Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a criticat, miercuri, Guvernul regional din Catalonia pentru organizarea referendumului de independenţă şi a apărat categoric Constituţia spaniolă şi aplicarea statului de drept în Europa, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Într-un discurs în Parlamentul European, înaltul oficial s-a declarat “întristat” de scenele de violenţă din Barcelona şi a atribuit vina asupra guvernului regional catalan. Timmermans susţine că guvernul central de la Madrid a avut dreptul să folosească “forţa proporţionată” pentru a menţine ţara unită în faţa unui referendum ilegal.

Respectul pentru statul de drept nu este opţional, este fundamental. Dacă legea nu vă oferă ceea ce doriţi, puteţi contesta legea, puteţi lucra pentru a schimba legea, dar nu puteţi ignora legea. Există un consens general că guvernul regional din Catalonia a ales să ignore legea când a organizat referendumul din duminica trecută. Asta nu schimbă faptul că am văzut cu toţii acele imagini triste. Violenţa nu rezolvă nimic în politică. Nu reprezintă niciodată un răspuns, o soluţie şi nu poate fi niciodată folosită ca o armă sau instrument. Niciunul dintre noi nu vrea să vadă violenţă în societăţile noastre. Cu toate acestea, este datoria fiecărui guvern să respecte statul de drept şi acest lucru necesită, uneori, utilizarea proporţionată a forţei. Uniunea noastră nu este un stat, ci este o comunitate de drept. Nu trebuie să pierdem din vedere acest lucru“, a spus Frans Timmermans.

Vicepreşedintele Comisiei Europene a avertizat că este esenţial ca statele membre UE să-şi susţină Constituţiile cu ajutorul instrumentelor comunitare care garantează democraţia, scrie Mediafax.

 

5 COMMENTS

 1. asaaa….si in balteala ei proverbiala, ancestrala din pacate, clasa politica romana a tacut chitic de duminica incoace. altminteri suntem ginta latina fara pricepem ce e asta si cat datoram spaniei.
  socul cel mai mare este ca nu s-a gandit nimeni ca modul in care ue va gestiona momentul referendumului si mai ales urmarile lui va fi precedent. asa ca trebuia pus umarul la construitrea unui discurs european care sa apere unitatea spaniei.
  absolut scarbos.
  n-am auzit ca marii experti romani in drept international sa se fi pronuntat cumva.

 2. Toate bune și frumoase, legea nu e opțională, dacă nu-ți convine schimb-o, cu mijloace legale, bineînțeles, dar când vrei sa faci exact asta, ca ministrul Toader, îți cad in cap “ambasadele” greilor din UE de te intrebi dacă nu te-a lovit vreun meteorit. Concluzia, trista, a evenimentelor din Spania, e ca UE, ca și SUA, se va prăbuși sub povara ipocriziei conducătorilor; nu văd, personal, un Trump european care sa marcheze sfârșitul aventurii dar orice e posibil, mai ales ca modelele americane au obiceiul sa se întindă ca uleiul spre vechiul continent de vreo 2 decenii încoace.

 3. Ma intreb cum s or descurca SUA peste ani, in cel mai nefericit scenariu, cu o Europa divizata si poate islamizata…

  • procesul fragmentarii unor state e ireversibil, ca si procesul destramarii UE.

   Ipocritii de la Bruxelles au sustinut public refendumul de separare din Scotia si ii invitau in UE dupa independenta, dar in aceeasi situatie la altii, procedeaza fix invers.

   Guvernele nationale si supranationale au luat locul regilor si imparatilor care aveau in proprietate terenuri si populatii, aveau drepturi absolute, discretionare – ca asa era legea pe atunci!

   Singura democratie autentica e Elvetia. Democratia reala ii tine separati dar impreuna – diferenta ca pe spinarea elvetianului care de 2-3 ori pe an viteaza la cute un refrendum nu traiesc mii si mii de paraziti politici, birocrati rupti de realitate care le tot fac legi importiva vointei lor pentru ca sa se ascunda ulterior dupa aceste legi.

   Nu cred ca in ultimii 1800 de ani a mai existat o perioada de 70 de ani fara modificari de frontiere in Europa… deci e deja prea mult, acum a venit timpul (cind s-a reunificat Germania au facut referendum? au respectat constitutia RDG?)
   Pina si URSS a existat doar 73 de ani.
   Procesul e ireversibil, inclusiv in SUA, care se vor diviza in 4 sau in 5 state/confederatii. Acum abia incepe, si fie ca va dura citeva luni, citiva ani in alte situatii, poate chiar 10-20 pina la finalizare dar e ireversibil. Chiar si Rusia se va diviza in 3 sau patru tari, dar mai tirziu, dupa 2040. China deasemenea, in trei.

   Oamenii nu inteleg ciclicitatea inevitabila a istoriei si i se opun ca si cum ar putea opri vintul, taifunul, cutremurul, tsunami… Oare, in loc sa te opui inevitabilului, nu-i mai bine sa te pregatesti, sa-i minimizezi efectele?
   “Nu, nu vrem, mergem inainte, nu schimbam nimic” – ca, altfel, de unde isi mai trage Timmermans si alti paraziti ca el un baban salariu, o imensa pensie si multe alte privilegii de neimaginat pentru sclavii lui economici?

Leave a Reply