Armata Europeana e un concept inutil, ce creeaza un paralelism periculos cu NATO. In cei peste 70 de ani de la terminarea celui de-al 2 lea Razboi Mondial, Europa s-a bucurat de pace si prosperitate gratie Aliantei Nord Atlantice, implicarii militare a SUA in Europa si relatiei transatlantice solide. Ruperea acestui succes istoric al putea insemna un cadou urias facut adversarilor si o perspectiva ingrijoratoare pentru continentul nostru.

Daca acest concept european s-ar concretiza in cooperare in domeniul inzestrarii militare, ar fi logic si de incurajat. Vad insa ca proiectele nu se opresc aici, iar paralelismul proiectelor militare ale UE este evident si neinspirat. Sunt atatea mari amenintari non-militare asupra continentului pe care UE trebuie sa le abordeze si sa le rezolve, inainte de a submina istorica relatie transatlantica.

Romania trebuie sa pledeze pentru consolidarea NATO si sa nu incurajeze separatisme in plan european. Este in directul nostru interes de securitate. Flancul Estic, atat de expus amenintarilor Rusiei in ultimii ani, nu poate fi consolidat decat prin actuala implicare concreta si binevenita a SUA. Fara acest aliat esential, tarile europene ar putea slabi lantul solidaritatii printr-un joc la doua capete pe care-l vedem unori in plan politic sau economic.

Asadar, pentru Romania, singura cale a protectiei teritoriului si populatiei este Alianta Nord Atlantica, in interiorul careia performam foarte bine. Optiunea pur europeana are sanse doar in cazul in care surprize neplacute ar putea veni din partea administratiei Trump. Dar sa nu anticipam in sens negativ.


Franţa şi Germania au detaliat miercuri primele etape în cadrul proiectelor lor de apărare comună, avionul de luptă (Scaf) şi tancul de luptă ale viitorului, salutând o „etapă decisivă pentru apărarea europeană“, potrivit AFP.

Scaf a fost conceput ca un sistem ce combină o nouă generaţie de avioane de luptă, drone, viitoare rachete de croazieră şi drone ce acţionează în roiuri. Acesta va fi conectat la avioane, sateliţi, sisteme NATO şi sisteme de luptă terestră şi navală.   Parisul şi Berlinul au indicat că au înregistrat progrese şi în privinţa proiectului viitorului tanc de luptă franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), care va fi construit „sub leadership-ul german“.

În iunie, Parisul şi Berlinul au semnat „două scrisori comune de intenţie“ în jurul acestor două proiecte, care trebuie să concretizeze voinţa lor „de a construi împreună sisteme de armament ale viitorului şi de a acţiona pentru edificarea Europei apărării“.

Aceasta „arată că Franţa şi Germania îşi pot uni forţele în proiecte pentru viitor şi că Europa îşi poate controla destinul şi poate construi o apărare puternică“, au menţionat cele două capitale într-un comunicat comun.   Anunţul intervine la câteva zile după ce preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au pledat pentru crearea unei „armate europene“, perspectivă căreia preşedintele american Donald Trump i se opune ferm.

„În ceea ce priveşte viitorul sistem de luptă aerian (Scaf), sub conducerea Franţei, industriile franceză şi germană au colaborat într-un mod foarte eficient şi au subliniat ambiţia lor de a crea un viitor sistem aerian de luptă“, se afirmă în comunicatul Ministerului german al Apărării citat de Adevarul.

Miniştrii au validat împreună prima fază a proiectului, precum şi organizarea industrială şi au „convenit asupra unui leadership Dassault-Airbus pentru efectuarea unui studiu comun de concept şi de arhitectură (inclusiv conectivitate)“ pentru Scaf.   Contractul „va fi semnat de cele două ţări la începutul anului 2019“. Grupul francez Thales va juca, de asemenea, un rol în proiect.

 

13 COMMENTS

  1. ce-mi place mie la discursul asta e ca, in vreme ce mai multe tari din NATO (cap de lista Germania si Franta) nu isi platesc nici pe departe contributia minimala la Nato, in vreme ce tot ei isi sporesc relatiile comerciale cu Rusia, in vreme ce tot ei isi deschid frontierele migratorilor arabi si africani (Doamne Fereste e sa mai intram acuma in Schengen!), in vreme ce tot ei (dupa cum corect se spune in text) fac pregatiri pentru o structura militara paralela cu Nato, iata ca premiza initiala e ca “surprize neplacute ar putea veni din partea administratiei Trump”.

