Firme farmaceutice şi cercetători de la universităţi de top s-au mobilizat pentru găsirea unui vaccin eficient împotriva COVID-19.

AstraZeneca, companie anglo-suedeză, cu sediul la Cambridge, a făcut un parteneriat cu Universitatea Oxford pentru a produce un astfel de vaccin, dacă studiul clinic aflat în desfăşurare se va finaliza cu rezultate bune, scrie The Guardian.

Formula vaccinului – numit ChAdOx1 nCoV-19 – destinat prevenirii îmbolnăvirii a fost dezvoltată de specialişti de la Oxford şi testată pe mai mult de 1.100 de voluntari sănătoşi în prima fază a studiului clinic, în cinci centre din sudul Angliei.

Voluntarii au vârste între 18 şi 55 de ani, iar primele rezultatele ale studiului ar putea fi disponibile în luna mai.  Zeci de milioane de doze până la finalul anului Pascal Soriot, directorul executiv al AstraZeneca, a spus că această colaborare combină expertiza în vaccinologie a cercetătorilor universitari cu posibilitatea de producţie şi de distribuţie a companiei farmaceutice.

„Speranţa noastră este ca prin această unire de forţe să putem accelera globalizarea unui vaccin care să combată virusul şi să protejeze oamenii de această pandemie mortală, într-o singură generaţie”, a afirmat Soriot.

Dacă acest vaccin va fi un succes, fazele următoare ale trialului clinic vor putea avea loc la mijlocul acestui an, paşii fiind mult mai acceleraţi comparativ cu ai unui proces obişnuit.

Compania farmaceutică intenţionează să producă zeci de milioane de doze până la finalul anului, dacă vaccinul se va dovedi eficient, şi a declarat că va colabora cu partenerii internaţionali pentru distribuirea vaccinului, care va fi disponibil inclusiv în ţările cu venituri mici şi medii.

Prof. Sir John Bell, profesor de medicină la Oxford, a afirmat că universitatea şi AstraZeneca intenţionează să lucreze împreună pentru „mulţi ani de acum încolo” ca să facă faţă pandemiei. „Credem că împreună vom fi într-o poziţie puternică pentru a începe imunizarea împotriva coronavirusului, odată ce avem aprobat un vaccin eficient”, a conchis acesta, potrivit adevarul.ro

Leave a Reply