Miniștrii de Finanțe din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc marți, la Bruxelles, în încercarea de a pune la punct o listă neagră a paradisurilor fiscale, care ar urma să conțină aproximativ 20 de nume, o premieră pentru UE, informează AFP.

Această listă este așteptată cu nerăbdare după recentele scandaluri care au scos la iveală numeroase sisteme de evaziune fiscală, de la ‘LuxLeaks’ la finele lui 2014, ‘Panama Papers’ în luna aprilie 2016 și ‘Paradise Papers’ în luna noiembrie 2017. Cu toate acestea, numele jurisdicțiilor ce vor fi incluse pe lista neagră a UE ar urma să facă obiectul negocierilor până în ultima clipă între statele membre. Motivul, în conformitate cu prevederile europene în materie de fiscalitate, cele 28 de state membre trebuie să fie de acord în unanimitate cu privire la numele țărilor incluse pe această listă neagră.

Sursele citate de AFP susțin că marți ar urma să fie date publicității două liste de țări: o primă listă “neagră” care va cuprinde numele a 20 de jurisdicții (o altă sursă vorbind de doar 19) și o a doua listă “gri”, cu alte 45 de jurisdicții care s-au angajat să își îmbunătățească practicile în materie de fiscalitate.

“Situația ar putea încă evolua în cursul reuniunii de marți dimineața, fiind posibil ca miniștrii să scoată unul său două nume de pe lista neagră”, a precizat o sursă citată de AFP. Astfel potrivit unei alte surse, insulele Cayman, susceptibile să se regăsească pe lista neagră, ar urma să fie plasată pe lista gri după ce a promis că va adopta reforme.

În cazul statelor care au decis să respecte solicitările UE, țările dezvoltate au la dispoziție perioada de până la finele lui 2018 pentru a adopta reformele cerute iar țările în curs de dezvoltare pot face același lucru până la finele lui 2019. În ceea ce privește eventualele paradisuri fiscale din Caraibe, devastate de uraganele din luna septembrie, ele vor beneficia de un răgaz suplimentar, până în primăvara lui 2018, pentru a furniza informații.

În orice caz, lista neagră a paradisurilor fiscale ar urma să fie actualizată în mod regulat, au declarat mai multe surse europene.

Vineri, un înalt funcționar european a indicat că lista neagră a UE va cuprinde cel puțin 10 țări. Comparativ, lista neagră elaborată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) conține un singur nume: Trinidad-Tobago.

În acest moment, fiecare țară membră UE are propria sa listă a jurisdicțiilor pe care le consideră mai puțin cooperante în materie de fiscalitate. Criteriile pentru definirea unui paradis fiscal variază foarte mult în rândul statelor membre UE. O eventuală listă neagră a UE ar avea o greutate mai mare, iar jurisdicțiile incluse pe această listă ar pute fi supuse unor sancțiuni dacă nu cooperează, scrie Agerpres.

 

8 COMMENTS

  1. Sa fim seriosi,asa s-a intamplat si cu conturile din elvetia,erau la liber de 2-3 ani dar multe capuri patrate au luat hotararea in favoarea lor,se amana punerea la vedere dupa 1-2-3 ani! Si s-a mai aflat ceva? S-a aflat foarte putin din tot ce trebuia sa se afle! Sa nu credeti ca vor fi date toate paradosurile fiscale,daca dau,inseamna ca deja au alte paradisuri fiscale ascunse,nu sunt ei fraeri sa nu aiba ceva pregatit din timp! Iaca si Romania,a devenit o forma de patadis fiscal,se va demonstra cat de curand realitatea! :))) prea tare arde soarele in ceata de la apus ca sa mai cred vorbele vorbite!

  2. Măcar în treacăt, ca solidaritate de breaslă, ar fi trebuit să aminți oribilul asasinat al jurnalistei de investigații malteze. Dar dacă nu poate fi învinuit Putin și Dragnea atunci știrea nu are nicio importanță!

  3. Cu scuzele de rigoare,Radu, simsimtot o gogonata minciuna si o ingrozitoare manipulare privind sistemele de alarmare pentru care s-au platit destui bani,la fel si cu smurd-ul la urgente,la fel si cu programul pentru cutremur. Vedem cu totii ca scapa cine poate pana ajung cei de la smurd si daca sunt scosi din zona,sunt anihilati de tratamentul medicamentos sau de ingrijirile necesare in spital. Cat despre urletul lupilor_sirenele care alarmeaza populatia in caz de catastrofa,e apa de cacaina. Acele sirene sunt pentru alarmari in timp de razboi si nu pentru ce ni se spune! Cum credeti voi ca se deplaseaza cineva sa traga alarma daca sunt surpari de terenuri sau inundatii catastrofale sau cutremur in zona in care trebuie trasa alarma? Imi amintesc ce se intamplase in Siria sau Egipt,au sirene peste tot si ce sirene! Dupa 24 de ore de atacuri au reusit sa ajunga la sirene pt.a anunta populatia! Alta porcarie:marile puteri si chiar franta sau nemturia nu sunt in stare sa se apere ei de bombe si minuni,credeti ca vin sa apere romania si cetatelnii romani? Sunteti naivi tare!? Sau cu avioanele si ce mai inseamna armament,nu vedeti ca marile puteri scot cuiele din focul cel mare cu mainile si vietile altor natiuni!? A cui e profitul?!
    Programul SMS cutremur,daca nu este curenyt electric si bateria telefonului e descarcata,cum poti afla de cutremur cu cateva secunde inainte…de a da coltul sub bloc? Si apoi,cum mama naibii sa nu intri in panica cand primesti sms-ul,mai rau te terorizeaza incat iti pierzi controlul!
    Din punctul meu de vedere,acestea nu sunt decat afaceri in bataie de joc si in favoarea celor care sunt partoni cu buzunare tip sac fara fund. Vim vedea cand se va ajunge la momentul potrivit!

  4. Justitia este sub comanda (Politie politica). Daca traim in Romania, nu ne-am mira. E vorba de interese si modalitati de a deturna vointa poporului (democratia). Cand unii nu pot conduce tara, o varianta sigura ramane aceea de a juca dosarele celor care ar putea conduce. De ce penalii prezentati NUMAI LA MOMENTUL POTRIVIT nu au beneficiat de judecata dosarelor in timp util si real, iar dosarele (majoritatea, la comanda) sunt scoase DE LA SERTAR numai cand „trebuie” ? Romanii sunt chiar atat de prosti ? Chiar daca sunt prostiti cu tot felul de manipulari media, virtuale, romanii vad, dar majoritatea sanctioneaza numai la 4 ani, Insa, cred, nu si pentru multa vreme de acum incolo. Daca faceti un sondaj, din electoratul celor contra Globalizarii, nu toti sunt cu PSD, ci impotriva Politiei Politice si Marilor Furturi facute de/cu Institutiile de forta (in ultimii 14 ani, de 1.000 de ori mai mari decat cele dinainte, care incorect, pot deveni uitate datorita MATEMATICII).

Leave a Reply