    Mi se pare ca se face confuzie intre cauza si efect.

    Pai, din pacate, poate or veni surprizele alea neplacute, ca se pare ca “europenii” astia vor cu tot dinadinsul sa-i alunge pe americani din Europa, facind fel de fel de gesturi, declaratii si luind fel de fel de decizii, cam la fel cum Iohannis face orice, oricit de absurd si penibil ar fi, ca sa-i enerveze pe ailalti ca sa-l suspende sau, cel putin, sa-i saboteze cu orice prilej, sa provoace si sa mentina starea de provizorat, de incertitudine, de criza.

    Atunci, cine-i “piromanul”? Care-i interesul vital romanilor si al Romaniei, care sunt adevaratele parti in conflict, care e conflictul si care sunt interesele? Pentru cine lucreaza cu adevarat Iohannis? Dar ceilalti? Care-i piesa in care acestia sunt actori?

    Asta-i dezbaterea care trebuie sa inceapa, pe fata si fara ocolisuri, cinstit si argumentat, pentru ca asta-i decizia suprema pe care, in ultima instanta, ar trebui sa o ia poporul: mergem cu americanii sau cu europenii si cu rusii? Cedam si mai mult (poate tot…) din independenta si suveranitate la Bruxelles sau nu? Care sunt riscurile, pretul, care-s avantajele si dezavantajele, pentru fiecare din optiuni? Pentru ca in final va fi cu SAU, nu cu SI si e obligatoriu sa hotarasca poporul, nu vreun politruc manevrat din afara.

  2. Si gazele Baygon tot nemtii le dau?S-ar zvarcoli Rezistenta franceza daca ar afla ce face makron cu merkel!Corect ca se opune Trump, esti intr-o Alianta care ti-a asigurat recladirea si dezvoltarea de dupa razboi si acum pui de o armata ca sa lupti cu cine,cu cel care te-a eliberat?S-au facut astia doi jandarmii Europei?Napoleonul asta mic sa nu uite ca istoria se repeta si devii vulnerabil cand nu te astepti,este o alunecare pe gheata subtire iar dedesubt e abisul!Cred ca parteneriatul nostru cu NATO e solid,dandu-si seama ca prezenta aici este cat se poate de necesara si utila,fiind o zona strategica ce trebuia demult timp luata in seama,de acum 30 de ani,imediat dupa Revolutie!Trump e vulpoi batran stie cat da si cat cere si mai ales de la cine!!

    • …si sa nu mai aiba nici armate nationale,iar banii, inzestrararea si obligatia cetatenilor de “aparare a patriei” sa fie rechizitionate la armata imperiala.Tratatul sovietic de la Varsovia si doctrina Brejnev vor ramane, ca exemple din istoria recenta,doar niste mici copii.Unul dintre motivele Brexitului este si aceasta aberatie a infiintarii acestei asazis armate care este mai mult o alta manevra, in plus, de lichidare a statelor si suveranitatii popoarelor europene,un fel de Imperiu Otoman readus in secolul 21,ca ,mai degraba , pe stapani cu privilegiile lor sa-i apere de cei incomozi si nemultumiti dintre cei supusi.

  3. Conceptul periculos este E.U. Germania, care exista din 2003. Sovietele E.U. vor cade, ca orice aberatie politica si economica. Problema sint distrugerile provocate pina acum si care nu vor putea fi inlaturare asa usor. Sa speram ca se va alege cit mai repede praful de aceasta org distructiva, care a pastrat toate obiceiurile URSS, inclusiv cele 3 minute pt discursul unui parlamentar, ca de aici vin!

