Ucraina da lovitura : va primi in termen foarte scurt rachete PATRIOT

Gratie Poloniei, sistemele de apărare antiaeriană Patriot vor ajunge rapid în Ucraina, spune ministrul polonez al Apărării Mariusz Balaszczak.

Astfel de sisteme pot doborî rachete balistice, pe care apărarea antiaeriană ucraineană nu le-a putut intercepta înainte.

Sistemul este donat Ucrainei de catre Germania, care dupa un inceput ezitanta, este azi cel mai mare donator militar al Ucrainei în UE :

  • 14 tancuri Leopard 2
  • tancuri Leopard 1A5
  • 40 de vehicule Marder
  • un sistem PATRIOT
  • vehicule Gepard

sisteme MARS II, IRIS-T, Howitzers

Cel mai mare donator mondial pentru Ucraina este SUA, cu un sprijin de peste 33 miliarde de dolari.

Printre ultimele tipuri de armament primite de Ucraina din SUA se afla rachete cu sisteme de mare precizie si putere de foc marita.

Ucraina folosește deja bombe inteligente cu sistem JDAM-ER, cu o rază de acțiune de 72 km, spune Comandantul Forțelor Aeriene Americane în Europa (USAFE), generalul James Hecker.

Sistemele JDAM-ER pot fi atașate bombelor neghidate (220-900 kg), transformându-le în bombe ghidate.

„Recent, Ucraina a primit niște muniții de precizie cu o rază de acțiune extinsă și care merg puțin mai departe decât bomba gravitațională și au o ghidare de mare precizie”, a spus generalul Hecker.

Generalul Hecker a mai afirmat ca, în mod special,  JDAM-ER oferă forțelor ucrainene capacitatea de a lovi ținte complet noi, care pot fi dincolo de accesul armelor lansate pana acum din aer și ale sistemelor de la sol existente, inclusiv sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA și variante și derivate ale sistemului M270 cu lansare multiplă de rachete (MLRS) furnizate de alte țări.

HIMARS și MLRS sunt printre armele de lovire de precizie cu cea mai mare întindere ale Ucrainei, dar raza maximă de acțiune a rachetelor lor este de aproximativ 43 de mile (70 de km). În plus, ele conțin focoase de 90 kg.

JDAM-ER-urile din Ucraina ar putea avea focoase de până la 900 kg, oferind o capacitate mult mai distructivă și extinde drastic setările de ținte pe care le poate distruge în mod fiabil, scrie WarZone.

Leave a Reply