Recent incheiatul exercitiu militar Vostock 2018 s-a dorit a fi un soi de reactie eurasiatica la intarirea apararii occidentale. Toata suflarea de la Est s-a reunit intr-un exercitiu de forta, in speranta desarta a credibilizarii unui fake news de proportii : prietenia ruso-chineza.

Rusia-China, o alianta rece, nefunctionala, de ochii lumii, facuta doar in speranta ca lumea occidentala, civilizata, se va speria.

Din punct de vedere numeric, Rusia si China pot reprezenta o forta. Din punct de vedere tehnologic insa, cursa este pierduta demult la Est.

Intarirea Flancului Estic al NATO – pe fondul agresiunilor militare rusesti asupra unor tari independente, Georgia 2008 si Ucraina 2014, plus anexarea ilegala a Crimeei – deranjeaza Rusia. Frica pe care s-a bazat Moscova ani de zile nu mai functioneaza. Dimpotriva, genereaza solidaritate aliata.

Nu impartasesc neaparat ideile celor care spun ca la Vostok 2018 au fost multe tancuri de carton si o regie a falsului pe care Moscova o practica de exact 100 de ani. Trebuie recunoscut faptul ca puterea militara Rusiei, din perspectiva unui stat agresor, este semnificativa. Si ca alaturarea Chinei e un semnal menit sa ingrijoreze lumea civilizata. O analiza mai profunda a relatiei competitionala dintre cele doua state ne demonstreaza insa ca asa zisa prietenie si chiar alianta militara Rusia-China este un fake news de toata frumusetea.

Voi reveni asupra subiectului.

10 COMMENTS

 1. Unde a fugit hoitule Ciorbea? Acum cand se aștepta ca toata lumea sa conteste la Avocatul Poporului OUG pe justiție, acest avocat al infractorilor de la putere a fugit … un nesimtit cumpărat prin pensie specială prin salarii mărite luate de la poporul roman furat de aceeasi infractori care fura pe rupte

  • O completare:
   Cum poți distruge DNA-ul (pe înțelesul tuturor)

   1. PSD votează o lege prin care îi crește pensia Avocatului Poporului. (plata înainte)
   2. Avocatul își ia concediu. (în momentul convenabil ales)
   3. Înainte de plecare dă un ordin prin care NU deleagă atribuția de control constituțional. (pleacă și lasă casa descuiată)
   4. PSD dă o ordonanță prin care practic desființează DNA. (hoții au intrat în casă)

   5. Singura persoană care poate ataca ordonanța la CCR e plecată 2 săptămâni. (hoții au timp să fure și faianța de pe pereți)

   Scandalos? Așa funcționează un stat mafiot. (avem o breșă de securitate).
   USR a votat împotriva pensiei speciale și îi cere lui Ciorbea să delege pe cineva care să atace ordonanța AZI. Altfel va rămâne în istorie drept instrumentul cu care Liviu Dragnea a distrus statul de drept în România.

 2. La ce dotari avem noi, ne calca rusii in picioare si cu tancuri de carton. Nu ar fi asta o prblema. Iar alianta e fake pentru ca e pace. In caz de razboi nu cred ca ar mai fi la fel de fake. Se schimba datele problemei.

 3. Deci din ce scrie autorul, exercitiu asta e o REACTIE la intarirea puterii occidentale (asa scrie el singur). Pai si ce trebuia sa se intample, sa stea sa se uite la puterea occidentala? Iar e plin de strategi prin Europa care se gandesc ca si Hitler ca Rusia nu reprezinta o putere prin numarul ei?:)) atunci n-am invatat nimic iar ei cu atat mai putin!
  Istoria ne arata ca state muuult mai avansate tehnologic au avut fiasco in razboaiele purtate cu oameni cu betze (Vietnam, Afganistan 1 si 2, Irak, ba chiar si ISIS) deci sa te dai analist militar si sa sustii dupa atata istorie ineofia asta, mai bine te faci cofetar ambulant.
  Agresiunea Rusiei tocmai de la ASTA vine: ca stiu si iau in calcul ce s-a intamplat in istorie!
  Nu asa combati agresiunea rusiei.
  Da cu asa strategi, asa analisti, mdeh
  Acu iar o sa sara RT sa zica ca-s caghebiat in loc de alte judecati un pic mai de valoare

 4. Relațiile ruso-chineze n-au mers bine nici măcar pe vremea comunismului cand ideologia internaționalistă ar fi trebuit sa opereze ca un liant; Mao a avut cel puțin trei fake deschideri fatza de Stalin si încă vreo două fata de Brejnev, toate legate de rezultatele dezastruoase ale experimentelor sale asupra populației Chinei-gen Revoluția culturală care a izolat complet regimul -fake prietenii pe care rușii, la rândul lor, le-au antamat exact pentru a “speria” Occidentul. De obicei, soliditatea brustelor legături de amicitie ruso-chineze—mai ales cele manifestate prin manevre militare comune—se verifica prin reacția Japoniei; daca Japonia se burzuluieste e clar ca exista sămânță de pericol, daca nu, aplauze si trecem mai departe. Nu sunt specialist dar , la ochi, as zice ca rușii s-au dat peste cap, de data asta, sa se “deschidă” spre China pentru a semnala SUA ca nu pot face ce vor in Orient, si cum n-am văzut Japonia sa zică ceva pe tema, tind sa cred ca si fara tancuri de butaforie, e vorba de o manevra pur publicitară in cazul marilor exerciții de la Vostok. Cum e si normal deoarece rușii au prea multe fronturi deschise deodată, nici unul pacificat cum se cuvine—-atentatul recent la colegiul profesional din Crimeea, deși discutabil in materie de intenții ale făptuitorului, va servi cu siguranța de pretext pentru “pacificarea” întregii zone—si o relație mai mult decat volatilă cu statele din Orientul Mijlociu in care s-a vârât sa “ajute” diverse facțiuni, in concluzie, nu prezintă mare interes pentru China nici măcar ca aliat militar. Avem sa vedem ce se mai întâmplă in continuare, deocamdată fake-ul domină.

Leave a Reply