Un număr de 36 de echipe din Satu Mare, dar și din Ungaria s-au întrecut sâmbătă în cadrul celei de-a șasea ediții a concursului de tăiat porci, organizat de filiala județeană a UDMR.

“Nu este un concurs în sensul clasic al cuvântului, este practic prezentarea obiceiurilor tradiționale legate de pomana porcului și e un team building autentic, deschis pentru toată lumea”, a spus președintele UDMR Satu Mare, senatorul Pataki Csaba.

În total, 36 de porci au fost sacrificați, încă de dimineața, la concursul organizat în comuna Lazuri, de echipe atât din județul Satu Mare, cât și de lângă Gyor, din Ungaria.

Competiția a început chiar de la tranșat, după pălinca servită în cinstea porcului. Cel mai rapid măcelar, din comuna Tiream, a reușit să finalizeze operațiunea în doar șapte minute. Pe urmă, fiecare echipă a început prepararea, după metode specifice localităților de origine. Unii porci au fost tranșați în bucăți, iar alții au ajuns aproape întregi la rotisor. Lumea s-a axat în general pe sângerete, gulyas-uri, babgulyas-uri, cârnați, caltaboși și grătare.

“Anul acesta, 36 de echipe s-au înscris în concursul de tăiat porci, care este organizat pentru a șasea oară. Este un eveniment foarte important, pentru că avem și invitați internaționali, și din Ungaria a venit o echipă, de la 550 de km, ca să participe la acest eveniment. Toată lumea s-a prezentat în mod excepțional pentru a-și pregăti produsele tradiționale, standurile care sunt pregătite sunt o oglindă a obiceiurilor pe care le practică diferitele localități din județul Satu Mare și cele internaționale. Ne bucurăm de faptul că, în fiecare an, crește numărul celor care vor să se înscrie în acest concurs. Într-o ambianță foarte plăcută și prietenoasă, toată lumea poate să își prezinte obiceiurile și produsele tradiționale cu care se mândresc”, a spus pentru Agerpres unul dintre organizatori, Nagy Szabolcs, președinte executiv al UDMR Satu Mare.

6 COMMENTS

  1. :))) şi pînă la urmă au respectat condiţiile impuse de UE privind sacrificarea…porcilor? :)))) Păcat de patrupede că le-au omorît bipedele pentru fală şi ceva …manipulare.

  2. Unii se mai si distreaza. S-a baut, s-a mancat pe cinste si s-au prezentat obiceiuri si metode de preparare legate de pomana porcului. Un lucru nu-l inteleg de ce totul trebuia organizat de un partid ?

  3. si aparatorii animalelor unde sunt? nu mai se leaga cu lanturi undeva prin comuna aia? nu am vazut stirea la tv, nu am vazut benere, unde sunt indignatii aia cu apararea animalelor unde e spiritul civic, unde sunt tineri frumosi si liberi unde este onu, nato, ue, ce, ccr, pnl, johannis si sa nu o uitam pe “prima doamna” si gasca sa de pupncuristii care sa condamne paharul de palinca si cei 36 de porci sacrificati?! sau nu e tiriac, nu vin mari miliardari si practic nu e o stire? si mass media asta plina de … nici nu mai spun ce interese pi dosnice au jurnalistii nostrii plini de indignare pe bani..

  4. Aş fi mai liniştit fără această manifestare cultural-gastronomică! Nu de alta dar turiştii străini vor crede că pot să folosească jungherul după bunul plac şi să mănânce tot ce cade la pământ.

Leave a Reply