Amploarea pierderilor ruse în Ucraina, chiar dacă cifrele nu sunt verificate, atinge proporţii considerabile, simbolizate printr-un fenomen constatat din primele zile ale conflictului: moartea a numeroşi generali şi ofiţeri superiori, comentează luni France Presse.

Ucraina a anunţat vineri eliminarea comandantului Armatei a 49-a din Districtul Militar Sud al Rusiei, generalul Iakov Rezanţev, care este – potrivit Kievului – cel de-al şaptelea ofiţer de acest rang ucis de la începutul războiului.

Moartea lui Andrei Palii, comandantul adjunct al Flotei ruse din Marea Neagră, în cursul luptei din jurul oraşului Mariupol (sud-est), a fost confirmată de către guvernatorul Crimeii (anexate de Rusia), Mihail Razvojaiev.

Consilierul preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, aprecia săptămâna trecută drept ‘extraordinară’ rata de mortalitate în rândul ofiţerilor ruşi, văzând în aceasta un semn că armata Moscovei este ‘complet nepregătită ‘. ‘Zeci de ofiţeri de rang mediu (locotenenţi, căpitani – n.r.) au fost ucişi’, a afirmat el.

Mass-media, citând comunicaţii ruseşti interceptate de către ucraineni, relevă chiar asasinarea unui ofiţer rus de către proprii soldaţi foarte supăraţi de ceea ce se întâmplă.

Moscova nu a recunoscut decât pierderea unui singur general. Unele surse evocă 15. Verificări independente sunt imposibil de realizat în acest stadiu.

‘Mă uit la aceste cifre cu mare prudenţă’, declară pentru AFP Colin Clarke, director de cercetare pentru Soufan Center, un think-tank cu sediul la New York. ‘Dar fie că vorbim de 5 sau de 15, simplul fapt că ei pierd generali demonstrează că lanţul de comandă şi de control rusesc este extrem de slab’, apreciază el.

Analişti occidentali şi experţi militari sunt unanimi în ceea ce priveşte concluzia că prima fază a războiului a fost, per ansamblu, ratată de Rusia.

Fosta armată roşie, încă precedată de o reputaţie măgulitoare, a demonstrat mari slăbiciuni în ceea ce priveşte calitatea serviciului său de informaţii, logistica sa şi rătăcirile sale tactice. Toate aceste erori ‘îi obligă pe comandanţi să meargă foarte în faţă pe linia de contact’, constată un înalt responsabil militar francez.

Conform ipotezei sale, ‘ordinele sunt greşit înţelese sau primite greşit, unităţile nu se subordonează sau există o problemă majoră de moral care îi obligă pe generali să meargă în faţă’. Şi confirmă o probabilă strategie ucraineană: ‘E destul de deştept. Când vrei să dezorganizezi un lanţ de comandă, ţinteşti şefii!’

Sarcina pare cu atât mai accesibilă cu cât armata rusă foloseşte instrumente de comunicare care sunt uşor interceptate de adversarul lor. Unităţile Moscovei ‘nu acordă atenţia cuvenită procedeelor de securitate informatică şi sunt uşor de interceptat’, declară Alexander Grinberg, analist la Institutul pentru Securitate şi Strategie din Ierusalim (JISS).

Pe teren, responsabilii operaţionali sunt practic identificabili cu ochiul liber, adaugă el, confirmând constatările altor surse.

Vehiculul comandantului este recunoscut după ‘antenele sale şi alte vehicule care îl protejează. În acest mod identifici postul tactic de comandă’, explică el. Ucrainenii pot atunci ‘ţinti cu o rachetă antitanc sau, şi mai bine, cu o dronă de atac’, adaugă expertul.

Observatorii occidentali subliniază că Kremlinul nu pare să acorde mare atenţie pierderilor umane, iar cultura militară rusă, încă marcată de moştenirea sovietică, se bazează în mod tradiţional pe puterea sa cantitativă.

‘Pierderile nu sunt un obstacol. Uzura nu-l opreşte pe Putin’, afirmă un diplomat occidental. Dar întrebarea se pune diferit pentru lanţul de comandă. Pentru că, chiar dacă armata rusă are un număr mare de generali, ei nu pot fi înlocuiţi la infinit.

‘Cifrele contează, în special în privinţa ofiţerilor superiori’, afirmă Colin Clarke.

‘Faptul că Putin sacrifică recruţi şi mercenari drept carne de tun este un lucru, dar, dacă informaţiile sunt exacte’ cu privire la aceste pierderi de nivel foarte înalt, ‘informaţia va ajunge la opinia publică şi va provoca bătăi de cap elitei ruse’, apreciază el.

Moscova nu a făcut niciun fel de comentarii cu privire la aceste întrebări. Faptul că nicio dezminţire nu a fost publicată este considerat de unele surse drept o confirmare de facto.

Leonid Volkov, un aliat apropiat al opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, afirmă că nicio media rusă nu a menţionat funeraliile de la 16 martie ale generalului Vitali Gherasimov, ucis în primele zile ale conflictului. Acesta ar fi fost înmormântat fără ca numele său să apară pe mormânt, a spus el, potrivit Agerpres.

 

 

Leave a Reply