Cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa şi alte două au fost rănite vineri în cursul a trei atacuri executate de un bărbat care şi-a declarat apartenenţa la gruparea jihadistă Statul Islamic, atacuri comise în sudul Franţei, o ţară traumatizată deja în urma unui recent val de atentate jihadiste, relatează France Presse.

Autorul celor trei atacuri din Carcassonne şi Trebes (sudul Franţei) a fost ucis în urma asaltului forţelor de ordine la supermarketul din Trebes, unde acesta se retrăsese cu un jandarm luat ostatic, precizează agenţia de presă citată si de Agerpres.

Jandarmul luat ostatic a fost rănit de un glonţ, un alt militar fiind la rândul său rănit, au precizat surse apropiate anchetei.

Suspectul a furat mai întâi o maşină în oraşul Carcassonne, ucigând un pasager şi rănindu-l pe şofer, potrivit unor surse apropiate anchetei. El a rănit apoi un poliţist cu un glonţ şi a mers într-un supermarket din Trebes, la 10 km distanţă, unde a ucis încă două persoane.

În jurul orei locale 14:30 (13:30 GMT), suspectul era în continuare baricadat în supermarket, împreună cu jandarmul luat ostatic.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, atacatorul este un marocan de 30 de ani, urmărit pentru radicalizare islamistă.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat joi la Bruxelles, chiar înaintea deznodământului luării de ostatici la Trebes (Aude), că ‘totul ne face să credem că este vorba de un atac terorist’ şi că el va fi Paris în următoarele ore.

‘Voi fi în câteva ore la Paris pentru a urmări şi coordona ansamblul măsurilor care trebuie luate’, a declarat Macron, cu câteva minute înainte ca deznodământul incidentului să fie cunoscut. El s-a exprimat înaintea unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Angela Merkel la finalul unui summit european.

Şeful statului a asigurat de ‘sprijinul său pe toţi cei care au avut de înfruntat şi care înfruntă încă această situaţie’.

‘Forţele de ordine, în special, jandarmeria, au intervenit foarte rapid şi coordonat împotriva atacului căruia i-au fost victime mai întâi poliţişti’, a precizat şeful statului.

Procurorul Parisului, Francois Molins, aşteptat la faţa locului, ‘va comunica cât mai repede posibil toate elementele referitoare la începerea acestei anchete’, a precizat preşedintele. ‘Vreau să-i asigur pe locuitorii din Trebes de întreaga mobilizare a serviciilor statului şi în special a forţelor de ordine’, a adăugat el.

Franţa, care a fost lovită în 2015 şi 2016 de o serie de atentate, uneori în masă, soldate cu 241 de morţi şi sute de răniţi, rămâne sub o puternică ameninţare jihadistă.

5 COMMENTS

 1. Marocan, de 30 de ani… Mda.
  Ati vazut ce a primit Romania? Oficial: 4700 in 2017 + 1855 in 2016 = aproape 7000 solicitanti de azil in 2 ani.
  Compozitie (cifre rotunjite pt a fi usor de memorat):
  2700 irakieni, 1000 sirieni, 255 afgani, 245 pakistanezi, 200 iranieni, 400 africani.
  Deja prin Bucuresti nu e tramvai sau autobuz in care sa nu te intalnesti cu persoane.

  Inteleg Sirienii, dar de cand cad bombe in Pakistan, ca sa primim migranti de acolo?!
  Iar Africa subsahariana ce cauta in Romania?!
  https://www.agerpres.ro/mondorama/2018/03/20/ue-650-000-de-persoane-au-cerut-azil-in-2017-jumatate-din-recordul-inregistrat-in-2015–76456

  ==
  Explicatia unui scriitor francez la intrebarea:
  De ce nu se apara Italia de barcile pneumatice trimise de traficantii de migranti?

  “Uniunea Europeana impiedica Italia sa se apere. Jurisprudenta UE impiedica Italia sa trimita in bloc imigrantii inapoi de unde au venit.” :

  https://www.youtube.com/watch?v=Y043IPi9IYQ … de la minutul 1:42

  De altfel, spune ca expresia, papagalicita de presa, “democratia si statul de drept” exemplifica o neintelegere: “puterea suprema a poporului” si “puterea suprema a judecatorului” se bat cap in cap.

  Popoarele ametite de austeritate nu trebuie sa isi dea seama ca li s-a luat din maini puterea democratica, si au fost inlocuite la conducere de o aristocratie juridica.

  • S-ar putea să fi victima dezinformării sau mai bine zis a informării selective. Marocan, marocan, … dar unde oare s-a născut? Istoria recentă ne-a arătat că toate actele teroriste din Franța, fără excepție, au fost făcute de cetățeni francezi.

 2. Tot un frantuz de-al lor a facut-o! Unul antrenat sa lupte la comanda si fiind nemultumit de nivelul de trai,a hotarat sa se razbune intrun fel sau altul! Cetatenii sufera,nu si scaunarii care gandesc si actioneaza in stil mafiot pe alte teritorii omorand cetatenii nevinovati! Vor continua aceste actiuni in frantuca!

  • Faci greva, nu pui bombe, daca nu-ti place nivelul de trai.
   Explicatia economica nu tzine. Una ideologica, mai degraba.

Leave a Reply