  4. Ironia sortii face ca situația României sa revină la cea de acum 100 de ani însă “pe invers”, dacă se poate zice așa, avand in loc de un rege neamt și-un guvern aliați cu oponenții Germaniei, un președinte neamt -filogerman și clica lui filo-orice (nu se poate spune ca PNL merge intr-o direcție definita) care urmează orbește Axa Berlin-Paris și un guvern înclinat, dar și împins cu forța spre alianța tradiționala cu NATO prin acțiunile clicii de la Cotroceni. La Est, aceeași nebuloasa ruseasca din care nimeni nu înțelege nimic pana când nu-și lasă oasele in ea și, la Vest, ca o noutate, o Mare Britanie redusă la statutul de insula anterior UE precum și aliatul foarte costisitor numit SUA—englezii au plătit datoriile cauzate de ajutorul american dat in Războiul al Doilea abia pe timpul guvernarii Thatcher care a și căzut cu zgomot din pricina austerității impuse populației pentru stingerea datoriei—ale cărui mișcări au devenit oarecum deconcertante sub guvernarea Trump. Personal, n-as crede ca armata europeană va lua ființa prea curând, nici ca SUA va lasa sa-i scape capetele de pod din Polonia, România șamd. Pentru armata trebuie bani, nu merge numai cu mutarea armamentului din Orientul Mijlociu la “sediu” și cu revenirea la serviciul militar obligatoriu iar pierderea Angliei nu va putea fi compensata de intrarea, trasa de par, in UE a statelor din Balcanii de vest sau de atragerea altora, cum ar fi România, in Schengen după ce s-a dat in ele cu parul “rezoluțiilor”și-al “mecanismelor de cooperare”. Plus ca orice armata făcută din rezerviști—nu din militari de profesie—are nevoie de un stindard, de un ideal pe care sa-l apere ; ori “valorile europene”, “democrația”,” siguranța” sunt noțiuni care nu au primit o definiție clară la începuturile UE și s-au mai și deteriorat pe parcursul creșterii “formațiunii” numita astfel prin desele manipulări la care s-au aplicat. Cât despre SUA lui Trump, cata vreme flancul de Est continua sa le remunereze prezenta in zona —sa cumpere armament, sa găzduiască trupe, etc—va fi liniște deplina in zona, politica noului președinte republican fiind strict aceea de a-și reduce cheltuielile overseas/in afara granițelor proprii; pe scurt, România va trebui sa rămână “neutra”, ca in prima jumătate a Marelui Război, in sensul de a aștepta sa vadă ce se alege de fanfaronadele belicoase ale Axei Berlin-Paris FĂRĂ a plăti subzistenta a doua armate deodată—lucru greu de înfăptuit in condițiile conflictului dintre președinție și guvern dar nu imposibil in condițiile in care vom vota, la anul, cu ochii deschiși.

  5. https://www.activenews.ro/stiri-politic/Analistul-George-Friedman-spune-ca-Romania-si-Polonia-sunt-intr-o-situatie-dificila-din-cauza-actualei-situatii-geopolitice-153591

    “Friedman a vorbit despre un element care ar întări profilul de țară al României, și anume crearea unei economii cu o valoare strategică, economie bazată pe „intelectul propriilor cetățeni”.

    „Compania mea folosește o companie română de IT. Sunt foarte buni, dar înainte de toate lucrează ieftin”, a mărturisit specialistul.”

    Noi facem exact contrariul si asteptam s-o ducem bine!

  6. Romania ar fi trebuit sa devina un stat neutru inca din primele zile ale anului 1990! N-am indeplinit conditiile, datorita “emanatilor” perioadei 50-70 si a consecintelor acelei perioade.
    In plus ar fi fost nevoie de un popor instruit, cu identitate si demnitate. N-a fost cazul si platim pt asta cu virf si indesat!
    Un om de afaceri german ne-a descris in rev Forbes, din Apr 2010, dupa cum urmeaza:” un popor naiv care se crede f destept si smecher”.

  7. Romania oricum nu a invatat nimic. Imediat dupa Revolutie, am trecut PCR in afara legii si s-a declarar oficial ca alegerile din 1947 au fost manipulate iar conunistii au ajuns ILEGAL la putere. Ba mai mult, dupa ce ajuns la putere, au facut Constitutia in care Romania NU mai era regat, actiune declarata oficial tot de statul roman, dupa 1990. Si… ce face Romania inediat dupa 1990? Face o alta constitutie, ramanand in continuare stat prezidential, nerevenind la regat cu toate ca anuntase ca si alegerile din 1947 au fost ilegale, si sufragiul pt Constitutia comunista la fel:)
    Deci lractic noi cand am votat Constitutia de dupa 1990, am legiferat o ilegalitate:) si uite asa am ramas cu presedinti mai idioti unul ca celalalt, pt ca ne “putzea” sa fim Regat, ne displacea figura Regelui (care vremelnic doar era Mihai) si ne displacea cam tot ce inseamna perenitate.
    “De ce sa bina un neamt (Hohentzolern) sa ne conduca? Ce, el a mancat salam cu soia cu noi?”, ziceam noi.
    Eh, uite ca acu ne conduce un neamt, cu oarinti fugiti in Germania care nici macar cand fiul lor a ajuns oresedinte nu s-aumai intors in tara (ca sa vedeti cat “patriotism” este in familia aia). Si uite ca ne influenteaza viata si o snoaba ajunsa prina doamna cu aere de prima tinerete, care se imbraca cu buline fusta scurta si sandale cu tot cu monturi cand ne reprezinta la Vatican. E mai bine ca Margareta, right??:)
    Si un asemenea popor, isi mai da cu parerea despre europa, armate continentale etc.
    noapte buna, Romania. Oricun e o minune ca ai rezistat 100 de ani cu toti idiotii care te-au condus.

