Antena 3 a relatat azi despre un incident foarte grav petrecut in Minnesota : arestarea in direct a unui jurnalist #CNN.

Iata stirea : https://www.antena3.ro/externe/jurnalisti-cnn-arestati-in-direct-minneapolis-proteste-572634.html

Jurnaliștii CNN, cei care transmiteau protestele după uciderea de către poliție a unui bărbat de culoare, au fost arestați.

Totul s-a întâmplat chiar în timpul unei transmisiuni în direct. 4 jurnaliști au fost arestați, în ciuda faptului că aceştia s-au prezentat şi le-au spus poliţiştilor că sunt jurnalişti.

”În acest moment transmitem în direct. Suntem patru, facem parte din aceeași echipă. Spuneți-ne până unde să ne retragem, nu vă vom sta în cale, doar anunțați-ne!”, a încercat reporterul să transmită poliției.

Ca răspuns însă, a fost anunțat că este arestat.

“Sunt îngrijorătoare imaginile, mai ales că jurnalistul nu face decât să relateze. CNN este cea mai cunoscută reţea de TV din lume, vedem că reporterii respectă regulile, sunt acolo doar pentru a relata. Nu sunt violenţi  nu participă la proteste, nu împiedică poliţia. Doar relatează. Un astfel de incident ar trebui să aibă parte de o reacţie extrem de rapidă şi fermă de la Washington. Dar relaţia dintre Trump şi CNN este ca relaţia dintre Antena 3 şi Traian Băsescu.Pentru faptul că îşi fac datoria, sunt arestaţi. Sper ca societatea americană să reacţioneze şi libertatea presei să fie garantată, iar astfel de gesturi să fie condamnate. Ştim bine că statele americane au un mare grad de independenţă şi atât poliţia, cât şi guvernatorii, primarii, au o putere mult mai mare decât în alte state şi mai ales decât în România”, a declarat Radu Tudor la Antena 3.

Protestatarii s-au confruntat cu poliţia pentru a doua zi consecutivă în oraşul american Minneapolis, într-o revărsare de furie în urma morţii unui bărbat de culoare, care a fost provocată de un ofiţer de poliţie, potrivit BBC.

Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene, în timp ce protestatarii au aruncat cu pietre şi au pulverizat graffiti, iar mai multe magazine au fost jefuite.

Proteste au fost, de asemenea, la Chicago, Illinois, Los Angeles, California şi Memphis, Tennessee.

 

Guvernatorul statului Minneapolis a intervenit de urgenta dupa vizionarea imaginilor. El si-a cerut scuze pentru arestarea reporterului CNN si a dispus eliberarea acestuia de urgenta.

 

Si DC News a semnalat incidentul :

https://www.dcnews.ro/jurnalisti-cnn-retinuti-de-politie-radu-tudor_751215.html

“Vedem şi ne minunăm. Până la urmă, a fost un accident, o intervenţie foarte dură a poliţiei, absolut regretabil faptul respectiv (n.r. moartea bărbatului  de culoare, după ce un ofițer de poliție i-a ținut genunchiul pe gât). Până şi SUA, care sunt un model pentru noi toţi în privinţa integrării culturale, mai au multe lucruri de făcut în plan rasial. La fel de tulburătoare a fost imaginea  pe care aţi prezentat-o acum, aceea cu ziariştii arestaţi.

La începutul carierei mele jurnalistice, după revoluţie, ştiţi foarte bine că CNN transmitea de la Baghdad, cu Saddam Hussein în viaţă, în libertate. Ei transmiteau de la Hotelul Intercontinental cum era lovit Baghdadul de avioanele forţei multinaţionale. Irakienii, regimul lui Saddam Hussein, nu i-au arestat pe jurnaliştii de la CNN. Acum, pentru că văd în America nişte ziarişti arestaţi, îmi trece un fior pe şira spinării. Păi, dacă în America – idealul pentru noi – se arestează jurnalişti, ce pretenţie să mai avem în România?”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

Cât despre faptul că Donald Trump nu are o relație bună cu CNN, analistul a mai spus, în acest context: “Ca om politic responsabil, criticat de presă, nu poate aresta ziarişti sau să închidă organele de presă. Aşa ceva este inadmisibil!“.

Trump, în război cu social media

Donald Trump ameninţă că va închide platformele de social media.  Ameninţările au venit după ce Twitter a pus tag-uri de verificare pe mesajele sale.

“Am văzut atacul pe Twitter, o platformă un pic mai rigidă decât Facebook, în privința comunicatelor. Twitter a șters un mesaj şi la alte mesaje a spus că “încă nu este verificat, trebuie încă o sursă”. Iar președintele Trump urmăreşte acum reţelele sociale să mai cenzureze astfel de ştiri. O fi bine? Pe reţelele de socializare apar tot felul de decerebrați care spun că nu există COVID, că este rețeaua 5 G care îţi acaparează creierul sau spun că dacă îţi iau temperatura electronic, la intrarea în magazin, ţi s-au furat toate datele persoanele şi se ia un credit la bancă folosind datele tale. Şi multe alte monstruozităţi vizavi de ISIS sau alte lucruri.

Dacă reţelele sociale nu au posibilitatea să cenzureze astfel de lucruri care pot face rău, pot duce la crimă… Sunt apeluri ale pedofililor pe reţelele sociale… Dacă nici pe alea nu le scoţi, nu le dai la poliţie… Înţeleg libertatea de exprimare şi, ca jurnalişti, nouă ne este foarte dragă fiindcă este sursa muncii noastre, dar, într-un anumit fel, viaţa ne-a dovedit că unele lucruri nu pot fi lăsate chiar la voia întâmplării. America este într-un moment dificil. Şi se întâmplă asta, cu toţii suntem într-un moment dificil”, a spus Bogdan Chirieac.


#Antena3 este partenerul principal al #CNN in #Romania

1 COMMENT

Leave a Reply