Alexandru Rafila, expertul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a vorbit în această seară, la emisiunea Punctul de Întâlnire de la Antena 3, pe subiectul aşteptat de toată lumea – vaccinul anti-COVID. Rafila spune că patru companii sunt foarte aproape să termine cercetările de laborator iar până la sfârşitul anului, cel puţin două dintre ele vor avea vaccinul gata.

https://www.antena3.ro/actualitate/vaccin-covid-alexandru-rafila-583904.html

“Sunt mai multe companii care sunt aproape de realizarea vaccinului anti-COVID: Pfizer, Sanofi, Astra-Zeneka, Moderna. Aceste companii sunt în studiul de fază 3, cel mai avansat înainte de se obţine aprobarea.”, spune Alexandru Rafila.

Expertul României la Organizaţia Mondială de Sănătate a explicat şi cum funcţionează serul care ne va proteja de Covid.: “Aceste vaccinuri au la bază ARN-Mesager, o formă de acid nucleic care determină în organism sinteza unor proteine de suprafaţă, similare cu cele pe care le are virusul Corona şi în felul acesta se generează un răspuns imun. Până acum nu au fost folosite astfel de vaccinuri.”

“Sunt foarte sensibile la variaţiile de temperatură. Ele trebuie menţinute la o temperatură de minus 70, minus 80 de grade, o mare provocare. Nu există instalaţii frigorifice de mari capacităţi care să ofere aceste temperaturi şi sunt foarte scumpe. Un congelator de 400 de litri costă 12.000 euro. Atunci, producătorii vor condiţiona vaccinul în cutii speciale, termoizolate, care conţin gheaţă carbonică şi fac posibil transportul şi păstrarea lui la temperatura optimă timp de 10 zile.”, a explicat Alexandru Rafila.

“Cred că până la sfârşitul anului vor ieşi pe piaţă cel puţin două vaccinuri, până în decembrie 2020, vor fi autorizate două vaccinuri.”

“Trebuie să fim pregătiţi să administrăm vaccinul” – spune Rafila. A doua condiţie este ca o ţară să fie pregătită să administreze vaccinul în cantităţi foarte mari. Aceste vaccinuri trebuie administrat în două doze la interval de 30-60 de zile.

În România ar trebui vaccinaţi, in prima etapa, 7 milioane de oameni şi trebuie 14 milioane de doze.

Există două variante de preţ. Cele finanţate de guvernele lumii vor fi ieftine, explică Rafila. Preţul unui vaccin ar fi până în 5 euro, spune expertul. În cazul companiilor care au investit din resurse proprii, va exista un alt preţ – 20 de euro.

3 COMMENTS

  1. 5 euro? un mizilic pt. sanatatea poporului. Insistati in numele nostru sa rezolve si cu frigiderele, ca ale noastre lasa de dorit pe partea de congelare si sa nu riscam sa le luam degeraba, alterate, daca nu-s tinute intr-un mediu sigur. Si sa mai faca cumva ca ,,obligativitatea” mastii sa ramana macar pana-n primavara. Ca a venit frigul si tine si de cald, poporul gasindu-i utilitatea mai ceva ca fularelor care-au devenit demodate cu trecerea anilor.

  2. Hei, Radu, cine naiba il mai crede si pe acest “rasul curcilor” cand vorbeste ce vorbeste?! Am spus de ceva timp, clar: vaccin real pentru sarscov-19, nu va exista asa rapid! Halvetica in iunie(cand am plecat spre casa), lucrau la foc continuu si tot ei au spus clar ca nu se poate fabrica deoarece nu se cunosc componentele de baza(partea medicala nu o cunosc si vorbeau in germana-zurich), daca se va face ceva, nimeni nu poate certifica 100% ca este eficient! Asadar, sa nu-mi spuna mie acest vorbitor ca SE FABRICA UEGENT SI EFICIENT! Nea purtatorul de vorbe, acel domn slab si inalt D(nu imi amintesc acum cum se numeste)., iesit la pensie in nai 2020 si a continuat ca delegat profesionist in comunicare cu presa si cetatenii, dar la baza este doctor cu extindere in cercetare), a vorbit de 2 ori pe saptamana in conferinte de presa de 3-4-5 ore: 15,00-19,00, explicand calm cu lux de amanunte totul, si nu cum ies vacarii astia cu ura viscerala si ordona sau dicteaza, terorizand si invinovatind cetatenii, criminalii naibii! Sa-ti mai spun ceva, Radu, in halvetica toate sunt deschise, incepand de la hoteluri, restaurante, biserici, asa zisele la noi balciuri pentru copii, in care copii se dau in masinele cu fise, caluti, si orice! Stii clar ca nu e bascalie! Cand am avut poze, ti le-am trimis pe messenger la facebook. Zilnic sau de 2 ori pe zi iau legaura cu ai mei!

  3. avind in vedere ca “Până acum nu au fost folosite astfel de vaccinuri.” si din grija pentru patrie si elitele sale eu as zice sa fie vaccinati intii (in ordine, cu toata familia lor): – presedintele, ministri, toata administratia centrala si locala;
    – procurorii, politicienii, jandarmii, toti functionarii din ministere, securistii, politistii, diplomatii, apevistii;
    – membri CA din agentii si din deconcentrate, ziaristii, consilierii locali, conducerea tuturor partidelor pina la nivel de comuna si judecatorii din doi in doi.

    Dupa citiva ani, cind vedem daca e bun vaccinul, ce dfecte adverse are, restul populatiei poate opta sa-l faca sau nu.

Leave a Reply