Starea de urgență din Turcia a fost aprobată de Parlament, joi, pentru o perioadă de trei luni de zile, conform Daily Sabah.

461 dintre deputați au participat la vot, dintre care 346 au votat în favoarea actului, în timp ce 115 au votat împotrivă.

Majoritatea din Parlament arata ca Erdogan controleaza totul in Turcia si pedeapsa cu moartea va fi introdusa rapid !

—–

Tot joi, Turcia a anuntat ca suspendă temporar aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, după ce a fost decretată starea de urgență.

Oficialii spun că urmează astfel exemplul Franței, care a procedat la fel după atentatele din noiembrie anul trecut și că, în acest mod, statul va putea acționa mai eficient împotriva celor care au participat la tentativa de lovitură de stat.

“Turcia va suspenda temporar implementarea obligaţiilor care decurg din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, în conformitate cu decretarea stării de urgenţă; drepturile şi libertăţile fundamentale nu vor fi afectate în această perioadă. Şi Franţa a decretat starea de urgenţă; şi Franţa a suspendat Articolul 15 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului”, a declarat vicepremierul turc Numan Kurtulmuş.

“Decretarea stării de urgenţă nu intră în contradicţie cu prevederile Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului”, a subliniat oficialul turc.

Printre altele, această decizie implică faptul că autoritățile vor putea ignora prevederile convenției, cum ar fi cele legate de interzicerea torturii sau cele care obligă la un proces echitabil în justiție.

Potrivit surselor juridice europene, Turcia a declarat si votat starea de urgenta si a suspendat aplicarea CEDO pentru introducerea pedepsei cu moartea.

 

9 COMMENTS

  1. si bineinteles ca sua gireaza toate aceste masuri in numele democratiei si statului de drept.sa mori de ras.cel mai puternic om de pe planeta (obama) este de fapt un papagal.sau o cioara vopsita?

    • Sinteti chiar atit de naivi incit va imaginati ca presedintele USA ia el singur, de capul lui propriu si personal cum se spune, toate marile decizii?
      Asta ar insemna, logic vorbind, ca USA aparent paradoxal … nu e o democratie ci e chiar un stat asemanator … Rusiei, unde un singur om, Putin, chiar hotaraste ‘pe bune’ tot ce vrea el!
      Iar aprecierea asta ar fi o eroare fatala!
      Presedintele USA este doar exponentul DE VIRF al intregii politici si diplomatii americane care inseamna cu mult mai mult decit un singur om.
      Obama e intr-un fel doar … purtatorul de cuvint al tuturor expertilor si specialistilor care chiar au expertiza si experientza necesara ca sa traseze politica statului cit si directiile necesare diplomatiei americane!
      Aparentzele sint INTOTDEAUNA doar pt. … naivi.

      • cand spun obama spun administratia obama cu tot ce inseamna ea.si da,presedintele sua are al dracu de multa putere.din aceasta cauza republicanii au facut tot ce au putut ca trump sa nu ajunga in finala.pentru ca nu este controlabil si e genul care face ce il taie capul.bineinteles,daca incepe sa deranjeze prea mult se poate aranja o debarcare:watergate,un fanatic care ii trage un glont in cap,etc. si e la mintea cocosului ca toti politicienii ajunsi in functie trebuie sa deconteze sprijinul financiar primit.

  2. Parcă văd, democraţia internaţională o curvă sau o piţipoancă(pedeapsa cu moartea) plasată din mână-n mână precum căţeaua din….transmisă pe toate găurile(gurile) ca fiind perfectă, şi ulterior impusă ca utilă şi strict necesară!
    Ce democraţie cu stricteţe impusă de ucigaşii cu vechime, recunoscuţi de marii capi ai lumii, dar trecut cu vederea totul pe motiv tacit de interese!
    Ce parşivenie! Ne-a trebuit 25-27 ani să ne convingem că majoritatea ţărilor de pe glob sunt doar construcţii mafiote conduse de mafioţi ce controlează lumea prin criminali în cele mai înalte poziţii de conducere a lumii!
    Unde şi în ce balamuc ucigător ne-aţi aruncat voi borfaşii politicii în cei 27 ani de democraţie împuţită, jegoasă şi criminală?

  3. Turcia santajeaza o lume intreaga. Ii compatimesc pe toti oamenii cu coloana vertebrala ai Turciei pe care ii astepta zile innorate.
    Exista solutii, insa toti astia de ne hotarasc destinele sunt niste farisei.

