Tupeul politicianului-matrioska Donald Trump depaseste orice limite. In plin scandal urias la Washington privind jocurile pe care le face in favoarea Rusiei, Trump anunta ca-l va invita pe Putin la Washigton. Acest personaj pune in pericol orice demers coerent al lumii occidentale de sanctionare a Rusiei in urma agresiunilor militare, ciberentice si hibride asupra unor tari independente. SUA si Europa au facut obiectul acestor atacuri, iar Trump, in loc sa aplice sanctiunile in vigoare, il frecventeaza, lauda si favorizeaza pe fostul sef KGB Vladimir Putin. Dramatice momente pentru lumea civilizata, al carui lider al fost intotdeauna un presedinte american responsabil si angajat deplin in solidaritatea cu aliatii din NATO (in special) si nu omul adversarilor !
Preşedintele american Donald Trump a afirmat joi că ar vrea o nouă întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, insistând că prima – adică summitul de luni de la Helsinki – a fost un succes, în pofida corului de critici din SUA şi din exterior, relatează Reuters.
“Summitul cu Rusia a fost un mare succes, mai puţin pentru adevăratul duşman al poporului, Media de Fake News. Aştept cu nerăbdare cea de-a doua noastră întâlnire pentru a putea începe să punem în aplicare o parte din numeroasele lucruri pe care le-am discutat, între care oprirea terorismului, securitate pentru Israel, proliferarea nucleară, atacurile informatice, comerţul, Ucraina, pacea din Orientul Mijlociu, Coreea de Nord şi altele”, a transmis pe Twitter liderul de la Casa Albă.
Donald Trump s-a confruntat cu un val de critici când s-a întors acasă de la întâlnirea cu Vladimir Putin, inclusiv din partea parlamentarilor republicani. În special conferinţa de presă comună de la finalul întâlnirii de luni a provocat furie în Congres, Trump fiind criticat că a subminat concluziile agenţiilor de informaţii americane dând de înţeles că “ambele ţări” sunt de vină pentru relaţiile proaste dintre Washington şi Moscova. Mai mult, Trump nu l-a contrazis pe Putin după ce acesta a negat public amestecul rus în alegerile prezidenţiale din 2016.
Reactia sefului Comunitatii de Informatii a SUA (DNI), Dan Coats :
Kirstjen Nielsen, secretarul american pentru Securitate Internă, a declarat că autorităţile SUA ar trebui să fi pregătite pentru noi încercări ale Moscovei de a interveni în alegerile din Statele Unite, site-ul cotidianului The Hill.
“Nu cred că există vreo urmă de îndoială în comunitatea de informaţii sau la DHS (Departamentul pentru Securitate Internă – n. red.) că ruşii au încercat să se infiltreze şi să interfereze cu sistemul nostru electoral”, a declarat Nielsen la Forumul de Securitate de la Aspen, Colorado.
“Nu cred că există vreo îndoială că au făcut-o şi cred că ar trebui să fim cu toţii pregătiţi – dată fiind această capacitate şi voinţă – că o vor face din nou“, a completat şefa Departamentului pentru Securitate Internă.
Întrebată dacă este de acord cu evaluarea serviciile secrete americane că Moscova ar fi încercat să influenţeze rezultatul scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump, Nielsen a răspuns iniţial că nu văzut dovezi care să indice că ruşii ar fi încercat să “favorizeze în mod particular un partid politic”.
Ulterior, oficialul american a precizat că în cadrul campaniei Rusiei de influenţare a scrutinului prezidenţial din 2016 a existat “un efort de ataca anumite partide politice (…) mai mult decât altele”.
“Scopul general este de a semăna vrajbă”, a adăugat Nielsen
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane.
La summitul de luni de la Helsinki, Vladimir Putin a confirmat că a dorit ca Trump să câştige alegerile din SUA, însă a negat din nou că Rusia ar fi intervenit în procesul electoral.
Donald Trump şi-a atras critici dure pentru că a sugerat că are încredere mai mare în preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, decât în evaluările serviciilor secrete americane privind ingerinţele electorale ruse. “Eu am încredere în oamenii mei din serviciile de informaţii, dar vă pot spune că preşedintele Putin a fost extrem de puternic în negarea acuzaţiilor”, a afirmat Donald Trump după întâlnirea de la Helsinki cu liderul de la Kremlin.
Pe fondul criticilor, Donald Trump a subliniat că îşi menţine “încrederea în oamenii” lui “din serviciile de informaţii” şi a admis că a făcut o eroare în exprimare în cursul conferinţei de presă organizate alături de Vladimir Putin, scrie Mediafax.