Autoritățile turce au început luni o percheziție la baza aeriană Incirlik, folosită și de coaliția antijihadistă condusă de SUA, dar care se pare că a fost utilizată și de puciștii care au încercat vineri seară să-l înlăture de la putere pe președintele Recep Tayyip Erdogan, relatează agențiile AFP și EFE.

Autoritățile de la Ankara presupun că baza a fost folosită de puciști pentru a-și realimenta avioanele cu care au bombardat diferite obiective, inclusiv Parlamentul.

Comandantul bazei de la Incirlik, generalul Bekir Erca

n Van, a fost arestat duminică împreună cu circa 12 ofițeri de rang inferior din cadrul aceleiași baze. Baza a fost închisă sâmbătă de guvernul turc și redeschisă a doua zi.

—————————

După participarea la reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor UE, desfăşurată la Bruxelles, secretarul de Stat american John Kerry a reiterat susţinerea pentru Administraţia din Turcia, dar a atras atenţia în privinţa respectării normelor democratice.

“Şi Alianţa Nord-Atlantică are condiţionalităţi privind respectarea principiilor democratice”, a declarat John Kerry, după ce Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, a avertizat statul turc în privinţa reintroducerii pedepsei cu moartea. Ea a subliniat că UE respinge în mod categoric ţările ce susţin reintroducerea pedepsei cu moartea.

John Kerry a adăugat că ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, l-a asigurat că Guvernul turc va respecta principiile decmocratice şi statul de drept. Kerry l-a avertizat însă că Alianţa Nord-Atlantică va supraveghea acţiunile statului turc.

“Evident au fost arestate rapid foarte multe persoane. Nivelul de vigilenţă şi control va fi semnificativ zilele ce vor urma. Sperăm că vom putea colabora în mod constructiv pentru a preveni un regres”, a mai spus Kerry.

————————

Ambasadorul SUA în Turcia, John Bass, a declarat luni că relatările din mass-media şi comentariile unor oficiali care sugerează că Statele Unite ar fi sprijinit tentativa de lovitură de stat împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan sunt ‘categoric neadevărate’, el estimând că astfel de speculaţii dăunează prieteniei dintre aliaţii NATO, transmite agenţia Reuters.

Preşedintele Erdogan şi alţi responsabili turci au susţinut că în spatele tentativei de lovitură de stat se află predicatorul islamist Fethullah Gulen, care s-a autoexilat de mai mulţi ani în statul american Pennsylvania.

De asemenea, ministrul turc al muncii şi alţi responsabili turci de rang înalt au sugerat în declaraţiile lor că tentativa de lovitură de stat a fost orchestrată de SUA.

Autorităţile turce au cerut Statelor Unite să-l extrădeze pe Gulen, dar secretarul american de stat John Kerry le-a cerut să furnizeze dovezi care să ateste acuzaţiile faţă de acesta.

Într-o declaraţie postată pe website-ul ambasadei SUA la Ankara, ambasadorul John Bass menţionează că Washingtonul este dispus să ofere Turciei asistenţă în investigarea tentativei de lovitură de stat şi că va lua în considerare orice solicitare de extrădare dacă se întrunesc condiţiile legale

————————

“MAE informează că situaţia de securitate din Turcia se menţine instabilă, cu precădere în aria capitalei Ankara şi a oraşului Istanbul. În consecinţă, MAE reiterează avertismentul adresat cetăţenilor români aflaţi sau care se deplasează în această ţară de a rămâne extrem de precauţi şi vigilenţi, evitând implicarea în orice manifestaţii sau alte evenimente publice care ar putea degenera în violenţe”, potrivit unui comunicat de presă emis de MAE.

De asemenea, MAE recomandă informarea permanentă asupra evoluţiei interne din Turcia şi verificarea disponibilităţii mijloacelor de transport înspre sau dinspre Turcia.

