Analistul și autorul american Robert D. Kaplan apreciază, într-un interviu acordat AGERPRES, că Uniunea Europeană tinde să se destrame treptat și este sceptic că liderii europeni vor reuși să rezolve problemele generate de criza refugiaților și de creșterea amenințării terorismului.

“Mă tem că Uniunea Europeană se destramă treptat și că, în loc de o Europă unită, veți avea mai multe Europe diferite, care avansează cu viteze diferite, iar acest lucru va diminua puterile Vestului și va împiedica Statele Unite să aibă un aliat puternic în Europa. Deci sper că liderii europeni vor putea gestiona criza și vor găsi diverse soluții pe parcurs, doar că nu sunt convins că o vor putea face”, a spus Kaplan.

În opinia sa, pe fondul problemelor profunde cu care se confruntă Uniunea Europeană, populația din țările central și est-europene, inclusiv românii, înclină tot mai mult spre SUA.

“Problemele din Uniunea Europeană sunt profunde, sunt extrem de grave, prin urmare românii, precum și alte popoare din Europa Centrală și de Est, fie din țările baltice, fie din Polonia, înclină din ce în ce mai mult către Statele Unite, pe măsură ce văd Europa pierzându-și puterile”, afirmă analistul.

Kaplan avertizează și că o Uniune Europeană care devine din ce în ce mai slabă duce și la slăbirea Alianței Nord-Atlantice, iar în acest context statele din regiune au un argument în plus pentru a se apropia mai mult de SUA.

“Să privim lucrurile în felul următor. Cu cât UE devine mai slabă, cu atât NATO devine mai slab, pentru că cele două sunt interconectate. Dacă sunt semne de întrebare cu privire la NATO și la UE, atunci Bucureștiul, Varșovia, Tallinnul etc. trebuie să se orienteze către Washington pentru un anumit ajutor și apărare”, a arătat Kaplan.

Robert D. Kaplan a publicat recent o nouă carte ce este dedicată României și se intitulează “In Europe’s Shadow: Two Cold Wars and a Thirty-Year Journey Through Romania and Beyond” (“În umbra Europei: Două războaie reci și o călătorie de treizeci de ani prin România și mai departe”).

Volumul în limba engleză va fi lansat la sfârșitul acestei săptămâni în cadrul unui eveniment găzduit de Ambasada României din Washington D.C. În primăvară cartea va fi tradusă în limba română, iar în luna mai autorul va face un turneu de promovare a cărții în România.

Robert D. Kaplan este autorul a 16 cărți de politică externă și călătorie traduse în numeroase limbi, fiind desemnat de două ori de către revista Foregin Policy printre “Primii 100 de gânditori ai lumii”.

El este senior fellow la Center for a New American Security din Washington și contributing editor la publicația The Atlantic, în care articolele și analizele sale au apărut timp de 30 de ani. De asemenea, Kaplan a semnat numeroase editoriale apărute în cotidianele The New York Times, The Washington Post, The Financial Times, The Wall Street Journal, The Los Angeles Times, și a scris și pentru revista Foreign Affairs.

Kaplan a fost analist principal pe teme geopolitice la Stratfor, visiting professor la Academia Navală a SUA și membru al Comitetului de Politici de Apărare al Pentagonului, numit de către fostul secretar al apărării Robert Gates. El a fost și consultant pentru Armata SUA, a conferențiat la colegii militare, la FBI, NSA, la Statul Major, la Agenția de informații a apărării, la CIA, la universități de renume și în cadrul unor forumuri globale de afaceri. De asemenea, Robert D. Kaplan a consiliat președinți, secretari de stat și secretari ai apărării ai Statelor Unite ale Americii.

Editorialistul Thomas Friedman de la New York Times a afirmat despre Kaplan că se află printre “cei mai citiți” autori emblematici pentru perioada de după Războiul Rece (alături de Francis Fukuyama, Paul Kennedy și Samuel Huntington).

