In ciuda repetatelor avertismente de a nu scufunda Turcia in relatia mlastinoasa cu Rusia, liderul autocrat si islamist Recep Tayyip Erdogan nu renunta la rachetele Moscovei.

Prima baterie a unui sistem avansat de apărare antiaeriană rusesc S-400 va fi încărcată duminică la bordul a două avioane-cargo ruseşti şi este aşteptată să sosească săptămâna viitoare în Turcia, a anunţat vineri televiziunea turcă Haberturk, citată de dpa.

Ţări aliate în cadrul NATO, Turcia şi SUA se află în centrul unei dispute aprinse cu privire la achiziţionarea de către Ankara a sistemului de rachete sol-aer S-400 de la Rusia.

O echipă tehnică din Rusia se va deplasa luni în Turcia pentru a superviza instalarea sistemului de rachete, a indicat Haberturk, fără a cita surse.

SUA au ameninţat Turcia cu sancţiuni şi cu eliminarea iminentă din programul de avioane de luptă americane F-35 dacă aceasta va merge înainte cu respectivul contract cu Rusia.

Washingtonul susţine că sistemul de rachete avansat rusesc reprezintă o ameninţare pentru F-35 şi că Turcia nu le poate avea pe amândouă.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan încă mai speră să rezolve disputa, după întâlnirea recentă cu preşedintele american Donald Trump la summitul G20 din Japonia.

Erdogan declarase la sfârşitul săptămânii trecute că el nu crede că Washingtonul va impune Turciei sancţiuni, având în vedere că cele două ţări sunt ‘aliate strategice’.

Guvernul turc nu a confirmat data exactă a livrării S-400, Erdogan şi ministrul său de externe menţionând
doar mijlocul lunii iulie.

Mai multe media turce au indicat că sistemul rusesc S-400 va fi instalat la baza militară Murted din Ankara.

Baza fusese cunoscută până recent sub numele de Akinci, dar denumirea sa a fost schimbată după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016 condusă de către o facţiune a armatei. Akinci a fost baza de unde proveneau cei mai mulţi militari care au sprijinit lovitura de stat eşuată.

Contractul cu Turcia cu privire la livrarea de S-400 este pus în aplicare în conformitate cu planul stabilit, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând informaţiile apărute în mass-media potrivit cărora furnizarea de sisteme de rachete de apărare aeriană ar putea începe în zilele următoare.

‘Din partea Kremlinului, eu pot să confirm că tranzacţia privind S-400 se realizează conform planului’, a indicat Peskov, citat de agenţia de presă RIA Novosti.


Curtea Supremă a Turciei l-a achitat pe jurnalistul Mehmet Altan de acuzaţiile de încălcare a Constituţiei şi legături cu reţeaua clericului Fethullah Gulen, considerat de guvernul de la Ankara coordonatorul tentativei de lovitură de stat din 2016, informează vineri agenţia Anadolu, preluată de Reuters şi DPA.

Aceeaşi instanţă i-a achitat în acelaşi dosar pe alţi doi ziarişti, Ahmet Altan, fratele primului inculpat, şi Nazli Ilicak, de acuzaţiile de încălcare a Constituţiei, însă a reţinut că aceştia au sprijinit reţeaua lui Gulen.

Tribunalul din Istanbul îi condamnase în februarie anul trecut pe fraţii Altan şi pe colega lor de profesie la închisoare pe viaţă. Ilicak, acuzată într-un alt proces că a divulgat secrete de stat, a primit şi o sentinţă de cinci ani şi zece luni de detenţie.

În ianuarie anul acesta, Curtea Constituţională a decis că lui Mehmet Altan i-au fost încălcate drepturile şi i-a acordat despăgubiri în valoare de 20.000 de lire (circa 3500 de dolari). El a fost eliberat din închisoare în iunie, după un an şi nouă luni de detenţie.

Fraţii Altan sunt cunoscuţi drept critici ai regimului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi au lucrat în presa de opoziţie. După puciul eşuat din 2016, autorităţile turce au închis zeci de jurnalişti şi au închis mai multe organizaţii media. Cu trei zile înainte, pe 14 iulie, Mehmet Altan îşi exprimase la televiziune sprijinul pentru o intervenţie militară în vederea răsturnării de la putere a lui Erdogan.

7 COMMENTS

  1. in noiembrie 2015 cand autocratul erdogan dadea ordin sa fie doborat su-24 rusesc era aparatorul democratiei si aliat de nadejde in nato.acum cand cumpara s400 ptr ca sua nu a dorit sa dea patriot cu integrare locala este tiran si dictator.fraierii de americani dupa ce pierd contractul ptr patriot de 3,5 miliarde$(cereau cu 1 miliard mai mult ca rusii pe un sistem vechi si demodat) vor pierde si cei 10 miliarde cat ar fi dat turcii pe 100 de f35.nu-i bai acum au de unde alege.ori su57 rusesc,ori chengdu j-20 chinezesc.amandoua la 1/2 din pretul f35 desi fac parte dintr-o clasa superioara fiind similare f22.

  2. Dl. Tudor va deranjează adevărul? Parca cenzura era apanajul comunismului și al dictaturilor. Nu prea se pupa conceptul de presa libera cu cenzura.

Leave a Reply