www.stiripesurse.ro : Au mai rămas câteva zile până când soarta guvernului Viorica Dăncilă se va tranșa în Parlament și liberalii accelerează schițarea scenariilor de lucru în perspectiva preluării guvernării. Dacă executivul PSD va fi demis și nu se va ajunge la anticipate, este posibil președintele Iohannis îi va cere lui Ludovic Orban să fie premier, acesta neavând nicio emoție în Parlament în condițiile în care parlamentarii se tem de alegerile anticipate, neavând garanția unui nou mandat. Din momentul în care devine premier, Orban are de făcut două opțiuni strategice: dacă va forma un cabinet cu cei mai importanți membri ai PNL (sau cu cei din eșalonul doi, pentru a proteja liderii de imagine ai partidului) și dacă va aduce la Palatul Victoria și oameni din tabăra pe care nu a controlează în partid sau va miza numai pe o garnitură de oameni loiali. PNL trebuie să se pregătească pentru o guvernare scurtă, unde e nevoie de rezultate rapide.

PNL spune că Orban va opta pentru un cabinet mai suplu decât cel PSD, el spunând în mai multe ocazii că nu vrea mai mult de 15 ministere. Inclusiv președintele Iohannis va avea un cuvânt greu de spus, astfel că se așteaptă ca Guvernul PNL 2019-2020 să arate astfel:

Premier: Ludovic Orban

Viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice: Robert Sighiartău (secretarul-general al PNL)

Viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României: Rareș Bogdan (dacă acceptă să plece de la Bruxelles, variantă greu de crezut).

Ministru de Externe: Vlad Nistor (profesor de istorie la Universitatea din București, considerat unul dintre apropiații lui Orban în momentele grele din anul 2016). O altă variantă este deputatul Ben Oni Ardelean, care are relații foarte bune cu republicanii americani.

Ministru de Finanțe: Florin Câțu, liderul senatorilor PNL, văzut bine printre hipsteri, dar și imprevizibil uneori. O altă variantă este deputatul Bogdan Huțucă.

Ministrul Justiției. Aici, liberalii iau în considerare să meargă pe varianta unui independent, dar și variante precum Cristina Trăilă, Alina Gorghiu, Cristian Băcanu sau Ioan Cupșa sunt luate în calcul.

Ministerul Educației: Raluca Turcan este aici titular indiscutabil dacă își va dori să părăsească poziția de lider al deputaților PNL și care se bucură de sprijinul președintelui Iohannis. Deputatul de Bihor Florica Cherecheș este o altă variantă luată în calcul de liberali.

Ministerul Apărării: Ovidiu Raețchi, vicepreședintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, este pregătit de liberali pentru această poziție, având în vedere relația sa bună cu Statele Unite și Israelul.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale: Dan Vâlceanu, vicepreședinte al PNL și deputat de Gorj, prezent deseori la tv pentru a apăra pozițiile PNL este opțiunea lui Orban pentru acest minister.

Ministerul Tineretului și Sportului: Mara Mareș, liderul tineretului PNL și deputat de Brașov.

Ministerul Afacerilor Interne: Victor Paul Dobre, deputat liberal cu experiență în domeniu și care a mai deținut acest portofoliu.

Ministerul Economiei: Iulian Dumitrescu, senator de Prahova, influent în partid. În cazul în care Orban preferă un apropiat, acesta ar putea fi liderul PNL Virgil Popescu.

Ministerul Mediului: deputatul de Iasi Costel Alexe este considerat specialistul partidului în acest domeniu.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: senatorul de Caraș-Severin Marcel Vela, care activează în Comisia pentru Ape și Păduri, este o variantă. Alternativele sunt deputatul de Dolj Nicolae Giugea sau președintele Comisiei Permanente pentru UNESCO, deputatul Ionel Palăr.

Ministrul Transporturilor: Deputatul Lucian Bode, președinte al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților, nu are aici nici o emoție.

Ministrul Culturii: Dacă Orban va opta pentru a integra în echipă și foști contestatari, Adriana Săftoiu, deputat de București, jurnalist și scriitor, poate fi o opțiune surpriză pentru portofoliul Culturii. Și Gigel Știrbu, actualul președinte al Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, poate fi o opțiune, având în vedere că a mai ocupat această poziție.

Ministrul Turismului: Pentru această poziție, Orban s-ar putea adresa unui politician liberal din tânăra generație, precum Pavel Popescu.

Ministrul Fondurilor Europene: Bogdan Glăvan, profesor universitar în economie și consilier al lui Orban în acest domeniu.

4 COMMENTS

  1. Vai de noi! Cu asa prim-ministru si ministru al justitiei, in special..si asa o reforma fac….de sunt vreo 15 ministere si doi vicepremieri !
    Marea reforma PNL-PDL exista da’ lipseste cu desavarsire !

  2. Doamne Fereste! Mai bine sa ne gandim ce facem cu marile orase care s-au blocat in jurul scolilor. In bucuresti totul este blocat. Santiere edilitare unde nu lucreaza nimeni pe model firea iar in jurul scolilor strazile transformate in parcari antipedofili si criminali, Prima lege care nu se mai aplica in Romania este legea circulatiei rutiere. Viitorul Ministru al invatamantului trebuie sa doteze scolile cu piste de aterizare pentru drone si elicoptere

  3. Cu Catu la finanțe să vezi ce tăieri, ce protecție socială! O să iasă PSD ul la alegeri cu 100 %.

Leave a Reply