Consiliul Mondial al Turismului și Călătoriilor (WTTC) a estimat luni că anul trecut sectorul turismului a creat 7,2 milioane locuri de muncă și a contribuit cu 7.200 de miliarde de dolari la economia mondială, informează un comunicat de presă.

“În pofida incertitudinilor cu privire la economia globală și a provocărilor specifice cu care s-a confruntat anul trecut, sectorul turismului a crescut cu 3,7%, contribuind în total cu 9,8% la PIB-ul mondial”, a apreciat David Scowsill, președintele Consiliul Mondial al Turismului și Călătoriilor (WTTC). “De asemenea, sectorul turistic a susținut un număr total de 284 milioane locuri de muncă în 2015, cu 7,2 milioane mai mult decât în 2014, ceea ce înseamnă că în prezent susține, direct sau indirect, unul din 11 locuri de muncă de pe planetă”, a adăugat Scowsill.

Potrivit unui studiu anual de impact economic elaborat de WTTC, contribuția directă a turismului la creșterea PIB-ului a depășit ritmul general de creșterea a PIB-ului în 127 din cele 184 de țări incluse în acest raport. Printre țările unde turismul a înregistrat performanțe mult superioare economiei în 2015 se numără Islanda, Japonia, Mexic, Noua Zeelandă, Qatarul, Arabia Saudită, Thailanda și Uganda. Creșterea turismului este susținută de extinderea globală a gospodăriilor cu venituri medii, de o populație îmbătrânită, care tinde să călătorească mai mult, precum și de creștere conexiunilor între destinații, ceea ce face turismul mai accesibil.

 

Pentru 2016, contribuția totală a sectorului turismului la PIB ar urma să crească cu 3,5% și, pentru al șaselea an consecutiv, ar urma să depășească ritmul general de creștere a economiei mondiale. Îngrijorările legate de securitate, prețul petrolului, aprecierea dolarului american în raport cu alte valute și alte evoluții macroeconomice vor continua să influențeze tendințele din turism în 2016 și dincolo. Cu toate acestea, WTTC estimează că în următorul deceniu turismul va înregistra performanțe superioare economiei mondiale, cu o creștere medie de 4% pe an.

6 COMMENTS

  1. Cum? ”Turismul valoreaza 7200 miliarde dolari pe plan mondial”?
    Mai mare-i valoarea şi preţul anchetelor din ţară după care toţi sunt curăţaţi şi-i vom găsi iar pe liste la alegeri!
    Ce mai înseamnă: DNA şi justiţie?
    Doar pagube şi despăgubiri infractorilor care în curînd vor fi despăgubiţi de CEDO ! În rest: succes pe toate liniile la infracţiuni reale!
    Ţară de plină mafioţi cu acoperire legală!

  2. Turismul reprezinta o industrie “curata” la care ar trebui sa ne gandim serios si s-o sprijinim. Avem langa noi vecini care au inteles adevarata valoare a turismului, am putea lua exemplu.

Leave a Reply