Ce se intampla dupa caderea Guvernului prin motiune de cenzura

Cabinetul Orban devine un Cabinet interimar şi va avea atribuţii limitate. Guvernul interimar va asigura continuitatea actului de guvernare la nivel administrativ (nu are voie să iniţieze proiecte de lege, să aprobe OUG-uri) până la învestirea noului Executiv.

În paralel, partidele vor fi chemate la consultări de către președinte în vederea formării noului Guvern, președintele desemnează un premier care în termen de 10 zile trebuie să vină cu o echipă și un program de guvernare care vor fi supuse votului de încredere al Parlamentului.

Constitutia Romaniei
ARTICOLUL 103

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

ARTICOLUL 110
(1) Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale.
(2) Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile.
(3) În situaţiile prevăzute în alineatul (2) sunt aplicabile prevederile articolului 103.
(4) Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

 

Leave a Reply