Pacientul lucrează la o școală din București.
În cadrul unității de învățământ au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2 un număr de 4 persoane (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 și 3 cazuri în data de 18.01.2021).
În 22.01.2021 au fost testate la INBI „Matei Balș” 10 persoane (cele 4 confirmate și 6 contacți direcți ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR.
Confirmarea se va face prin secvențiere în următoarele zile.
Măsuri luate de către Direcția de Sănătate Publică București:
Școala a fost închisă, iar în data de 25.01.2021 se va realiza dezinfecție generală, inclusiv nebulizare.
Au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru cazuri / contacții cazurilor.
“Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.
Reamintim importanța respectării măsurilor de prevenție: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea fizică și igiena mâinilor, realizarea testelor COVID-19 și raportarea celor pozitive pentru persoanele care prezintă simptome (febră, tuse uscată, oboseală, mialgii).
Cu 424,634 de decese COVID-19 inregistrate astazi SUA a depasit, in mai putin de un an de pandemie, cele 418,500 de decese (militare si civile) din cei 5 ani ai celui de al doilea razboi mondial (WW2).
Intr-un singur an de pandemie, COVID-19 va ucide mai multi americani decat au murit in cei 10 ani cumulati ai celor doua razboaie mondiale.
Este rezultatul ignorarii amenintatii de catre un presedinte negationist.
La debutul valului 2 credeam ca suntem doar inconstienti cand am migrat din ratiuni electorale catre modelul suedez. Acum insa pot doar sa constat ca suntem pur si simplu nebuni (spre “criminally insane”) cand mergem spre relaxarea totala intr-un context in care pana si Suedia opteaza pentru carantina si inchiderea scolilor.
Ieri in Norvegia s-au inregistrat 306 cazuri noi de COVID-19, dintre care 85 in capitala Oslo (care e cam jumatate cat Bucuresti). Daca Oslo era in Romania ar fi fost in scenariu verde complet si relaxarea i-ar fi fost impusa de-a sila de guvern.
Ce face Norvegia? Lock-down! Motivul: noile tulpini sunt o amenintare reala si iminenta la adresa cetatenilor sai. Rezultatul unei astfel de atitudini? Norvegia are in total mai putine decese de la inceputul epidemiei (544) decat avem noi saptamanal.
Au dreptate, toata Europa are dreptate cand iau masuri similare. Suntem intr-un razboi mondial total cu noul coronavirus si pandemia de COVID-19 isi foloseste si imbunatateste metodic si fara indurare armele impotriva noastra intre care virusul SARS-CoV-2 este doar varful de lance.
Ce facem noi? Ramasi fara modele de urmat in Europa si SUA imbratisam modelul brazilian. Orice numai sa nu ne luptam pe bune cu virusul.
Brazilia, e un model cu demn de urmat pentru negationistii din toata lumea. Libertate aproape totala si un pret minimal ca sa duduie economia, un fleac de 1400 decese pe zi.
In Brazilia epidemia ucide acum un brazilian in fiecare minut.
Asta nu il deranjeaza pe presedintele Bolsonaro. Ce il deranjeaza este ideea de carantina si ameninta OMS ca va scoate tara din organizatia daca mai indraznesc sa mai spuna ca masurile de relaxare nu sunt recomandate in America de Sud.
Cea mai importanta contributie a Braziliei la economia mondiala in ultimele luni este a 3-a tulpina puternic infectioasa de SARS-CoV-2, care baga spaima pana si in britanici a caror tulpina pare acum plapanda prin comparatie
Sunt exagerat? Pai si in Romania carantina este sperietoare nationala. Chiar in aceste zile in Bucuresti sarim la gatul ministrului santatii cand indrazeste sa se puna de-a curmezisul relaxarii bine nemeritate anuntate de politicienii nostri obositi de pandemie dupa doua randuri de vacante.
Daca Vlad Voiculescu va indrazni sa faca ceea ce face restul lumii rationale si sa impiedice relaxarea, o sa il fugarim cu furci si cu topoare.
Nici o tulpina nu va sta in cale marsului nostru catre relaxare. Uitam prea usor ca tot asa viteji am fost si in septembrie cand am deschis restaurantele, pacanelele si scolile in septembrie ca sa le inchidem in octombrie.
Sper ca bietii patroni si parinti sa stie ca asta ne asteapta cel mai probabil si acum.
Pentru cei care mai rationeaza dintre noi, recomandare este sa dublam masurile de prudenta tocmai pentru ca se dubleaza numarul celor imprudenti si vaccinul este dupa colt. Faceti tot ce va sta in putinta sa nu va viziteze virusul inainte sa vizitati voi centru de vaccinare.
Experţi britanici în sănătate s-au declarat surprinşi sâmbătă de comentariile premierului Boris Johnson care sugerau că tulpina coronavirusului descoperită în Marea Britanie ar putea fi mai mortală, relatează dpa.
Nu este încă “absolut clar” că tulpina este legată de o rată mai mare de mortalitate decât varianta originală a coronavirusului, a declarat Yvonne Doyle, director medical la Public Health England, pentru postul BBC.
“Există unele dovezi, dar sunt foarte timpurii. Este un număr mic de cazuri şi este mult prea devreme să spunem că aceasta este situaţia”, a mai spus ea, referindu-se la studii ştiinţifice în derulare.
Un membru al comitetului britanic de experţi SAGE, Mike Tildesley, a spus şi el că este prea devreme pentru a exista siguranţa că există o mortalitate crescută din cauza noii tulpini şi a declarat pentru BBC că a fost “surprins” de anunţul lui Johnson.
“Aş fi vrut să mai aşteptăm o săptămână sau două, să monitorizăm ceva mai mult înainte de a trage o concluzie cu adevărat fermă despre acest lucru”, a spus el.
Rata deceselor a crescut puţin, de la 10 la 13 la 1.000 de pacienţi, a precizat Tildesley, dar a menţionat că informaţia se bazează pe “o cantitate relativ mică de informaţii”.
Johnson a declarat vineri seara presei că există dovezi că tulpina britanică a virusului, cunoscută sub denumirea B117, este mai mortală decât varianta prevalentă de până acum, provocând preocupări pe întreg globul.
Există un consens că tulpina este mai transmisibilă, dar până acum nu au existat sugestii publice din partea unor oficiali britanici de rang înalt că tulpina ar putea să fie mai mortală, notează dpa.
Unii au apărat însă decizia de a face publice indiciile că noua tulpină ar putea fi asociată cu un risc mai mare de deces.
Consilierul ştiinţific Peter Horby a declarat canalului că dacă informaţiile nu ar fi fost făcute publice, ar fi fost posibil ca guvernul să fie acuzat că “ascunde acest lucru”. Totuşi, informaţia trebuie să fie “pusă în context”, a adăugat el.
Deşi există semne că tulpina este într-adevăr ceva mai mortală, Horby a precizat că riscul de deces este “foarte, foarte mic” pentru cei mai mulţi oameni, scrie Agerpres.