  8. De fiecare data, de-a lungul istoriei, pozitionarile astea rigide, as spune chiar fixiste, au facut ca macar unul dintre actanti sa se aseze intre scaune! Si, de multe ori, a fost vorba chiar de Romania. Chiar nu invatam nimic din istorie?
    Stim, am inteles: n-avem voie sa cumparam decit de la americani, chiar si de ultimul coco, caci despre asta e vorba, sa nu ne mai ascundem dupa visin. Pina la urma, mi se pare chiar echitabil: noi le dam bugetul apararii, iar ei nu ne dau vize. Pentru noi, ei sint partenerul strategic de nadejde, pentru care am intra si-n foc! Pentru ei, noi sintem sluga zdrentaroasa care zgirie pe la usi pentru o amarita de viza pe care, altii, mai putin “ghiocei”, o au de atita amar de vreme. Halal, bre!
    Asta mi-aminteste, sa fiu iertat, de “iepoca” sovietica, in care noi le dadeam griul, in schimb ei ne luau petrolul. Iepoca pe care o blamezi cu nesat din vorbe, dar o vrei repetata, in fapt, intr-un alt ambalaj, mai cu fundite si poleiala..
    Cui foloseste, efendi?

  9. Eu nu am auzit pana acum sa ne fie frica de o armata din care facem parte.Chiar nu vad logica acestui lucru.Ce ii rau in a fi coleg cu un soldat german,sau sa avem si noi aceleasi dotari ,aceleasi informatii de ultima ora precum francezii?AAA…puteti zice ca ii scump…sa fim si in NATO si parte a unei armate EU….pot intelege asta si chiar este un subiect de discutat,dar sa vezi,sa stii ce se intampla in USA in prezent,sa vezi declaratiile lui Trump cu privire la NATO si ce crede el cu adevarat despre acesta alianta+toate tratatele pe care administratia americana le-a inchis unilateral: paris climate agreement,Iran nuclear deal cat si razboiul economic pe care America il duce cu China si care afecteaza pe toata lumea…apoi sanctiunile economice cu fierul din vara.
    Si toate astea in nici 2 ani de mandat al lui Trump.Daca castiga in 2020 o sa-l avem 6 ani pe acest nebun la comanda celui mai puternic stat al planetei.
    Plus relatia fascinanata si stranie in acelasi timp intre Trump si Putin…relatie care il are ca tatuc pe Putin ,nu pe Trump.
    Chiar nu vi se pare normal sa avem o alta solutie pregatita,in caz de urgenta?

  10. Se repeta scenariul de pe “10″. Se pare ca vor fi aceeasi actori, plus intariri. Ce avem noi aici ? Sa nu credeti ca numai prin Fundatia Stefan Batory s-au primit bani. De 2 ani, Institutiile Sorosiste ale Statului se fac ca ploua, fiind conduse de Sorosisti. Si acum “vor face” la fel. La astfel de actiuni PROGRAMATE (nu spontane) indreptate impotriva Ordinii Constitutionale va trebui ca Poporul sa reactioneze. Bineinteles, in limitele legale. Valorile, traditiile acumulate in peste 2.000 de ani (nu doar 100, cum incearca papagalii sorosisti si globalisti sa ne bage in cap !) vor trebui nu numai aniversate, ci si APARATE ! Reteaua oculta perversa (masonica) care a capusat Institutiile de forta ale Statului si Justitia (87%, masoni) nu mai au cum sa reactioneze, pentru ca vor pati precum Iorgovan, Timofte, Hossu s.a. Se vede ca Reteaua este internationala, infiltratii conducand, pana la Europarlamentare, si UE.

Leave a Reply