Un adevar care nu mai poate fi ascuns : de ce au explodat facturile la energie

Romania detine un potential energetic foarte bun, cu un mix de resurse hidro, nuclear, eolian, gaz, carbune ce-i permite sa-si creeze un pret avantajos. Din pacate, politica inexistenta a statului roman intr-un domeniu unde trebuia sa fie totul profitabil pentru companii si mai ieftin pentru consumator este cea care genereaza realitatea de azi : explozia facturilor.

La fel ca si la CFR, de exemplu, unde avem cea mai scazuta viteza a trenurile si cele mai slabe servicii din Europa, in domeniul energiei a venit vremea scadentei pentru incompetenta si indolenta unui stat care a patronat, prin Ministerul Energiei, o situatie favorabila doar pentru cei care l-au condus, nu pentru Romania si consumatorii ei. Lipsa de interes, de pricepere si gandire in Guvern, ANRE si Parlament a dus la realitatea de azi : avem potential urias, investitiile in tehnologizare lipsesc, banii europeni sunt ignorati iar consumatorii se vad nevoiti sa suporte scumpiri masive.

Sa explic un pic, dupa ce m-am documentat la specialisti.

Energia electrica pe care o primim acasa de la furnizori este cumparata de catre acestia de la producatori pe o platforma similara unei burse, ca o piata en-gros.
Piata en gros de energie electrica este numita o piata ”marginala”. Acolo, pretul de referinta este cel cerut de cel mai “scump” tip de productie, respectiv energia produsa din carbune.
In Europa si in Romania, cea mai scumpa energie produsa este cea din carbune, care in plus fata de pretul normal de productie trebuie sa plateasca si certificate de emisii de CO2, in efortul mondial de a reduce poluarea grava.
Certificatele de emisii sunt parte a mecanismului european, stabilit în 2005, privind reducerea poluării, companiile responsabile pentru emiterea de CO2 ca urmare a proceselor de producţie fiind obligate să facă dovada unui astfel de instrument pentru fiecare tonă emisă.
1,2 miliarde de euro, bani care pot fi folosiţi acum pentru proiecte de reducerea emisiilor, zac la Ministerul Mediului, mai ocupat cu situaţia urşilor decât cu combaterea poluării, scrie zf.ro.
Una din explicatiile exploziei costurilor facturii de energie e faptul ca pretul european al certificatelor de emisii a trecut in ultimele 6 luni de la 22 de euro per certificat la 57 de euro. Iar marii poluatori, adica acele complexe energetice pe carbune, produc energie foarte scumpa si poluanta.
Ce inseamna asta in Romania? Toti producatorii de energie vand la pretul cel mai mare, adica cel al energiei produse din carbune. Putem spune ca pretul energiei din carbune ”face” pretul in Romania. Asta e regula.
In plus, in ultimii ani Romania a vut o foarta slaba gestiune a resurselor de gaz : a crescut importurile din Rusia, a scazut exploatarea si stocarea din productie interna. Proiectul exploatarii de gaze din Marea Neagra bate pasul pe loc, fiind blocat de politicienii din Parlament si Guvern. Aceasta exploatare plus proiectele reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda ar fi putut transforma Romania intr-o tara independenta energetic, cu un pret scazut pentru piata interna si un potential de export profitabil.
Desi România este una dintre cele mai verzi ţări în materie de producţie de energie, cu 57% din capacitatea instalată în hidrocentrale, eoliene sau panouri solare, in iulie era ţara europeană cu unul dintre cele mai mari preţuri ale energiei pe piaţa spot, de 111,1 euro pe MWh, fiind depăşită doar de Italia.
80% din productia de energie electrica din Romania este realizata de catre companiile detinute de statul roman. Unde investitiile in retehnologizare nu s-au realizat, iar tara noastra are azi unul din cele mai ridicate costuri din Europa la energie (vezi harta)
Indiferent de pretul pe care il va avea un producator din alte surse de energie, potrivit regulii din bursa de energie,  tot timpul va vind la cel mai mare pret din piata. Si anume, cel al energiei din carbune.
Ce se poate face?
Ce nu am facut timp de 30 de ani si acum platim o factura foarte scumpa.
Unitatile de productie de energie din carbune trebuie inlocuite cu capacitate de productie de energie din surse mai ieftine si mai putin poluante.
Astazi, energiile din surse regenerabile sunt cele mai ieftine capacitati de productie.
Trebuie stimulate astfel de capacitati de productie, tinand cont si de facilitatile europene oferite prin Green Deal, facilitate care pot imbunatati substantial sistemul energetic din Romania. Exista demult miliarde bune de euro fonduri europene si nationale ce trebuiau folosite pentru a nu se ajunge azi aici.
Un alt aspect este modul in care functioneaza piata.
In Romania, marea majoritate a energiei electrice este tranzactionata prin platforma OPCOM.
Lipsa de investitii in capacitati de productie de energie electrica au produs o lipsa de lichiditate in acesta piata. Adica energia este putina si, in consecinta, scumpa.