Mai multe dintre cărțile sale au fost publicate și în limba română, ultima fiind în 2014 “Răzbunarea geografiei. Ce ne spune harta despre conflictele viitoare și lupta împotriva destinului”.

17 COMMENTS

  1. ”Europa de Est se intareste cu SUA”? Nooooo! Ce pacoste pe capul SUA!
    :))))) poate Europa de Est-România e captivă în buzunarele SUA şi buzunarele trebuiesc protejate cu îndîrjire. Vezi laudaţio de zilele trecute ”Analist american: România merge surprinzător de bine, Polonia are dificultăți interne”http://www.dcnews.ro/analist-american-romania-merge-surprinzator-de-bine-polonia-are-dificultati-interne_496658.html
    :)))))) românii şi România joacă rolul catîrului sau a calului cu ham şi căluş la bot(a se citi manipulare):”minţiţi, furaţi şi denigraţi dimineaţă, la prînz şi seara, noaptea în reluare”, drepturile sînt respectate din gînd în gînd.
    :))))) Polonezii încă mai au demnitate, onoare şi respect pentru tot ce-i înconjoară vizibil.

  2. :))) ce aberatii. de asta nu se fac investitii in romania ca fura basistii ? de asta nu avem autostrazi , spitale si educatie sanatoasa. psd-ul a fost la guvernare 4 ani, a impanzit romania , dar basistii sunt de vina. doamne fereste tudor radu.

  3. Well, ce se destramă e cusătura Berlin-Paris, care n-avea cum sa țină data fiind discrepanta de viziune si mentalitate dintre cele doua nații, germana si franceză. Dacă Anglia se hotărăște sa rămână in Europa se va face la schimb cu o alta “cusătura”/axă care sa treacă pe la Londra, fără escală la Washington, lucru de care Washingtonul se cam teme căci a băgat bani serioși si resurse prea importante in țările satelit ca sa renunțe la “protecția” acestora cu una cu doua. Si iar se ițește modelul de Gaulle, cel care a înfipt ideea de Europa unita in mintea lumii post-războiul II, un model care se configura pe o alianța vecină cu “fuziunea” intre dușmanii istorici, Franța si Anglia. L-au tratat de nebun, atunci, de ambele laturi ale Mânecii pe generalul rezistentei franceze (e vorba de rezistența cu arme regulate, din exil, a lui de Gaulle, care a salvat onoarea armatei franceze in urma capitulării) dar unii nebuni sunt din specia “iluminaților”si poate văd mai departe decât poate cuprinde ochiul rațiunii. Desigur, s-ar putea ca axa sa se refacă pe linia Berlin-Londra, escala e importantă si-aici nu se mai știe: va fi Parisul? Va fi Washington-ul? Un lucru e cert: americanii si-au exportat razboaiele cu rușii pe teritoriul european fără ca mai-marii EU sa-si dea seama ce i-a lovit. Bătrânul de Gaulle se temea de asta dar nu l-a ascultat nimeni. Ghinion! cum zice generalul nostru.

  4. Daca desfiintam istoria diin scoli peste cativa ani o sa creada romanii ca americanii nu mai pot de grija noastra. O sa se uite cum a fost cu sclavii si o sa stim doar de baubau de la rusi.

  5. Astept cu nerabdare articole despre Hiroshima, Nagasaki, Vietnam, Iraq , Afganistán..poate experimentul Tuskegee, cel eugenic….Despre astea cind publici articole? As mai continúa enumerind dar nu m-as opri cu órele. Lingau de presuri americane. Asta esti

