În exclusivitate pentru PS News, deputatul PNL Pavel Popescu, membru al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaților, a criticat dur cererea ministrului Economiei, Claudiu Năsui, de amânare a adoptării Legii pentru rețelele 5G pentru că ar fi necesară informarea Comisiei Europene. Liberalul atrage atenția că Ministerul Economiei a avut 3 ocazii în care putea să se exprime pe baza proiectului, însă nu a făcut nimic.

„Acele adrese au fost trimise către Camera Deputaților și Senat cu niște formulări care sunt într-un mod evident calupuri de fraze din tot ceea ce reprezintă lobby-ul unei anumite companii în România, în speță Huawei, pe mine mă îngrijorează”, a declarat deputatul Pavel Popescu.

„Ideea este foarte simplă. Ministrul Claudiu Năsui face parte din Guvernul Florin Cîțu. În tot acest proces al avizării proiectului de lege 5G, care este un proiect de lege făcut încă de pe vremea Guvernului Orban și pus în dezbatere publică, Ministerul Economiei a avut 3 ocazii în care putea să se exprime pe baza proiectului. Ocazia 1: atunci când a avizat proiectul, când a trecut prin Ministerul Economiei pentru avizare. Ocazia 2: atunci când proiectul a trecut prin CSAT. Ministrul Claudiu Năsui, fiind membru, a avut încă o ocazie să se exprime pe acest proiect și nu a făcut-o. A treia ocazie: prin Guvern, când orice ministru, pe baza unui proiect, vine din nou cu niște comentarii și spune ce e bine și ce e rău.

Au existat cel puțin 3 ocazii majore în care proiectul de lege a fost practic semnat și aprobat de ministrul Claudiu Năsui, fără niciun comentariu. Faptul că acele adrese au fost trimise către Camera Deputaților și Senat cu niște formulări care sunt într-un mod evident calupuri de fraze din tot ceea ce reprezintă lobby-ul unei anumite companii în România, în speță Huawei, pe mine mă îngrijorează. Discreditează în mod direct toată munca aceasta colosală a statului român din ultimii 2 ani de zile, unde actorii cruciali implicați au fost președintele României, CSAT și instituțiile de siguranță națională ale statului și, evident, partenerul strategic bazat pe semnarea memorandumului dintre SUA și România. Nu pot să vă spun care a fost motivul real al acestor adrese duble trimise către Camera Deputaților și către Senatul României. Ceea ce pot să vă asigur este că în acele adrese sunt exact cuvintele pe care le vedem în tot ceea ce înseamnă adresă, scrisoare, email, orice act de lobby venit din partea Huawei”, spune liberalul.

Pe modelul fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, și ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a trecut peste atribuțiile premierului Florin Cîțu, este de părere Pavel Popescu. „Da, ministrul Claudiu Năsui și-a încălcat atribuțiile, a trimis o adresă fără să consulte premierul”, spune acesta.

„Veți vedea că această lege va trece transpartinic și, din acest punct de vedere, poziția domnului ministru Claudiu Năsui este una cel puțin ciudată care necesită o explicație evident mai complexă. S-a trecut peste atribuțiile premierului Florin Cîțu. Guvernul și-a exprimat deja punctul de vedere. Raționamentul pentru care acele adrese au plecat dintr-un minister subordonat Guvernului care a trimis, prin premier, o lege spre aprobare în regim de urgență nu are argument solid. Da, ministrul Claudiu Năsui și-a încălcat atribuțiile, a trimis o adresă fără să consulte premierul.

Mai mult decât atât: eu nu cred că trebuia să existe o consultare între Claudiu Năsui și premierul Florin Cîțu. Nici vorbă de așa ceva. Nu era nevoie de o consultare în condițiile în care ministrul a fost prezent în avizarea proiectului de lege din cadrul ministerului, ședința CSAT în care s-a discutat, cât și în ședința de Guvern unde a fost aprobat acest proiect de lege. Este un gest incalificabil care s-a produs.

Situația este leită cu ceea ce s-a întâmplat la Ministerul Sănătății, implicațiile ar fi putut să fie grave, dar statul român s-a ocupat de direcția în acre trebuie să meargă această țară. Exisă și o diferență: Claudiu Năsui a revenit asupra acestor adrese și le-a clarificat, spre deosebire de Vlad Voiculescu. A încercat, practic, să remedieze situația. Eu așa sper”, a conchis acesta.

Intr-un comunicat recent, Ambasada SUA la Bucuresti mentiona :

Huawei și Ambasada Chinei continuă să încerce să inducă în eroare poporul român. Pretinsele clarificări ale poziției Huawei distribuite de ambasadă, de diverși autori cu trecut controversat și de platforme de dezinformare rusești sunt în mod evident false și nefolositoare. Comuniștii chinezi disprețuiesc libertatea, statul de drept, drepturile omului și adevărul. Huawei și șefii săi comuniști chinezi din Beijing sunt maeștri în intimidare, în trafic de influență și în încercarea de a-i împiedica pe românii cinstiți să cunoască adevărul.

Huawei a fost pus sub acuzare din cauza practicii sale de a folosi frauda și înșelăciunea pentru a fura secrete comerciale. Potrivit unui comunicat al Departamentului Justiției din 13 februarie 2019:

  • Acuzații includ Huawei și patru filiale oficiale și neoficiale – Huawei Device Co. Ltd. (Huawei Device), Huawei Device USA Inc. (Huawei SUA), Futurewei Technologies Inc. (Futurewei) și Skycom Tech Co. Ltd. (Skycom) – precum și directorul financiar al Huawei, Wanzhou Meng (Meng) …
  • După cum a fost dezvăluit de ancheta independentă a guvernului și prin examinarea dosarelor instanțelor judecătorești, noile acuzații în acest caz se referă la presupusele eforturi de zeci de ani ale Huawei și ale mai multor filiale ale sale, atât în ​​SUA, cât și în Republica Populară Chineză, de a-și însuși în mod fraudulos proprietatea intelectuală, inclusiv de la șase companii de tehnologie din SUA, pentru a dezvolta și de a opera afacerea Huawei. Proprietatea intelectuală însușită a inclus informații comerciale secrete și lucrări protejate prin drepturi de autor, cum ar fi codul sursă al software-ului și manualele de utilizare pentru routerele de internet, tehnologia de transmitere a semnalului și cea de testare a roboților. Huawei, Huawei SUA și Futurewei au fost de acord să reinvestească veniturile acestei presupuse înșelătorii în afacerea mondială a Huawei, inclusiv în Statele Unite.

Leave a Reply