——————————-

 

 

3 COMMENTS

 1. Mă tati, cu ocazia acestor manevre Erdogan-lovitură de stat-Americuţa, mai aflăm şi noi ce se întâmplă în bazele militare folosite în scop militar! Ce să citesc! Minunăţii d’ale americanilor! Ştiţi cum e”motanul f.t. şi el ţipă” perfect când e vorba de americani! Ei fac şi folosesc arme nucleare pe ascuns în anumite baze NATO şi tot ei aruncă minciunile în eter, că alţii deţin şi folosesc!
  **Authorities have also reportedly claimed that at least one of the F-16 fighter jets “hijacked” by the coup plotters was refueled by an aircraft that had taken off from the Incirlik base.
  The air base, which is used by NATO and stores US tactical nuclear weapons, has been recently used by Washington in its campaign against Islamic State (IS, formerly ISIS/ISIL) in neighboring Syria.**
  Traducere google:
  **Autoritățile au, de asemenea relatărilor, a susținut că cel puțin unul dintre F-16 avioane de luptă “deturnată” de complotiștii a fost realimentate de o aeronavă care a decolat de la baza de la Incirlik.
  Baza aeriană, care este utilizata de către NATO și stochează arme nucleare tactice din SUA, a fost folosita recent de la Washington în campania împotriva statului islamic (IS, fostă ISIS / ISIL), în Siria vecină.**
  L-a deranjat pe clămpăul turc că nu au sărit cei de la NATO să-l apere de propria-i prostie şi propria mizerie, teroare în care a băgat ţara?
  Vă amintiţi că loialitatea faţă de NATO şi condiţia(tacită/pe dosite) pentru a intra în UE a costat 1-2 avioane şi elicoptere ruseşti doborâte şi nu a păţit nimic acest hultan care stă la masă şi mănâncă cu diavolul din oglindă. De fapt ce vrea acest individ Erdogan, să aibă egalitate în orice cu marile puteri sau o putere egală cu a Coreei de nord? Acum după ce a închis bazele colaboratoare NATO -turcia după ce le-a redus combustibilul de bază şi toate domeniile în care colaborau sunt la pământ, teroriştii îşi pot continua atacurile prin acest ajutor dat de Erdogan, am impresia că toţi militarii sunt ţinuţi ostatici în acea zonă şi pot fi atacaţi în orice moment!
  Va dura mulţi ani până la atingerea acestui ţel turcesc.

 2. Daca as fi in locul marelui sultan n-as juca poker cu mai marii lumii, in problemele cruciale ale planetei astia se inteleg. De un lucru sunt extrem de constienti turcii, daca vor sa inchida Marea Neagra o inchid si ce devine ea ?

 3. DACA:
  daca SUA ar vrea pe bune sa ISIS sa nu patrunda spre Europa, SUA ar vrea ca in Turcia sa NU fie democratie. Singura structura care s-a opus Coranului a fost Crestinismul. Democratia nu poate tine piept Coranului. Nici nu mai conteaza daca autoritatile gasesc la atentatori apartenente ISIS, pe bune. Ei nu vor sa vina in Europa sa se integreze, pt ca nu-i lasa COranul sa se integreze, despre ce vb prieteni??? nici macar nu au in gand! si normal ca explodeaza cand vad atatia necredinciosi in jur si injunghie, taie, dau cu camioane. pe bune, ce e atat de greu de inteles? nu ne luptam cu ISIS. nu ne luoptam nici macar cu Coranul! ne luptam cu impotenta democratiei in stadiul ei actual!
  ia de acolo aveau aceleasi idei dintotdeauna. noi ne-am schimbat! Avem conducatori alesi din 4 in 4 ani car in ultimii doi ani de mandat sunt impotenti din teama de a nu fi realesi.
  Avem armata facuta din oameni care se tem sa moara. nu e vorba de ISIS, prieteni. Este vorba ca cumva roata se intoarce si fupa 1000 de ani de mers acolo sa-i crestinam, vin ei aici sa ne islamizeze! acceptam sau nu. un proverb arab spune ca daca vrei sa ai ceea ce nu ai inca, trebuie sa faci ceea ce nu faci inca! ei bine, noi inca ascultam de Hollande si Merkel cu declara doliu national. atat pot ei cu capul lor de oameni democrati fara crestinism

Leave a Reply