  6. in primul rand citind interviul constat ca analistul nu observa ca de mult timp ue merge cu viteze diferite, ca deja exista mai multe grupari in ue, ca statele nou intrate au parte de un alt regim din partea celor vechi,fondatoare. chiar si cele intrate dupa 89 mai repede sunt supuse franelor puse de cei vechi. ce sa mai zic de cele intrate dupa 2007 cum sunt romania si bulgaria, iar schengenul e doar o parte din talpile “ilegale” puse de cei vechi. atunci cand principiile ue sunt incalcate chiar de fondatori, cand vrerea celui mai puternic, germania, impune tot felul de absurditati ( si asta se vede cel mai clar in gestionarea crizei refugiatilor) atunci nu te poti astepta la o ue unita in decizii. ca analistul pedaleaza pe apropierea unor tari din estul ue de americani in detrimentrul chiar al ue e si normal, omul isi apara interesele tarii lui. intrebarea e cu ce ajuta sua aceste tari. pe parte economica slabe sperante, iar pe parte armata o viitoare cheltuire a 3,5 mld $ inseamna totusi prea putin in conditiile in care grosul activitatii sua se desfasoara tot pana acum. cele cateva trupe ,armament greu si blindate ce se preconizeaza a fi desfasurate in tarile din flancul estic nato, in special cele baltice si polonia cam exclud romania si bulgaria, aici urmand a fi instalate doar cateva comandamente. probabil noile alegeri, in special cele din germania si inlaturarea actualului cancelar de trista amintire pentru romani, schimbarea politicilor adverse contra romanilor si nu numai, o mai buna ajutorare a tarii noastre dar si a celorlate tari mai slab dezvoltate vor avea ca beneficiu intarirea ue. iar un prim pas in aceasta directie il reprezinta intarirea granitelor exterioare ue, neprimirea unor noi hoarde de imigranti din afara ue,trierea si expulzarea majoritatii strainilor intrati de curand in tarile ue. egreu sa nu observi arabizarea tarilor ue in special a celor vestice. cei care au mers prin anglia, franta sau tarile nordice, culmea, e greu sa nu observe numarul extrem de mare de arabi sau asiatici. in curand pentru tari cu o populatie redusa, conformultimelor analize, se va observa cum populatia bastinasa va fi depasita numeric de imigranti. instalarea unor mari comunitati musulmane in aceste tari va arunca in aer toata ue. deja si in germania a inceput sa se puna tot mai acut aceasta problema.

  7. Brookings, Madam’ Nuland…..
    Ehee ! Nume grele !

    Sunt de acord cu multe punctele sale de vedere, ii citesc cartile cu interes….
    Dar mi-e teribil de antipatic ! 🙂
    (As bea cu el o sticla de Dictador !)

  8. :)))))))))))))) văd emisiunea lui Gîdea: pentru seara asta trebuie să-l felicit.
    Citii un material: http://www.dcnews.ro/raportul-onu-care-ne-da-fiori-lumea-nu-este-pregatita-pentru-o-epidemie-globala-milioane-de-oameni-ar-putea-muri_496776.html
    :))))))))) E clipul ”Cristi, bă Cristi” şi ”cheamă-l pe Cristi” buş(c)oi că vă sal(i)vează cu brio de epidemii sau orice încît nu vă mai trebuie decît: gropatin, lopatin, popa-tin pentru amin!

  9. Kaplan, Nuland….
    Brookings, State Dept…. Oooff !

    In general are dreptate Kaplan in cartile lui. Iar asta ma irita….

    Dar as bea cu el o sticla de Dictador (21yo).

  10. Cand liderii Europei sunt de teapa lui merkel, Silvio bunga bunga , Sarkozy si Hollande, marionetele olandeze ale lui merkel si alte personaje lipsite de inteligenta si moralitate ci doar cuprinse de ardoare de tip basist de a controla puterea fara vizune atunci ce sa ne mai miram?

    Europa poate sa-si revina prin urmatoarele solutii:
    – lideri inteligenti si integrii
    – eliminarea interventiei de tip politic-securist a unor tari mari in viata politica a celor mai mici
    – abrogarea colaborarii de tip fratesc, sovietic prin sufocare, interventie, santaj si fortare ( gen Schengen, MCV) si o distantare-independenta benefica fiecarei natiuni.
    -reducerea aparatului birocratic care a creat o clasa de pupin…UE care se dau pro-UE ca sa incaseze salarii si pensii grase si care sunt folositi pentru influentarea interna. Si care am vazut ca nu e deloc in folosul nostrum cum credeam naivi in anii 90 !

Leave a Reply