Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a fost avizat pozitiv joi, cu 22 de voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR) şi 10 voturi ”împotrivă” (PNL, USR), de către comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru a prelua funcţia de ministru al Apărării, el spunând că va fi un ministru serios, care ştie carte şi că vrea să lase urme pe acolo pe unde trece, scrie news.ro.
El a explicat că în prezent se derulează opt programe principale de înzestrare a armatei române, că procedurile de achiziţie publică au fost demarate şi se află în diverse stadii de implementare. Ţuţuianu a afirmat că va fi foarte ferm în a respecta termenele prevăzute de lege în ceea ce priveşte acest subiect şi că va face tot posibilul pentru recuperarea întârzierilor.
”Sunt opt programe principale de înzestrare a armatei: corveta multifuncţională, sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, modernizarea maşinii de luptă MLI 84 M, transportorul blindat pentru trupe 8×8 şi 4×4, sisteme C4 cu capabilităţi de integrare ISTAR, sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare, sistemul integrat de arme SHORAD etapa I şi sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare”, a precizat ministrul desemnat al Apărării.
Adrian Ţuţuianu a dat asigurări că cele 2% din PIB alocate Apărării vor fi cheltuite în conformitate cu angajamentele luate şi că nu va da bani altcuiva deoarece este un angajament pe care România şi l-a asumat şi pe care trebuie să-l respecte.
”Vă asigur că voi fi un ministru foarte serios, foarte aplecat pe subiectele care ţin de activitatea ministerului, prezent de la 7:30 dimineaţa în instituţie şi probabil că undeva la 9:00 – 10:00 seara o să-mi închei programul. Sunt ambiţios şi vreau să las urme pe unde trec (…) Contează să ştii carte şi eu cred că ştiu”, a susţinut Ţuţuianu.
În ceea ce priveşte armata europeană comună, ministrul desemnat al Apărării a spus că trebuie să ţinem cont că România este atât membru NATO, cât şi UE, iar capabilităţile de apărare europene trebuie să fie complementare celor ale Alianţei Nord-Atlantice.