Iata un tabel publicat de Ziarul Financiar.
Iunie 2021 a devenit cea mai scumpă lună din energie. Preţul mediu s-a închis la 77 de euro pe MWh, de 2,5 ori mai mare faţă de 2020 şi peste criza energiei din 2017
In plus, gradul de interconectare fizica (linii electrice transfrontaliere) intre Romania si pietele vecine este foarte limitat. Alt domeniu in care am batut pasul pe loc cu un falimentar Minister al Energiei.
In acest context, furnizorii de energie electrica cumpara energia electrica pe care o furnizeaza consumatorilor finali. Furnizorii au niste marje de profit, iar profitabilitatea vine din numarul de clienti din portofoliu.
Cum trebuie sa ne pregatim pentru viitor – sistemul energetic European se va baza din ce in ce mai mult pe capacitatile de productie din surse regenerabile care produc cat se poate de aproape de locurile de consum.
Practic nu vor mai domina centralele foarte mari, aflate la sute de kilometri de locul de consum.
Aceasta inseamna un beneficiu pentru consumator, care sa ii permita un control mai mare asupra pretului energiei. Consumatorii se vor bucura de un grad de interconectivitate la nivel mult mai mic, mai descentralizat, si asta se poate face si cu investitii masive in digitalizarea retelelor. Unde Romania, are prin PNRR, disponibile cateva miliarde de euro. Vom face acum, in ceasul al 13 lea, aceste investitii? Daca nu, facturile vor creste in continuare. Adica vom plati o energie foarte scumpa si poluanta, in raport cu alti europeni care platesc mai putin si folosesc o energie mai curata.
Pana atunci, Romania ar trebui sa sa stimuleze masiv productia din energii regenerabile si in capacitati mici de productie pe baza de gaz care sa asigure echilibrarea sistemului.
Referinte :

2 COMMENTS

 1. Teorii greșite.
  Nu suntem în poziția de a închide minele atâta timp cât condițiile climaterice nu ne ajută pentru tecerea la producerea energiei doar prin mori eoliene și panouri solare.
  Cine să urnească paletele alea, poate doar noi să suflăm în ele, că la noi bate vântul o dată pe an.
  Cu panourile solare, pe lângă că ocupă terenul destinat agricuturii, pot merge la capacitate doar 2 luni pe an, că atâta avem soare.
  În plus, noi nu producem nici eoliene, nici panouri solare vor trebuii importate și sunt echipamente scumpe.
  Adâugăm sistemele modulare de baterii enorme care să înmagazineze energia verde produsă, baterii care au în componență produse toxice (ca și panourile) și care suferă doar un număr limitat de încârcâri apoi devin deșeuri toxice ca și panourile. În loc să scăpăm de deșeuri toxice vrem și mai multe.
  Nu vedeți ansamblul.
  Ce se petrece cu teoria “încălzirii globale din cauza poluării”? Păi vor să schimbe vechile tehnologii care deveniseră prea ieftine, cu noi tehnologii extrem se scumpe, așa că orice sacrificiu le este util.
  Eliminăm plasticul, foarte bine, firma Schweighofer ne tăie pădurile ca să facă furculițe, farfurii și pungi de unică folosință. Păi merită? Merită să tăiem copacii pentru o amărâtă de farfurie?
  Citesc azi “Bill Gates primeşte 1 miliard de dolari de la marile companii pentru a finanţa „energia verde” mai precis ptr. a se ocupa de propaganda ptr. „energia verde”.
  Astă iarnă statul Texas care a trecut complet pe energie verde a fost în colaps, fiindcă iarna a fost grea, iar eolienele și panourile solare au înghețat. Milioane de oameni au rămas fără lumină și căldură. Au murit de frig în case.
  Înainte să promovați “green dealul” să vă gândiți o clipă.
  Suprafața ocupată de omenire este de 1% din suprafața globului. În rest e pustiu, doar ocene, munți înalți și teritorii aride, nelocuite.
  În sus mai sunt câțva km de atmosferă. Cam ce putere trebuie să aibă tehnologiile de producerea bunurilor ca să polueze atâta spațiu? Practic este imposibil. Am ca argument cele două bombe de la Hiroșima unde poluarea a fost regională, nu a afectat prea mult.
  Concluzia mea e că Pământul se poate încălzii prin factori naturali deoarece cum ni s-a spus la școală este o planetă vie.
  În interiorul pământului se petrec procese chimice și transformări care nu se opresc niciodată. Dovadă activitățile vulcanice. Eu cred că încălzirea poate venii pur și simplu din scoarța pământului adik pământul se incălzește.
  În rest, sunt doar valuri și valuri de bani care se mișcă dinspre țările sărace, înspre țările bogate.
  Nu degeaba îi zice “green deal” (green citește dolari).

Leave a Reply