Ministerul Apărării de la Moscova a avertizat din nou, luni seara, că în Marea Neagră plutesc în derivă mine ucrainene, transmite dpa.

Potrivit generalului-maior Mihail Mizinţev, minele s-au desprins din amaraje şi au ajuns în largul coastelor ţărilor riverane.

Turcia a dezamorsat sâmbătă şi luni două astfel de mine, în strâmtoarea Bosfor, respectiv în apropierea frontierei cu Bulgaria, însă pericolul persistă.

Forţele Navale Române au anunţat luni că au detonat o mină la circa 70 de kilometri la travers de Capul Midia.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi corp de apă

Ministerul Apărării rus şi serviciul de informaţii FSB, care răspunde şi de paza frontierelor, semnalaseră deja prezenţa minelor.

Autorităţile turce au interzis pescuitul în largul coastei de nord-vest a Turciei de la Marea Neagră.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de minarea Mării Negre.

Militarii ruşi au raportat luni seara că au distrus cu rachete două depozite mari de muniţie din regiunea Jitomir şi au doborât trei avioane de luptă. Ei susţin de asemenea că au distrus la Mariupol un elicopter care urma să evacueze luptători din batalionul ucrainean Azov; dpa nu a reuşit să confirme această informaţie.

Potrivit Ministerului Apărării rus, până acum au fost evacuaţi din zonele de luptă din Ucraina 469.683 de civili, dintre care 97.345 de copii. Numai de la Mariupol au reuşit să plece 105.000 de oameni fără implicarea autorităţilor ucrainene, adaugă ministerul. Kievul acuză însă trupele ruse că răpesc localnici, scrie Agerpres.

Rusia a lansat un razboi asupra Ucrainei acum mai bine de o luna. Consecintele invaziei militare sunt :

  • cel mai mare exod umanitar european de la terminarea Razboiului Rece
  • cea mai grava criza de securitate in Europa dupa cel de-al doilea Razboi Mondial
  • mii de civili ucisi in crime de razboi savarsite de Rusia
  • modificarea prin forta a frontierelor unui stat independent, fapt condamnat de Consiliul de Securitate al ONU, UE si NATO

Leave a Reply