Friday, January 3, 2025
2.7 C
Bucharest

Un concept periculos pentru Romania si Europa

Armata Europeana e un concept inutil, ce creeaza un paralelism periculos cu NATO. In cei peste 70 de ani de la terminarea celui de-al 2 lea Razboi Mondial, Europa s-a bucurat de pace si prosperitate gratie Aliantei Nord Atlantice, implicarii militare a SUA in Europa si relatiei transatlantice solide. Ruperea acestui succes istoric al putea insemna un cadou urias facut adversarilor si o perspectiva ingrijoratoare pentru continentul nostru.

Daca acest concept european s-ar concretiza in cooperare in domeniul inzestrarii militare, ar fi logic si de incurajat. Vad insa ca proiectele nu se opresc aici, iar paralelismul proiectelor militare ale UE este evident si neinspirat. Sunt atatea mari amenintari non-militare asupra continentului pe care UE trebuie sa le abordeze si sa le rezolve, inainte de a submina istorica relatie transatlantica.

Romania trebuie sa pledeze pentru consolidarea NATO si sa nu incurajeze separatisme in plan european. Este in directul nostru interes de securitate. Flancul Estic, atat de expus amenintarilor Rusiei in ultimii ani, nu poate fi consolidat decat prin actuala implicare concreta si binevenita a SUA. Fara acest aliat esential, tarile europene ar putea slabi lantul solidaritatii printr-un joc la doua capete pe care-l vedem unori in plan politic sau economic.

Asadar, pentru Romania, singura cale a protectiei teritoriului si populatiei este Alianta Nord Atlantica, in interiorul careia performam foarte bine. Optiunea pur europeana are sanse doar in cazul in care surprize neplacute ar putea veni din partea administratiei Trump. Dar sa nu anticipam in sens negativ.


Franţa şi Germania au detaliat miercuri primele etape în cadrul proiectelor lor de apărare comună, avionul de luptă (Scaf) şi tancul de luptă ale viitorului, salutând o „etapă decisivă pentru apărarea europeană“, potrivit AFP.

Scaf a fost conceput ca un sistem ce combină o nouă generaţie de avioane de luptă, drone, viitoare rachete de croazieră şi drone ce acţionează în roiuri. Acesta va fi conectat la avioane, sateliţi, sisteme NATO şi sisteme de luptă terestră şi navală.   Parisul şi Berlinul au indicat că au înregistrat progrese şi în privinţa proiectului viitorului tanc de luptă franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), care va fi construit „sub leadership-ul german“.

În iunie, Parisul şi Berlinul au semnat „două scrisori comune de intenţie“ în jurul acestor două proiecte, care trebuie să concretizeze voinţa lor „de a construi împreună sisteme de armament ale viitorului şi de a acţiona pentru edificarea Europei apărării“.

Aceasta „arată că Franţa şi Germania îşi pot uni forţele în proiecte pentru viitor şi că Europa îşi poate controla destinul şi poate construi o apărare puternică“, au menţionat cele două capitale într-un comunicat comun.   Anunţul intervine la câteva zile după ce preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au pledat pentru crearea unei „armate europene“, perspectivă căreia preşedintele american Donald Trump i se opune ferm.

„În ceea ce priveşte viitorul sistem de luptă aerian (Scaf), sub conducerea Franţei, industriile franceză şi germană au colaborat într-un mod foarte eficient şi au subliniat ambiţia lor de a crea un viitor sistem aerian de luptă“, se afirmă în comunicatul Ministerului german al Apărării citat de Adevarul.

Miniştrii au validat împreună prima fază a proiectului, precum şi organizarea industrială şi au „convenit asupra unui leadership Dassault-Airbus pentru efectuarea unui studiu comun de concept şi de arhitectură (inclusiv conectivitate)“ pentru Scaf.   Contractul „va fi semnat de cele două ţări la începutul anului 2019“. Grupul francez Thales va juca, de asemenea, un rol în proiect.

 

Hot this week

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus la o creştere a frecvenţei furtunilor

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Topics

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img