atingere independenței Justiției și, în același timp, nu pun presiune nici pe judecători, nici pe procurori”, a susținut deputatul PSD.

Chestionat dacă va continua dezbaterile pe aceste legi, și nu le va sista, așa cum a solicitat la începutul ședinței comisiei deputatul USR Stelian Ion, care a cerut suspendarea activității comisiei și reluarea de la zero, prin alte proceduri, Iordache a arătat că această dezbatere va continua.

“Fără îndoială noi continuăm această dezbatere și vom ține cont în continuare de toate punctele de vedere exprimate de mediul juridic care este invitat”, a spus el citat de Agerpres.

 

7 COMMENTS

 1. Oare in tarile unde se construiesc pe banda rulanta autostrazi,pasaje rutiere si feroviare,scoli,spitale, sali de sport,se reabiliteaza toate cladirile istorice si fatadele din centrul marilor orase,se aloca cat mai mult spatiu pentru parcuri si alte locuri de agrement,unde exista regula in orice… am uitat ce vroiam sa zic…aaa,da…in aceste tari exista o asemenea demonstratie de nesimtire,de neamuri proaste,o asemenea tiganie din partea nepretuitilor parlamentari,a guvernantilor,a primarilor,in fiecare seara,ca la noi ?!?

  • Vezi, ai uitat si tu ce vrei sa zici:))) Desi, puteai sa citesti ce-ai scris, si faceai economie de biti, nu te mai mirai ca proasta la… Luna…
   Da’ unde sunt tarile alea de zici, nene ?! Am colonizat Marte !? Suntem in spatiu !? (unii pare ca sunteti, dar nu e relevant… Italia e, zic cei de sunt acolo (si nu neaparat conationali d-ai nostrii, d-aia de sunt bastinasi), in mare belea…
   Stai “tranchilio”, nu-ti face Uncle Sam decat ce ceri : autostrazi Bechtel… sa ai parte, deci, bucura-te !
   (ca sa fie doi-intr-una : lu’ Carmen n-am ce sa-i recomand, si nici n-o intreb ce ia; totusi, sa zica una ca a facut bun Romania ceva de la revolutie, si sa spuna ca PSD e naspa, e cam contradictie in termeni; nu detaliez, c-o confuzez…si, oricum, ce-a luat a confuzat-o destul !)

 2. Astea sunt efectele si urmarile ingrozitoare din partea celor care,cetateni romani fiind,arunca cu dejectii spre Romania,patria unde s-au nascut si inca traiesc,aici e vorba inclusiv de johanis! Niste rasuri care scuipa doar infrectii in locatia de unde mananca si inca sug de la bugetul tarii natale!
  Apropo de legea “raspunderii magistratilor”, vedem cu totii ca li se ofera facilitati destule si nicio raspundere! Am inteles ca dupa modelul romanesc”minciuni de ingheata apele” a inceput campania in italia,”proiectul” fiind “refugiatii interzis pe teritoriul italiei” si nestiutorii sunt deacord sa voteze aberatia! Sau,poate,se unesc premierii europeni pt.a iesi din spatiul european bazandu-se pe interzicerea imigrantilor dar oricum,vor fi trimisi spre est prin romanica ,moldova si rusia,si,dupa aceea vom vedea ce teroare va fi spre vest prin invaluire! Sper sa nu am dreptate desi ce vad azi,se intampla cu siguranta in cel mult 10-15 ani.

 3. Bun, judele Toader a răspuns conform obiceiului sau: in doua direcții (pe limba Dept de stat by both corners of his mouth) ca și in cazul răspunsului cu privire la Kovesi: “e proasta dar nu e oportun s-o schimbam noi”. Iordache, mai din topor, a zis “ne scuzați ca spunem adevarul”. Iar Tudose n-a spus NIMIC și asta e esența problemei: guvernul roman NU are nici o reacție la inadmisibilul gest al “diplomației” americane. Guvernul actual este, deci, exact ceea ce a spus un comentator, (iertare ca nu-i țin minte numele) mai demult: guvernul PSD al lui Johannis, nu avem ce aștepta de la el (ei). Cu acest guvern, al acestui președinte, vom intra in anul 100 al existentei noastre ca stat independent și suveran și, mai departe, in istoria “europeană” in 2019, când acest președinte își va prelua al doilea mandat, prin alegeri libere organizate corect de guvernul” lui”, (Tudose) odata cu cel de prezident al Consiliului Europei. Nu pun termenii corect și libere in ghilimele fiindcă sunt absolut sigura ca termenii vor fi respectați ad litteram de organizatori, din simplul motiv ca ne vom obișnui cu statutul de slugi pana atunci și vom vota in corpore in sensul dorit de respectivii reprezentanți ai libertății noastre ca popor. (Între timp, evident, cei cu gura mare vor fi cu toții la beciul domnesc, sau de loc). Vivat națiune, halal, etc.

 4. Atit timp cit la Casa Alba va fi acest “unbalanced person” nu ne putem astepta la altceva.
  Lipsa de tact, fara se mai punem in discutie un minim de diplomatie, este amprenta noii administratii americane.
  Ma abtin de la orice comentariu, nu din delicatete, pentru simplul motiv ca as avea nevoie de ore, zile, saptamani, sa comunic ceea ce se stie in cercurile politice internationale care conteaza despre “adunatura” sinistra de personaje ce fac parte din Guvernul instalat dupa alegerea lui “Jackass”.
  Timpuri grele pentru America unde domneste un razboi civil din fericire razboi rece deocamdata.
  Americanii ar face bine, si nu ma refer la acel “average american”, sa se concentreze pe milionul de probleme pe care le au, de orice natura.
  Dl. Klemm se comporta ca un autentic “Butler” al Presedintelui American.

 5. Mi-am pierdut vreo 2 ore din viata astazi sa ma uit la “dezbaterile” comisiei lu’ peste Iordache. Astazi parca sa imbuneze SUA si pe magistrati s-au votat aproape numai privilegii, sa fie despagubiti MAGISTRATII daca le este atacata onoarea, viata, cariera, sa nu plateasca timbru de judecata, sa aiba parte de drepturi si la pensie, sa fie aparati in fata legii daca x si y, sa decida CSM daca sunt sanctionati desi sunt trimisi in judecata pentru decizii gresite ETC.

  Cand era ceva ce nu convenea isi insusea amendamentul Arpad de la UDMR, cand era ceva ok se baga Cataniciu (care apropo are interdictie de la ANI si Instanta de a fi in Parlament), cand era de la guvern se bagau psdistii.

  Ca apoi in incheiere sa vina reprezentanta CSM sa spuna (apropo, stimata Garbovan a stat tot timpul pe telefon, nu a raspuns la nici o intrebare in 2 ore, a raspuns mai mult dna. de la AMR) ca tot ce s-a discutat azi a fost in alta forma la articolele astea si pana acum insa nu s-a pus in aplicare niciodata din 2004 pt ca nu a fost niciodata o hotararea de guvern cu “normele de aplicare” !

  Asta se dezbate in Parlament de gura lumii. Legi neaplicabile din 2004 pt ca nu au norme de aplicare ! S-a cerut sa fie incluse si/sau sa se oblige guvernul sa se dea o Hotarare sau un termen. Iordache a refuzat.

Leave a Reply