  4. f interesant: Erdogan da afara mii de profesori care “au avut de-a face cu puciul” dar pe seful serviciilor secrete. care – daca ar fi adevarat ca zeci de mii de persoane au complotat la acest puci inseamna ori ca nu a stiut nimic ori ca a fost cu pucistii – doar il dojeneste, spunundu-ne ca i-a reprosat ca “au fost lacune” in sistemul de informatii. Ce ma deranjeaza cel mai mult nu e ca Sua sau altcineva ii sustin. Ma deranjeaza ca populatia lumii a ajuns la un asemenea hal de alienare si nepasare incat oricine isi permite sa traga orice minciuna, oricat de proasta si nimeni nu mai reactioneaza! macar prin anii 80 minciunile erau mai elaborate. Asta spune mult despre unde am ajuns si spre unde ne indreptam. A, sa nu uit: spor la pokemoni!

  5. “Turcia a declarat si votat starea de urgenta si a suspendat aplicarea CEDO pentru introducerea pedepsei cu moartea.” Afirmatia aceasta este discutabila. Turcia a ratificat in 2006 Protocolul 13 de la Vilnius(aditional la Conventia EDO) privind abolirea pedepsei cu moartea in orice imprejurari. Potrivit acestui protocol, nu este autorizata nicio derogare in baza art.15 din Conventia EDO. Deci, nu este posibila suspendarea Conventiei pt. introducerea pedepsei cu moartea. Situatia va ridica probleme de drept international dat fiind faptul ca denuntarea Conventiei este posibila in conditiile art.58 cu un preaviz de 6 luni notificat Secretarului General al Consiliului Europei. Pana la data la care denuntarea isi produce efectele, Turcia ramane legata de obligatiile asumate. In acest moment, al suspendarii Conventiei, este neclar daca Turcia intentioneaza s-o denunte sau nu, fiind insa aproape sigura reintroducerea pedepsei cu moartea anuntata oficial, situatie in care Turcia va incalca obligatia asumata prin ratificarea Protocolului 13 la Conventie. O alta discutie ar putea sa fie daca este posibila denuntarea unui protocol dupa ratificarea acestuia sau o astfel de denuntare echivaleaza cu denuntarea Conventiei EDO in integralitatea sa.

  6. Din perspectiva Conventiei EDO, ar mai fi de remarcat 2 aspecte importante. 1. Suspendarea Conventiei, in baza art.15 nu permite nici o derogare de la art. 2, cu exceptia
    cazului de deces rezultand din acte licite de razboi,si nici de la articolele 3, 4(pragraful 1) si 7. Iar art.17 interzice abuzul de drept in interpretarea prevederilor Conventiei in scopul distrugerii drepturilor si libertatilor recunoscute prin conventie ori in scopul unei limitari mai ample a acestor drepturi si libertati decat cele prevazute prin conventie. 2 Prin felul in care Erdogan a justificat reintroducerea pedepsei cu moartea, cica fiind vointa poporului ca pucistii sa fie condmanati la moarte, Turcia ar incalca nu doar Protocolul 13 ci si art 7 din Conventie, fiind stipulat clar ca nu se poate aplica o pedeapsa mai severa decat aceea aplicabila in momentul savarsirii infractiunii. Si putem vorbi deja despre mii, poate zeci de mii de cetateni turci care, dupa o judecata sumara, ar uma sa fie executati: profesori, judecatori, procurori, avocati, jurnalisti, oameni simpli, militari… Fiind un om cu pregatire superioara si cica diplomat, este de neinteles cum de nu a evitat sa-si expuna cu atata claritate intentia de a incalca flagrant Conventia EDO in scopul executarii rapide si discretionare a oricaror opozanti. Exista deja suficiente elemente care plaseaza Turcia in postura de a fi acuzata de abuz de drept in interpretarea si aplicarea prevederilor Conventiei EDO. A da ca exemplu Franta in justificarea suspendarii Conventiei iar in susbsidiar a masurilor abuzive adoptate ,este doar o perdea de fum ieftina pentru prostimea fanatica, sustinatoare a unui astfel de demers si extaziata de ideea unor spectacole de executii publice.Turcia are o populatie de aprox. 77 milioane de cetateni. Erdogan s-a bazat pe cel putin jumatate +1 din populatia Turciei cand a afirmat ca reintroducerea pedepsei cu moartea este vointa poporului in privinta pucistilor si gulenistilor si ca el are de gand s-o respecte, indiferent ce ar spune Europa??? Nu. Pentru ca n-a organizat referendum si nici n-are de gand. Atata timp cat este inca obligata prin Conventia si protocoalele ratificate, e greu de inteles de ce oficialii turci isi imagineaza ca Turcia ar putea avea un statut privilegiat, de stat capricios in maniera de a-si respecta angajamentele asumate pe plan international pt. respectarea principiilor democratice. Personal, imi vine greu sa cred ca statele europene sa fie ingaduitoare cu un astfel de derapaj de-a dreptul nazist , masurile luate de Turcia fiind deja exagerate si incompatibile cu principiile democratice.

Leave a Reply