Kremlinul a respins luni apelurile preşedintei alese a Republicii Moldova, Maia Sandu, de retragere a trupelor ruse din regiunea separatistă transnistreană, susţinând că aceasta ar avea consecinţe destabilizatoare serioase, transmite Reuters.

Potrivit Radio Chişinău, Maia Sandu a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Chişinău, că nu există niciun acord semnat de Republica Moldova prin care să fie permisă staţionarea grupului operativ al forţelor ruse în regiunea transnistreană, precum şi a muniţiei militare.

Preşedintele ales a precizat ca poziţia oficială a Chişinăului este şi va fi în continuare că aceste trupe şi muniţia militare trebuie să fie retrase de pe teritoriul Republicii Moldova.

Cu referire la statutul pacificatorilor ruşi, Maia Sandu a reiterat poziţia exprimată şi anterior de Chişinău potrivit căreia misiunea de pacificare trebuie să fie transformată în una civilă, sub mandatul OSCE.

Conform Radio Chişinău, Maia Sandu a mai spus ca este necesară continuarea dialogului pentru reglementarea conflictului, dar s-a declarat împotriva ‘întâlnirilor de dragul întâlnirilor’.

OPINIA INVADATORILOR

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Rusia se aşteaptă de la autorităţile de la Chişinău să rămână constructive. ‘Rusia îndeplineşte o funcţie foarte importantă (…) Şi, desigur, o modificare de statu-quo, care se bazează pe spiritul şi litera dreptului internaţional, ar putea conduce la o destabilizare serioasă’, le-a declarat Peskov reporterilor la Moscova, citat de Reuters si Agerpres.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a calificat marţi drept ”iresponsabil” apelul lansat de Maia Sandu, câştigătoarea pro-europeană a alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul ţării, relatează AFP.

“Este puţin probabil ca acest lucru să ajute la o soluţionare şi să putem accepta astfel de cereri, destul de iresponsabile”, a reacţionat marţi Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă.

De la începutul anilor ’90, forţele ruse sunt desfăşurate în Transnistria, un teritoriu pro-rus care s-a separat de Moldova după prăbuşirea URSS.

2 COMMENTS

 1. Exact ce spuneam! La fel ca si in Ucraina, se incearca marea cu degetul. Din pacate, teapa nu si-au luat-o strategii militari ai lui Peste, ci tot aia mici, adica ucrainienii, care s-au lasat ademeniti cu cintece de sirena si acum fluiera a paguba. Fiindca inainte de lovitura de stat care avea menirea sa alunge cizma ruseasca, pentru a aduce alte cizme, Ucraina arata mult mai bine decit acum.
  Acelasi lucru se incearca acum cu Moldova. Pe principiul “scoala-te tu, ca sa ma asez eu”, se cere plecarea cizmei rusesti, ca sa vina alte cizme. Adica UN NOU PAS al fortelor ostile Rusiei, catre granitele acesteia. Probabil ultimul, inainte de etapa finala.
  Cei care cred ca rusii nu inteleg aceasta “strategie” de 2 lei sint, cu siguranta mult mai prosti ca ei!
  Ei bine, mai zgindariti-i un pic pe rusi, sa vedeti cum vor suplimenta efectivele si mijloacele si veti constata ca ati sarit din lac in put!

 2. Când se vor retrage trupele israeliene din Siria, atunci vor pleca și rușii din Transnistria, adică, niciodată.
  Sau, când Transnistria va deveni stat independent ca și Kosovo sau va deveni provincie rusă, abia atunci RM poate să se unească cu România dacă vor dar prin referendum 50% plus unul, nu 30% ca acum.
  Iar când Transnistria va opri curentul și Rusia gazul spre RM, populația o va zbura pe Maia în România.

Leave a Reply