Home Articole UDMR : Votam impotriva Guvernului, dar nu agreăm textul motiunii

UDMR : Votam impotriva Guvernului, dar nu agreăm textul motiunii

2708
9

Parlamentarii UDMR vor vota marți împotriva Guvernului, a declarat, luni, președintele Uniunii, Kelemen Hunor, care a subliniat că nu va fi un vot pentru textul moțiunii.

“Recomandarea în grup, luată cu majoritate, a fost să votăm împotriva Guvernului, dar trebuie să subliniem că nu este un vot pentru textul moțiunii de cenzură. E greu să faci această diferențiere, dar vom face și în intervenția de mâine, fac și eu de data aceasta, această separare, fiindcă e bine să încercăm să nuanțăm subiectele și să avem o poziție nuanțată, nu una foarte brutală. Știu că lucrurile sunt albe sau negre, nu prea e loc pentru nuanțe în zilele noastre, dar eu cred că e nevoie de nuanțe. Deci, împotriva Guvernului se va îndrepta votul nostru și nu pentru textul moțiunii de cenzură”, a explicat Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului, la finalul ședinței grupurilor reunite ale UDMR.

Potrivit acestuia, UDMR consideră că în Parlament nu se poate vota pe un astfel de subiect, pentru că este treaba Justiției.

“Fiind vorba despre un singur subiect și anume despre acuzațiile aduse premierului, noi considerăm că în Parlament nu se poate vota despre un astfel de subiect, este treaba Justiției, judecătorilor, în primul rând. În al doilea rând, și instituția moțiunii de cenzură este o instituție politică împotriva Guvernului, nu împotriva prim-ministrului și, bineînțeles, este și un precedent periculos pentru fapte presupuse care nu au legătură directă, nici indirectă cu funcția guvernamentală, cu poziția de prim-ministru. Ar fi o greșeală să spunem că acest text este un text care poate fi susținut ca și text de moțiune de cenzură. Acesta este și motivul pentru care colegii noștri nu au semnat săptămâna trecută moțiunea de cenzură. Suntem o formațiune politică de Opoziție și sigur e bine să te comporți consecvent și logic ținând cont de unde te afli în Parlament și ne aflăm în băncile Opoziției — este un alt argument pentru votul nostru de mâine”, a punctat Kelemen Hunor.

El a spus că votul la moțiunea de cenzură este o recomandare pentru parlamentarii UDMR, nu o obligație de serviciu. “Mandat imperativ nu există, dar regulamentele grupurilor reunite ne indică într-un articol că un vot majoritar este obligatoriu pentru membrii grupului. E greu să spui (…) că este o obligație de serviciu, este o recomandare, dar eu sunt convins că membrii grupurilor noastre fac exact ceea ce am discutat. Suntem un grup disciplinat. Soarta Guvernului nu stă în voturile noastre. Nu stă nici măcar în voturile actualei Opoziții. Asta nu înseamnă că într-o societate democratică, într-un Parlament democratic nu trebuie să folosești instrumentele constituționale pentru a trimite un mesaj, inclusiv prin votul tău la o moțiune de cenzură către cei care se află la guvernare”, a spus liderul UDMR.

Potrivit acestuia, parlamentarii UDMR vor fi prezenți la dezbaterea moțiunii, mai puțin trei sau patru care sunt plecați în delegații.

Moțiunea de cenzură “Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!”, inițiată de PNL, va fi dezbătută și votată marți de Parlament.

9 COMMENTS

 1. Nu mă miră plecarea definitivă a profesioniştilor din ţară cît şi renunţarea la acte româneşti inclusiv a cetăţeniei! Politica şi legislaţia în bătaie de joc te îndrumă să-ţi alegi ţara unde eşti respectat şi-ţi crează condiţiile necesare aproape din toate punctele de vedere. Doar părinţilor le mulţumesc pentru susţinerea permanent.

  • Dnule Tudor,

   Statul in banci la vot este o practica in multe alte tari democratice. Este o arma tactica pe care o folosesc toti. Se intampla si la noi, nu e nimic rusinos in asta.

 2. SINGURUL MOD DE A SCAPA DE JEGOSII DE UDMR-ISTI DIN PARLAMENT ESTE VOTUL OBLIGATORIU[CARE ESTE FOLOSIT IN CATEVA TARI EUROPENE].IN MOMENTUL IN CARE TOTI CETATENII AR VENI LA VOT ASA-ZISUL PARTID MAGHIAR NU AR MAI ATINGE PRAGUL ELECTORAL SI AM SCAPA DE EI.

 3. Liderii UDMR se tem de ridicol si cauta sa-si justifice aderarea la motiunea de cenzura depusa de PNL introducand in declaratiile de sustinere argumentul “datoriei” pe care partidele de opozitie o au fata de colegii lor. Situatia e total absurda: motiunea e pur si simplu o insulta, opozitia un cor de fluieraturi, iar ungurii participa la cacofonie din spirit de echipa. Noroc ca la noi ridicolul nu ucide, altfel s-ar umple caldaramul Bucurestiului de cadavre in fiece zi.

 4. În această zi pioioasă și tristă,dragii mei,tristețea vine că astăzi,se oficiază destrămarea completă a 139 ani de muncă în folosul comunității
  Astăzi puterea câștigă eliminarea completă a opoziției.
  Se spune că România niciodată nu a avut imperiu:A avut!A început chiar înainte de Brătieni,a murit în 2014 iar astăzi e prohodul și veșnica pomenre
  Podul de piatră,azi s-a dărâmat!A venit Blaga și l-a exploatat
  Vom face altul,oare?Pe râu în jos?Altul mai trainic și mai frumos?
  Astăzi,guvernul Victor Ponta nu va pica!După ce se termină această zi de doliu național pentru adevărații liberali,v-aș ruga domnule Ponta să faceți cumva ca cei cu adevărat disperați să-și primească salariile compensatorii din luna mai până acum

 5. Daca boteaza Si nesimtiti astea motiunea Si motiunea nu trece…afara din guvern de Maine. N are Ponta oua Sa daca asa ceva, e iepure fricos!

 6. Comment:mamăăă, ăștia sunt campioni la șpagat. ce cameleoni…..poate scăpăm dracu’ de ei, râia politicii romanesti.

 7. Pe ordinea de zi a şedinţei comune se află punctul intitulat “Dezbaterea şi votul asupra Moţiunii de cenzură, iniţiată de 183 senatori şi deputaţi”. Cum să declari că nu eşti de acord cu textul documentului de pe ordinea de zi şi să votezi, chipurile “împotriva Guvernului”? Voturile se numără pentru problema de pe ordinea de zi!

Leave a Reply